我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
睇完live我嫌死神唔夠冷血或者應該話冷感
Live 左
好好睇
「阿敏,講又死神?」阿敏回番我一句早晨後,佢阿媽就敲敲佢道門:「成日聽你喺間房自言自語叫死神,成個禮拜又唔行出房‧‧‧你唔好話俾我聽你信咗邪教啊?一陣沖涼換衫,陪我番教會!」

阿敏聽完之後,就反咗下白眼咁訓番喺床上:「死神,你果然會招嚟不幸。」

佢嘅阿媽因為約咗人嘅緣故,所以要先早啲到教會,不過我都唔知,原來佢母親係番教會信主。

始終,佢哋屋企冇乜聖經、十字架之類厭污性嘅嘢。

阿敏如常地換好一件輕薄嘅淺色格仔外套,再加上一條牛仔褲就出發去個間教會。可能終於守得雲開見月明?天氣都難得晴朗、萬里無雲、陽光普照,不過係我最討厭嘅天氣。

「死神,我贏咗喎!」阿敏喺路上,突然同我講。

「贏?」我唔明。

「冷戰啊~你知唔知過去個一嗰星期,我哋冷戰緊。」阿敏會心一笑:「而你就係選擇破冰個一嗰,所以你輸咗。」

「無聊。」如果唔咁做,恐怖我一世都調查唔到關於你嘅事。

「阿寶嘅死‧‧‧雖然仲有啲耿耿於懷,但係我盡量睇開架啦~或者你講得啱,就算有冇你嘅出現,阿寶都唔會死。」阿敏望住我側臉:「所以我唔應該怪責你。」
「阿敏,講又死神?」阿敏回番我一句早晨後,佢阿媽就敲敲佢道門:「成日聽你喺間房自言自語叫死神,成個禮拜又唔行出房‧‧‧你唔好話俾我聽你信咗邪教啊?一陣沖涼換衫,陪我番教會!」

阿敏聽完之後,就反咗下白眼咁訓番喺床上:「死神,你果然會招嚟不幸。」

佢嘅阿媽因為約咗人嘅緣故,所以要先早啲到教會,不過我都唔知,原來佢母親係番教會信主。

阿敏如常地換好一件輕薄嘅淺色格仔外套,再加上一條牛仔褲就出發去個間教會。可能終於守得雲開見月明?天氣都難得晴朗、萬里無雲、陽光普照,不過係我最討厭嘅天氣。

「贏?」我唔明。

「冷戰啊~你知唔知過去個一嗰星期,我哋冷戰緊。」阿敏會心一笑:「而你就係選擇破冰個一嗰,所以你輸咗。」

「阿寶嘅死‧‧‧雖然仲有啲耿耿於懷,但係我盡量睇開架啦~或者你講得啱,就算有冇你嘅出現,阿寶都會死。」阿敏望住我側臉:「所以我唔應該怪責你。」

恐怕?

「贏?」我唔明。

「阿寶嘅死‧‧‧雖然仲有啲耿耿於懷,但係我盡量睇開架啦~或者你講得啱,就算有冇你嘅出現,阿寶都會死。」阿敏望住我側臉:「所以我唔應該怪責你。」

呢句係咪打錯咗

厭惡?

原來死神驚耶撚

厭惡?

原來死神驚耶撚

唔鐘意就係驚?
我唔鐘意食芹菜
但係我唔會驚芹菜
「阿敏,又講死神?」阿敏回番我一句早晨後,佢阿媽就敲敲佢道門:「成日聽你喺間房自言自語叫死神,成個禮拜又唔行出房‧‧‧你唔好話俾我聽你信咗邪教啊?一陣沖涼換衫,陪我番教會!」

「贏?」我唔明。

「無聊。」如果唔咁做,恐怕我一世都調查唔到關於你嘅事。

呢句係咪打錯咗

sor 岩岩訓醒 
lm
Lived 睇到個人有D有心無力 不過好好睇
近排睇緊兩個都係關於鬼神嘅文
我怕會撈亂添
push
「識咁諗就最好。」我雙手放袋,望住前前遙遠嘅路:「生與死,最後終點都係一樣。只係睇邊個走先,令留低嘅人傷心。」

「死神,咁你又有冇經歷過?」阿敏今日特別鐘意望住我。

「望住人類一幕一幕嘅死亡,每日我都經歷緊。」

「你覺得有冇可能‧‧‧有一日,全世界都冇人死。」

我居然因為佢依個幼稚想法,淺淺揚起笑貌。

「咁鬼死熱‧‧‧‧‧‧終於到。」阿敏望住眼前嘅寶琳大教堂,就繼續徑自行入去。

不過佢行到差唔多入門口個陣,似乎發現到我企咗喺外面冇跟住佢。

「行啦死神,你做咩企喺出面啊?有冷氣喎~~」阿敏向我招手。

「我唔入得教堂。」我抱住雙手,企喺外面:「你慢慢。」

「真係嫁?」阿敏有啲好奇。

我點頭。

「咁我入去先‧‧‧‧‧‧」說畢,阿敏就行咗入去。
開心 訓醒就有文睇
有文 呢個故好正
我愛樓豬

人地都話唔係

我愛樓豬
我望住眼前神聖宏偉嘅教堂,始終唔了解點解世人要為上帝你起咁多建築,去歌頌你。

「喂!阿宏,咁後日見啦喎。」

「唔,我去幫老豆祈禱先,bye!」阿宏嘅聲音喺附近。

我轉頭一望,佢似乎剛才同朋友打完羽毛球,順便嚟到教堂。

如果係咁,佢同阿敏都幾有緣。

佢同朋友分別之後,就喺我面前直行直過,走入教堂。咁緊係當然,因為我仲係隱身形態,佢見我唔到。

就喺我企咗無耐個陣,我無意中聽到兩位正準備入教堂嘅女教友說話,而兩位女教友都已經四十幾歲。

「喂‧‧‧有冇聽講過佢又番嚟啊?」

「有,好似帶埋個女啊可?」

「唉~佢仲有面番嚟嘅~」
Live
「不過佢個女‧‧‧叫咩咩敏‧‧‧都幾標誌!都算靚女仔嚟,我叫我個仔多啲番教會先。」個阿嬸笑笑口咁講。

敏?

唔通‧‧‧

過多一陣,兩位阿嬸走到去教堂後花園,我就用變身術變成教堂隨機一個教父嘅樣,然後再走到佢哋面前。

因為教堂同花園並唔係連接,所以我尚算出入得到。

「兩位天父嘅兒女好。」我出現喺佢兩個阿嬸信徒。

「你‧‧‧你係‧‧‧‧‧‧林牧師?」兩個阿嬸望住用變身術變成一面慈祥教父樣嘅我。

「嗯。」我說。

「林牧師好。」兩個人虔誠咁點頭。

「上帝教誨我哋做人唔可以惡言相向,包括講暗話。遺憾嘅係‧‧‧‧‧‧剛才我收到上帝嘅通報‧‧‧已經知道你兩位講咗一啲嘢,俾對方聽到係會傷害他人。」我張開雙手:「嚟,兩位誠實地認錯吧。」

「‧‧‧‧‧‧」兩個阿嬸互相望住對方。
「不過佢個女‧‧‧叫咩咩敏‧‧‧都幾標誌!都算靚女仔嚟,我叫我個仔多啲番教會先。」個阿嬸笑笑口咁講。

敏?

唔通‧‧‧

過多一陣,兩位阿嬸走到去教堂後花園,我就用變身術變成教堂隨機一個教父嘅樣,然後再走到佢哋面前。

因為教堂同花園並唔係連接,所以我尚算出入得到。

「兩位天父嘅兒女好。」我出現喺佢兩個阿嬸信徒。

「你‧‧‧你係‧‧‧‧‧‧林牧師?」兩個阿嬸望住用變身術變成一面慈祥教父樣嘅我。

「嗯。」我說。

「林牧師好。」兩個人虔誠咁點頭。

「上帝教誨我哋做人唔可以惡言相向,包括講暗話。遺憾嘅係‧‧‧‧‧‧剛才我收到上帝嘅通報‧‧‧已經知道你兩位講咗一啲嘢,俾對方聽到係會傷害他人。」我張開雙手:「嚟,兩位誠實地認錯吧。」

「‧‧‧‧‧‧」兩個阿嬸互相望住對方。

「冇錯‧‧‧神父,我哋剛才的確講咗一位曾經嘅女教徒壞話,好對唔住。」兩位阿嬸悔悟咁低頭。

「將所有事情講出,上帝會原諒你哋,但你哋必須誠實。」我繼續用仁慈嘅聲線講。

「吓‧‧‧?講啲咩?」佢哋兩個都唔明。

我說:「個位曾經嘅女教徒犯下嘅錯。」即係,阿敏阿媽發生嘅事。

喺毫無線索嘅情況下,我唔可以放棄任何一個調查機會。

到底逆天之命,係唔係由上一代就有關連‧‧‧‧‧‧

點解會出現喺依個細路女身上。

「神父,你講緊劉憶悅教徒?」佢兩個問。

「無錯。」劉憶悅,的確係阿敏母親個名。

「神父‧‧‧你應該都知咩事‧‧‧‧‧‧你當年都‧‧‧」

「我要你重申講一次,以示你對上帝嘅尊敬。」我嘅老朋友上帝,希望你見我扮你之後唔會發嬲。
又打錯字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞