我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
文呢
冇文
好似鬼怪 已經自動ff左孔劉個樣
俾阿宏老豆知係因為佢個仆街仔媾女先攪到佢咁多災多難,唔知會點
加油呀 好好睇
我覺得個男仔就係死神自己
Lm
多謝各位支持 不過今晚可能夜啲出,因為依家要抖一抖先
多謝各位支持 不過今晚可能夜啲出,因為依家要抖一抖先

加油呀 唔使俾太大壓力自己架 雖然我都想快啲有得睇
留名
「我唔知。」我望住阿敏,我真係睇唔出佢想自殺嘅原因。

「咁啊‧‧‧繼續慢慢搵囉~總有一日會真相大白嘅。」阿敏對住擺出調皮嘅笑容:「係咪?冇嘢瞞到死神嫁嘛。」

我都信,總有一日,我會知。

為咗搵出阿敏當年同病房嘅個位男仔,我特登潛入醫院,去追尋阿敏細個撞車入院嘅確實時間,再搵出阿敏接受心臟移植手術進行嘅日期,睇下捐心俾佢嘅人會係邊一個‧‧‧‧‧‧

好彩人類發明咗電腦,識集合所有資料入去儲存,要搵出目標根本冇難道。

最終,我已經確實一個男仔嘅名‧‧‧‧‧‧

佢死亡日期,正正係阿敏接受手術前一晚。

查出佢名字之後,我立即落去地獄想要搵出個一嗰男仔,可惜‧‧‧可能年代已經太久遠,個男仔都一早受咗審判,所以地獄已經唔見佢蹤影。

但幸好,我仲可以調查「輪迴冊」搵出個一嗰男仔依家到底喺邊到。

奇怪嘅事就發生‧‧‧

我右手拎住本「輪迴冊」之中,冇記錄佢個名。

我啪一下手指,左手立即翻閱「生死冊」‧‧‧‧‧‧發現,裡面有記錄個男仔嘅出生,但就係冇記錄佢嘅死亡。

我不自覺吐出依一句:「冇可能‧‧‧」因為佢個心都已經俾咗阿敏,人類冇心仲可以點可能生存?!

除非‧‧‧

佢唔係人類。
嗰個人就係佢自己
果個男仔就係而家既死神
lm
好緊張啊
文啊
聞到完結嘅味道
又live 左
因為依件事已經唔符合大自然生死嘅法則,破壞咗「自然律」,所以我唯有罕有地去拜訪上帝。

上帝。佢‧‧‧‧‧‧可以講係一個負責創造,令人類出生嘅神。而我就係負責人類死亡嘅神,我哋兩個嘅工作正好相反。

至於地位高低‧‧‧其實都冇一個明確嘅區分,只係大家做自己事。

「上帝,出嚟。」我穿越次元空間,入到上帝嘅世界。係一片雪白嘅寬闊大房,大到‧‧‧好似完全冇盡頭咁。

「死神?」我身後出現一把成熟又滄桑嘅老人聲線。

我轉頭望住佢。上帝‧‧‧佢就係一個,皮膚咖黑、頭髮滄灰、總係一面慈祥,著住白色西裝嘅六十幾歲老人。

「好開心又見到你。」佢對住我有啲威嚴,又有少許和藹可親嘅感覺。

「咁你應該知咩事。」我望住佢:「個男仔有出生冇死亡,破壞咗自然律。」

自然律,就如同人間嘅法律一樣,一旦被破壞,世界將會崩壞。

上帝走過嚟搭住我膊頭,神情充滿幽默咁答:「死神,呢個正正係要你自己搵出嘅答案。」

「你好歹都係上帝,保持番聖潔高貴嘅形象,唔好懶幽默。」我掃開佢搭住我膊頭隻手,又問:「去到依一步,有個生死不明嘅記錄曾經存在過喺世上,你都選擇不理不采?」

「人類面對困難,佢哋會稱為「係神嘅試煉」。」我面前嘅上帝又再一次拍一拍我膊頭,語氣祥和咁講:「死神,有好多答案唔係問就有,而係要用心去感受,喺調查個嗰女仔嘅逆天之命個時‧‧‧‧‧‧你有冇得著?」

「咩意思。」我直接問。

「就係‧‧‧‧‧‧」上帝望住個天,諗咗諗:「要你自己搵出答案。」

「‧‧‧」

下一秒,我就俾佢用強行轉移‧‧‧瞬間迫住離開咗天堂。

講咁多廢話‧‧‧‧‧‧都係想我自己一個調查,呢條友果然係個混醬。
live
Live
喺我跌番落凡間嘅時候,上帝嘅回音喺天空出現,似乎係提醒住我:「死神,你記住,成為得神,都係擁有超越人性嘅愛。正正因為咁,佢哋可以做到大公無私,都不惜犧牲自己。你愛人,人愛你。」

「‧‧‧嗄?」居然向我傳達愛。

個條友果然永遠都係游手好閒。

又或者,大概係上帝都唔知點解有個死亡不明嘅男仔出現?亦或係對方係一種比我哋更高級嘅存在?點都好,我知道要解開迷底,就必須暫時繼續留喺阿敏身邊。

喺半空中,我用瞬間轉移去到阿敏依家所在位置。

下一秒,就去到一個類似夜市攤檔嘅地方。

「死神‧‧‧?」阿敏就好似感應到我喺佢身後出現咁,轉身就望住我:「成日無見過你喎,去咗邊到玩啊?」

「唔得閒玩。」

「一齊行街囉?」阿敏笑意甜甜堆哂喺腮子咁望住我。
live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞