我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
「咁我反而想睇下,你哋人類嘅審美觀。」

「好,跟住我啊。」阿敏講完,就發力向前踩踏:「喂喂‧‧‧‧‧‧死神。」

「唔?」我望住阿敏。

「陽光燦爛嘅日子,」阿敏望向頭頂上和煦嘅太陽,露出個笑容:「要多啲笑下嘛。」

當然我冇理佢,我從來就唔會笑。

同阿敏仲有佢班朋友到達所謂嘅天堂南生圍後,我覺得好普通,都係一片草地、幾株高樹、仲條河咁解,點解佢哋每個人都可以好似好享受咁‧‧‧‧‧‧

有人影相、有人追逐、有人睇景,對我嚟講唯一優點就係夠人少,安靜。

「阿敏,準備野餐喇。」同阿敏出嚟嘅係四女一男,聽講全部都係佢補習班識,見今個月冇嘢做考哂試就嚟放鬆下。

「死神!」阿敏向我輕輕地招手:「過嚟啦‧‧‧‧‧‧」

「一,我對發濕海綿冇興趣。」我搖住頭講:「二,我上嚟人間係調查你,唔係陪你遊山玩水。」

「嚟啦‧‧‧怕咩羞姐!」佢對住我笑。

果然,不作理會的沉默是應付她最好的方法。

「阿敏‧‧‧‧‧‧我哋有啲嘢想問你‧‧‧!」其中一個女仔向佢招手。

「唉!真係啊,你自己喺個到呆企啦,傻仔。」阿敏不屑我一眼,就去跟朋友野餐去。

「阿敏‧‧‧點解你近排成日喺咁對空氣講嘢嘅?」一個外貌酷似神婆的女生問。

「係囉係囉‧‧‧‧‧‧!我都見到喎‧‧‧!」另一個短頭髮、睇落幾正能量嘅女仔都問。
Live左
F5f5f5
高汁 留名
終於LIVE
「你唔係讀書壓力太大啊!!」其中一個叫阿寶嘅女仔追問。

「唔係唔係~」和風輕輕拂過阿敏嘅秀髮,佢撥一撥向另一邊再答:「咁係因為‧‧‧‧‧‧我練緊話劇!」

「吓吓?咩話劇啊?」個位叫玉子嘅正能量女仔問。

「唔,叫《死神來了》。」阿敏點一點頭,答。

神婆拎出一堆塔羅牌出嚟:「咁就等我睇下你演出順唔順利啦!」

「嘩‧‧‧你信呢啲嘢嫁?」阿敏望住神婆啲牌。

「寧可信其有!抽到好牌咪信,唔好咪唔信囉‧‧‧‧‧‧」神婆攤開一張張塔羅牌:「阿敏,揀一張!用直覺!」

「唔‧‧‧」阿敏瞇著眼斜望我一眼,就隨心指咗其中一張:「就呢張。」

「好!開嚟見我!哈!!!」神婆動作極大咁翻開阿敏揀個張牌。

「死神」一開出嚟,所有女仔除咗阿敏之外都不自覺掩住個口‧‧‧‧‧‧

「竟然係死神‧‧‧‧‧‧」神婆數下手指,帶啲神經質咁講:「死啦阿敏!你出演依場話劇個陣可能會賴嘢呀!」

「係唔係真啊?」阿敏反而笑住咁問返。
「你可以信可以唔信嘅‧‧‧‧‧‧不過寧可信其無啊!」神婆一手掃開啲牌,說:「唉算!好餓啊喂,食嘢啦喂!」

叫阿寶嘅女仔拎咗個飯盒出嚟,打開佢:「我整咗‧‧‧愛心蛋卷,你睇下‧‧‧我特登用茄汁醬吱成心形架‧‧‧‧‧‧啊!點解個心形會散咗架‧‧‧‧‧‧」

神婆拎一個大盒出嚟,笑住咁打開:「我整咗好味嘅「普通」飯團,入面冇加魚眼、辣椒、雞子、牛歡喜、包你班傻女食到「姐姐」聲~」

其餘兩個女仔就分別整咗三文治同炒飯,最後一位男仔‧‧‧佢仲拎緊部單反不斷影緊四個女仔。

「喂!阿‧‧‧阿陳文輝,你唔洗再影啦,抖下喇,食啲嘢先。」神婆對個男仔講。

「唔‧‧‧唔緊要。」個男仔好細聲、聲線好弱咁答,然後繼續不斷影佢哋。

‧‧‧‧‧‧特別係阿敏。

直到佢影到咁上下,放低部單反相機打算食啲嘢嘅時候,我先見到呢個男仔嘅樣‧‧‧

佢咪係‧‧‧‧‧‧
加速
「喂!陳文輝,你做咩係咁食阿敏整啲意粉啊!!食下我啲飯團啦!」神婆大罵。

「因為好好味‧‧‧‧‧‧」個位叫陳文輝嘅男仔,展出滿足、幸福嘅神色。

「啊‧‧‧死啦死啦,凍哂啦‧‧‧‧‧‧」短頭髮個位正能量女仔阿寶,佢楚楚可憐咁望住自己整嘅蛋卷。

「阿寶啊!你唔好成日咁婆媽啦,放得入肚就得啦!!」神婆右手拎住三文治,左手拎住私家帶嚟嘅炸油脾。

「哈哈哈‧‧‧女仔細心係好事啊,阿寶。」阿敏讚賞。

「阿敏你點整到咁好食架‧‧‧?」阿寶睇落係一個怕羞嘅女仔,因為佢連聲線都好似個陳文輝一樣咁弱。

「哈哈哈?做咩啊,整俾男朋友?」阿敏以姐姐嘅姿態問。

「唔‧‧‧」阿寶怕羞得望地點一點頭。

「搵日上我屋企教你啦,唔係好易學嫁!」阿敏提醒佢。

今日朝早,我見阿敏五點就起身準備所有材料,睇落都唔易整。

「啊!咩嚟架神婆‧‧‧‧‧‧」一個其貌不揚嘅女仔食咗佢整嘅飯團。

「魚眼飯團啊,嘿嘿嘿,有好多蛋白質架,吞咗佢啦傻豬!」神婆說。
Lm
「阿文輝,介唔介意睇下你影啲相?」神婆伸手問。

「嗯‧‧‧」陳文輝睇落都唔係個種大膽嘅人。

神婆拎咗相機望兩望,有啲唔滿意:「你影阿敏就咁多張!影我就得三、四張,仲要張張照妖鏡咁款!想點啊o靚仔!」

「幫你再影多啲!」陳文輝一手搶過部相機,就幫神婆影相。

到佢哋食得七七八八時,就走咗去條橋影相,一係就追逐,唯獨阿敏繼續坐喺地鋪上,抬頭欣賞秋季嘅落葉淡風。

唔夠幾分鐘,佢又望一望我一眼,見我仲企喺一顆樹前靠企住,就雙手放後懶神秘咁行過嚟。

「估下我拎‧‧‧‧‧‧」阿敏佢未講完成句,我已經答,

「意粉。」

「喂!你用透視啊?」阿敏放後嘅一雙手果然拎緊一盒意粉:「我特登留俾你。」

「劣食。」我卑視一眼。

「你食一啖先講喇!」阿敏作勢踩我隻腳。

為咗快啲重返安靜,我決定快手試一啖順下佢意就算,一放入口,果然不出所料,今次係發霉芝士配死魚嘅味道。

「又好難食啊‧‧‧?」阿敏問。

「仲洗講?」

「唉‧‧‧‧‧‧都試咗成兩星期,都仲未知你可以擺啲咩入口‧‧‧」阿敏佢望住我,不明解咁搖一搖頭、再苦惱咁搖一搖頭、再不屑咁搖一搖頭。
比條屍死神食
加速

「好,跟住我啊。」阿敏講完,就發力向前踩踏:「喂喂‧‧‧‧‧‧死神。」

「唔?」我望住阿敏。

陽光燦爛嘅日子,」阿敏望向頭頂上和煦嘅太陽,露出個笑容:「要多啲笑下嘛。」

留名

「唔?」我望住阿敏。

陽光燦爛嘅日子,」阿敏望向頭頂上和煦嘅太陽,露出個笑容:「要多啲笑下嘛。」

又係腎仔
加甜

你想睇甜故就睇其他唔好破壞氣氛啦

影衰埋鍾意米奇既人
利申唔鍾意
又補習又買酒
留名
Pish
Live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞