我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
f5爛左
live咗 我覺得個故事主角好似鬼怪入面嗰個地獄使者
但真心好睇 我好少追故 今晚唔覺意搵到呢個post就不自覺咁由頭睇到live
live咗 我覺得個故事主角好似鬼怪入面嗰個地獄使者
但真心好睇 我好少追故 今晚唔覺意搵到呢個post就不自覺咁由頭睇到live

多謝支持!
追到live
仲有冇
Live左
「已經調查過,救你個嗰男仔可能冇死。」我一邊跟喺阿敏身後,一邊講。

「真係?!」阿敏停低咗。

「唔。」我點頭。

「咁佢會喺邊?我會唔會搵到佢‧‧‧!?俾我同到佢講一句多謝都好!」阿敏追問得好緊。

「暫時未知佢身份,可以超越「自然律」生死嘅只有三個可能‧‧‧‧‧‧對方係神,又或者係比我哋認知更高級嘅生物,最後一個可能就係有某種強大嘅力量影響咗「自然律」。」我答。

「神‧‧‧?咁如果佢係神,你會覺得‧‧‧‧‧‧對方係咩神?」

「或者係天使?」我隨口答:「佢哋都係班有大愛嘅神。」

「即係話‧‧‧有神默默保護住我‧‧‧?」

「某程度上,你可以咁諗。」

「會唔會就係‧‧‧‧‧‧死神你呢!?」阿敏將個頭靠到我面前,好近咁望住我。

喺彼此目觸之間,時間停廷咗幾秒‧‧‧‧‧‧

「你諗太多。」我移開視線:「死神係冇感情。」

「冇感情‧‧‧又點會避開我目光~」阿敏會心寬笑。

「因為‧‧‧‧‧‧你好樣衰。」

「咩話!?」阿敏好大反應,想走過嚟兇我之際,天空就落起一場大雨,喺市集攤檔嘅眾人都急於收檔。

「沙啦沙啦──」聚雨落過不停。

我手指一啪,就召出一把遮、打開,幫自己擋雨。

不過阿敏佢都咁啱企喺我隔離,就唯有遮埋佢。
留名
人生第一個會追既故
今晚仲有無文
同死神結婚
愈追愈正 不愧為墨巴 個fd
快出文
我都覺得有D鬼怪feel 好睇
隔咗一排無睇,Live
喺吹水台成日見到呢個po 但一直冇撳入嚟
今日屎忽痕就出事 好好睇 lived
好想比傲驕死神瘋狂瞬移
自動將上帝個樣同把聲變左做Morgen Freeman咁

頂我都係
唔知樓主有無睇過angelbeat idea少似但都好好睇

冇睇啊 不過多謝你支持

佢就係原型

佢就係原型

今晚仲有冇
雨水就係咁落下,阿敏就跟住我把遮而行。佢同我講,我著住黑沉嘅西裝,臉上永遠就毫無表情,彷彿就似個送葬人。

我答佢,冇錯,我的確係往生者嘅送葬人,每一場死亡就算我唔在場,都會有親眼目睹嘅感覺。

冇人嘅死,逃得過我雙眼。

「咁死神,你會唔會死?」阿敏問依句個陣,因為大雨嘅關係同我靠得好近,稍為抬頭就會貼住我下鄂。

「可能會,可能唔會。」我望住前方被雨水掩蓋睇唔清嘅前路。

「唔知點解呢,有你喺到,我就好有安全感。」阿敏一邊行一邊講。

「嗯?肯定係你錯覺。」我重申一次:「只要調查完畢之後,你逆天之命都會終結,到時我就會帶你落地獄。」

「係?未驚過喎‧‧‧‧‧‧」

「‧‧‧」

「我又未害過人,點會有事?」佢對我彎起月亮般嘅笑容:「況且有你保護我,總係感覺到‧‧‧」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞