我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
留名
「咁你阿媽錫唔錫你?」阿敏問出一條我都估唔到嘅問題。

「呃...」阿南愣咗一秒,答:「都愛呱...係冇錢姐...」

「咁就好,」阿敏輕輕敲咗佢膊頭一下:「親情幾多錢都買唔到架嘛。」

「係嘅...」

「天都夜,聽日再搵你傾計。」語畢,阿敏就轉身離開:「死神,我哋走啦。」

「吓?」阿南呆住。

「歡迎下次光臨。」另一位店員大叔喊。

我雙手放住褲袋,望住一沉不亮嘅曇天,一直跟住阿敏返去地鐵站:「你認為,幾句說話就可以改變一個人自殺?」

「唔...?」阿敏稍稍回頭望住身後嘅我。

「冇。」我淡然地說:「我想講嘅係,一個人敢自殺,咁肯定喺之前佢都已經有依個想法好耐,不斷蘊釀緊。」
不知道樓主有冇睇過伊坂的死神的精準度和死神浮力,也是一個冷漠而可愛的死神 留個名,樓主加油
「咁...唔試過又點知?」

「導人成魔易,導人成佛難。」我說。

喺返屋企之前,阿敏喺新都城商場行嚟行去、周圍睇,似乎行緊街。

於是我問:「你唔洗返學?」

「放緊長假啦,呢幾個星期都得閒。」阿敏答。

「難怪咁好閒情。」

「喂,死神。」阿敏問:「人死咗,係咪真係會落地獄嫁?」

「你可以自己試下。」

「咁你呢?你以前就係死神?點樣誕生嫁,你以前都係人嚟嫁?」

「死神以前都係人,只不過我做到人做唔到嘅嘢,先叫死神。」我答。

「哇......你呢句答完好似冇答緊。」
不知道樓主有冇睇過伊坂的死神的精準度和死神浮力,也是一個冷漠而可愛的死神 留個名,樓主加油

冇啊 btw多謝支持
「死神,你鐘唔鐘意食朱古力嫁?」阿敏邊行邊問。

「理論上我唔需要進食。」我答。

「咁你陪我食飯啊?」阿敏走咗入去一間叫吉野家嘅食店。

我就陪佢坐喺兩人桌,望住食緊牛肉飯嘅佢。

「你咁多朋友,唔約佢哋出嚟?」

「有時呢,對你好嘅人未必係好人。」佢一路食一路講:「對你唔好嘅人,又未必完全唔好喎。」

「就咁睇,從來只有人妒忌你。」

「我都好妒忌人,我鐘意樣樣第一。」阿敏眼神有一剎放空,說:「或者有啲人...從出世開始,就係一個錯誤。」

「...」

「喂!你不如幫我去睇下阿南!」

「原因?」

「大佬...睇佢有咩異樣都好呱。」

「我係死神,你冇資格命令我。」

「學你話齋,死神以前都係人姐...!」

「但死神做到你哋人做唔到嘅嘢。」我啪一啪手指,就瞬間喺佢面前消失:「But any way,我返地獄睇啲嘢先。」

下一秒,我去到阿南身邊。
留名
留名 高質
好好睇 樓主加油
阿南佢喺一間窄狹嘅屋入面,訓喺張床上面撳住手機,睇下啲對話,似乎對方係佢意中人。

「哈...聽日就請埋佢去迪士尼!」阿南望住手機沾沾自喜,但突然又嘆咗一聲:「頂...不過今個月得閒少少錢......嚟緊幾日又放榜...」

「阿南,返嚟啦。」係佢阿媽把聲。

「哦...有冇買嘢食返嚟?」阿南行出房門。

「自己整啊。」

「又自己整......」

「放榜點啊?考成點啊?」佢阿媽問。

「唔知啊,都未放!」阿南好似有啲唔滿意。

「問一句姐!」

「如果唔係我要返工上年一早入咗大學啦...!」

「你自己揀要返工嫁喎,我冇迫你。」阿媽說:「我日日有俾飯錢你嘅。」

「屌,每日得個40蚊,食鬼咩,食得一餐咩都買唔到啦。」阿南罵道。
「你講咩粗口啊!?」

「講粗口都唔得!我十八歲啦喎!!大佬!」

「總之你對阿媽講粗口就唔得!」

真係嘈吵嘅一家。

「講下都唔得!平時係間屋到已經周身唔自在嫁啦......」阿南死死氣咁行返入房,望住四幅牆,個腦一片空白。

唯有繼續拎部手機出嚟,繼續上網,IG、Facebook、whatapps、Snapchat,佢都碌過一次,睇完好似更加灰。

「屌,個個一到大時大節就出嚟玩,我就成碌柒咁喺屋企...」阿南多少有啲憤世嫉俗:「算,聽日同小欣影番多啲相~唉。」

翌日。

「死神...」阿敏一起床,就喚叫我。

因為我無處不在,好快就出現喺佢面前:「點?」

「依家幾多點...」

「我唔係你管家。」

「咁...阿南佢係咪得番兩日命...」

我望住窗口,冇答佢。

「落去食個早餐先...之後再搵佢。」阿敏閂咗冷氣,就行出房去洗手間刷洗。

「真係唔明你,明明同佢互不相識。」我說。

「起碼...係有意義先,令我搵到動力去生存。」啱啱訓醒嘅阿敏清澀一笑:「喺呢個世界行走。」
Lm
「死神,你鐘唔鐘意食炒蛋?」阿敏喺樓下茶餐廳拎住塊餐牌問。

今日如同,天清氣爽。

但對於將死之人嚟,都唔太重要。

「我唔食,講過我唔需要進食。」我伸手婉拒。

「你不如試下陪我食~自己一個食嘢好悶姐。」

「免了。」

「咁⋯你調查我點解逆天不死喎,唔係首先應該要配合下我咩?」

「⋯」

「最多我請埋你食,自己一個好悶啊。」

「⋯」我啪一啪手指,正式現身:「冇下次。」

「唔。」敏滿意咁點一點頭。
Lm
炒蛋嘅味道,對我嚟講就好似發濕嘅海綿一樣,我都唔明點解人類咁鐘意食⋯⋯

「蕃茄豆試唔試下?」阿敏拎咗匙放喺我面前。

「唔洗,不如你諗下點樣改變到個嗰人自殺嘅命運仲好。」我微笑:「佢今日會喺迪士尼出現。」

「又會咁好講我聽⋯⋯」

「我都想睇下你呢位逆天少女,有冇本事可以戰勝贏死神。」

「呢個唔係遊戲⋯⋯」

「對我嚟講,的確只係一場遊戲。」我雙手合上,雙眼綻放赤熾紅光、一本正經咁望住佢:「如果應該死嘅人唔去死,咁世界就會大亂。」
想跳過病呢個過程
高汁劉明
留名
用錯account 喎好似
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞