我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
strong post LM
留名
催下先,

故呢
死神開始有感情
「同情心?」

「人類獨有嘅嘢嚟嫁。」阿敏一邊睇餐牌,一邊同我解釋:「即係你見到一個人好慘,你自己都會切身感受到一樣‧‧‧‧‧‧」

「我當然知,你唔洗解釋。」

「咁死神,」阿敏轉頭凝望住我,一雙彷彿能貫穿靈魂的眼:「你又有冇同情心嘅呢?」

「我唔識傷心,我都無辦法興奮。」我望住店入面同朋友、愛侶食嘢傾計好開心嘅一對對:「一切,對我嚟講都係麻目。」

「咁‧‧‧你咪好悶?」阿敏似係想要更加睇透我。

「‧‧‧」我索性轉移話題:「又話請我食嘢?」

「唔!你食乜?」阿敏舉起手,向伙記喊:「要羊、牛、雞肉串各兩份,同兩罐啤酒啊。」

「啤酒,你飲得?」

「得!清涼喎,食肉串一定要配嫁,不過你唔現身又點食到咁嘅人間美食~?你唔係要我自己一個食啊?好lonely姐,個個都有人陪~~」

望住伙記放低嘅食物、飲料,再橫望鋪頭入面嘅眾生相,我合埋眼諗咗一諗,最後,決定走出去鋪頭向左走。

「‧‧‧‧‧‧」阿敏望住我嘅背影離去,嘆咗口氣打算低頭孤獨食肉串嘅時候‧‧‧‧‧‧

四秒後,我以人類肉體姿態從左面出現番,走入鋪頭、坐低番喺阿敏隔離:「如果喺間鋪頭突然憑空出現,會好引起恐慌。」

拎住一枝竹籤嘴中食緊肉串嘅阿敏笑咗一笑,然後吉咗舊羊肉放喺我嘴邊:「打開個口。」

「‧‧‧我自己嚟」我拎住枝竹籤將羊肉吞落肚。

感覺,就好似浸完尿嘅發濕海綿。
「正~如果我死咗就真係再食唔到咁好味嘅嘢~~」阿敏睇落食得幾享受:「你頂唔順啲肉嘅‧‧‧‧‧‧咪飲下啤酒囉。」

如佢所講,我拎起罐啤酒嚟飲,一飲‧‧‧味道甜到我差啲想噴出嚟。

「點啊?」阿敏問。

「好甜好甜‧‧‧」我放低。

「吓?正常啲啲苦渣喎‧‧‧」

「我同人類嘅味覺唔同。」我整理番好衣領。

就係我講完依句無耐,就有個拎住羽毛球拍,身材高長、相貌尚算俊俏嘅少年行咗過嚟我哋依一檯,同阿敏打咗聲招呼。

「阿敏!咁啱嘅。」佢一見到阿敏,就瞇起對眼扮少少可愛又帶點古惑咁望住阿敏。

「咦‧‧‧阿宏?你經過呢到啊‧‧‧‧‧‧?」阿敏望住佢,再望望佢身後兩、三個朋友。

「係啊,你呢?」阿宏擺出一副笑眼,再望住我:「哦!男朋友仔‧‧‧‧‧‧」

我目無表情,望住佢。

「好囉~~追你咁耐都唔受溝,原來有個型仔男朋友~」阿宏暗裡咬一咬牙,繼續擺出一副友善嘅笑樣,想同我握手:「Hi!我係阿敏學校嘅同學。」

「呃‧‧‧」阿敏有啲呆咁望住我。

我望住個嗰叫阿宏嘅眼睛,佢一雙眼神輕佻無道,明明只係區區一個人類。

「吓?阿敏‧‧‧佢自閉定聾架?」阿宏笑笑口咁講,佢班兄弟朋友都喺後面陪笑。

「喂,唔好阻住我同我男朋友食嘢ok?」阿敏搭住我膊頭答。

就喺個阿宏想答下一句嘅時候,佢電話突然響起‧‧‧‧‧‧

「喂‧‧‧阿媽?」佢接起電話,幾秒後不可一世嘅表情隨即有變:「咩話‧‧‧‧‧‧!?你話老豆突然喺屋企全身抽搐同嘔白泡!!?報警先喇你!!!!我即刻趕返嚟!」

阿宏收咗線之後,就即刻再見都唔講一聲,就拋低朋友急步離開:「我老豆有啲事‧‧‧你哋食先‧‧‧‧‧‧」
好好睇
「你朋友走得真係快。」我微笑。

「死神‧‧‧你‧‧‧」阿敏愣望住我。

到結帳離開個陣已經夜晚九點幾,阿敏行番屋企嘅路上,先同我講番啱啱個嗰叫阿宏嘅男仔,佢係咩人。

「死神‧‧‧你今日見到個嗰男仔呢,係我讀緊間中學嘅同學嚟。」阿敏一邊行一邊講:「我初中個陣參加過一排羽毛球班,同佢都算‧‧‧‧‧‧friend過一陣。」

「關我咩事?」跟喺後面嘅我問。

「無啊‧‧‧」阿敏又笑咗一聲,說:「同你講下姐,不過我一直覺得係黑歷史嚟,個陣年少無知。日日同佢去羽毛球場打波,突然有一日佢無啦啦走過嚟抱起我‧‧‧‧‧‧自此我就對佢好反感,第二日仲即刻走埋羽毛球班。」

「對佢嚟講未免太慘。」我揚起淡淺的嘴角。

「聲明埋先!我冇同過佢拍拖!!」阿敏舉起交叉嘅手勢:「全校嘅男仔都冇~!」

「呢啲說話,你應該同你鐘意嘅人講。」我說。

阿敏點點頭,就繼續返家嘅旅途。
之後依一段日子,大約過咗兩個星期?我都默默咁跟喺阿敏身後,每一朝佢同我講「早晨死神」,每一晚佢同我講「早抖死神」,就彷彿已經變成一個習慣。而我則永無變過,一直跟喺佢身後。

有時跟佢去補習,有時跟佢去行街、有時跟佢去海旁、有時跟佢去睇戲、有時跟佢去聽歌,我好似入咗佢嘅生活咁,陪佢做每一件事。

喺外人眼中,佢好似自己一個人咁。

但喺佢眼中,永遠都有一個著住黑色西裝嘅死神跟喺佢背後。

而每一日,佢都會問我唔同關於生死嘅問題。

每一日,佢都會叫我試食唔同嘅食物(一樣咁難食)。

每一日,佢都會對住我笑。

一個咁樂觀嘅女仔,我都開始產生疑惑──佢真係會自殺?每每望住阿敏佢嘅臉孔,我都會諗起依個問題。

但「生死冊」既然有所記錄,點解會一錯再錯。

佢到底‧‧‧

點解會不斷違反生死嘅時律‧‧‧

後尾我知道,能夠影響生命嘅‧‧‧‧‧‧

就只有生命。
加速
死神唔係癲到搞人老豆呀?

明顯係啦,好小器
堂堂神仙同個mk仔鬥氣

明顯係啦,好小器
堂堂神仙同個mk仔鬥氣

越有能力既人越小器
樓主想問下你有幾句係咪quote咗密封罩

係 呢個故其中一首歌之一
Fast d fast d
LM
藍天白雲,青草送風。

阿敏今日約咗班朋友去南生圍,個到嘅樹長度有二十呎以上高,喺香港係好少見。而佢哋出發係先搭地鐵、再到輕鐵、然後巴士、再者行路、最後租單車入去。

阿敏亦都好似已經習慣咗我嘅存在一樣,就算我全天候二十四小時跟喺佢身後,都唔會覺得反感,反而好似多咗個傾計嘅對象。

所以無論佢同朋友去咖啡館飲嘢,定係一齊去食飯,我都會喺背後,直到我查明原因個一日。

「死神,識唔識踩單車啊?」阿敏喺天氣明媚嘅陽光底下,奶白嘅皮膚顯得白裡透紅。

「唔識。」抱住雙手企喺一邊嘅我,瞬間就轉移到佢前面一旁嘅石牆背靠住。

「喂‧‧‧你下下玩瞬間轉移,點感受到美景呀?」踩緊單車嘅阿敏望向我。

「美景?」

「係啊,南生圍就好似一個天堂咁靚嫁!」阿敏答。

「點解人類唔鐘意地獄嘅景色,比喻一個地方靚點解一定要用「天堂」。」踩單車嘅阿敏一超越過我,我就再瞬間轉移到更前嘅地方等佢。

「呃‧‧‧‧‧‧地獄俾人印象太負面啦。」
Live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞