我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
留明
一口氣追曬 緊貼live 人生已完
一個鐘追曬
墨巴既朋友快啲出文
Lm
如果作者真係墨說朋友
都真係幾慘

永遠俾我既光芒蓋過

可能我認真左

希望你地私底下拆掂佢
lm
如果作者真係墨說朋友
都真係幾慘

永遠俾我既光芒蓋過

可能我認真左

希望你地私底下拆掂佢

人格同人格之間?
好緊湊,同埋一路睇一路想喊想喊咁,內心在翻騰嘅感覺好正
好好睇
由阿南嗰度滴住眼淚睇
睇睇下live咗
Live 咗,同正評埋每一篇文
原來真係墨說個朋友
有感情線實在太好
樓主個故超高質 繼續加油
文呢,墨巴嘅朋友
「我已經私底下拎咗你一年壽命。」我斜視阿敏一眼:「過一分鐘,就拎一年。」

「你‧‧‧!」但當阿敏望到一具靈魂直上人間之後,就無再講嘢,驚訝到冇再講嘢:「算‧‧‧下次再同你算帳。」

「阿‧‧‧阿妹‧‧‧‧‧‧我‧‧‧有冇眼‧‧‧‧‧‧花啊‧‧‧」阿南母親嚇到雙腳軟倒,坐喺地上望住個具靈魂。

「媽‧‧‧」以靈魂姿態出現嘅阿南,望住自己阿媽。

「仔‧‧‧仔!!!」佢阿媽想上前抱住佢,不過失敗,摸著個空。

因為靈魂可以穿透物理限制。

「阿仔‧‧‧‧‧‧對唔住啊‧‧‧媽咪對你唔住‧‧‧‧‧‧」佢阿媽抱唔到個仔,轉為雙手抱住自己不斷飲泣:「我比唔到好生活你‧‧‧我又要你返工又想你讀好書‧‧‧‧‧‧我好想再好好對你一次‧‧‧‧‧‧」

「阿媽‧‧‧唔關你事,我自殺係我自己決定。」阿南望住自己阿媽,無任何憤恨:「你唔好咁傷心。」

「你點解要自殺‧‧‧」阿敏望住阿南。

阿南望住阿敏,中午嘅太陽亦都照入屋中,穿透餘人:「我見唔到自己未來‧‧‧我覺得生活好悶苦‧‧‧比我同年嘅人都唔會似我咁失敗‧‧‧‧‧‧我想死,死可以解決所有事情。」

「你無諗過父母?」阿敏問。

「個一刻,我冇諗咁多。」阿南望住窗外嘅太陽:「只係覺得,只要一跳落去就唔洗諗咁多,乜嘢困難都唔會有。」

「再苦嘅日子都總會過啊!」阿敏緊握拳頭。

「冇‧‧‧我只係得苦、苦、苦同苦,我見唔到有任何將來。」阿南走近窗口:「喺香港唔讀書唔通洗一世碗、跟一世車?我呢種身世更加唔好講識女仔‧‧‧就算識到人,人哋問我做咩或者問我屋企人做咩‧‧‧‧‧‧我都會自卑‧‧‧」

「你點解唔等多陣?點解唔肯等喺生命入面,可以改變影響你一世嘅人啊!?」阿敏想捉實佢膊頭,但又捉個空。

係咪有bug屎

死神話佢係應死之人
理論上佢已經死左

但係死神又拎走1年壽命
咁姐係主角有新既壽命限期

咁如果有新既壽命限期
主角又點會係應死之人呢?

如果主角係冇新壽命限期
咁死神又點樣拎主角一年命換一分鐘呢?
(因為佢已經死左,只係生死制度岀現bug屎)

應死既人 但最後無死到
點解理論上佢死左?

死神就係要去查佢點解會突然間唔死
係咪真係咁難明
Push
係咪得我覺得好似韓劇
係咪得我覺得好似韓劇

btw好似 皮已正
留名
如果作者真係墨說朋友
都真係幾慘

永遠俾我既光芒蓋過

不可再偷你的臉 和你太過近會被你發現
新讀者留名
一開始以為唔好睇,點知入到嚟停唔到手,好正👍🏻

感謝支持
係咪得我覺得好似韓劇

褒義定貶義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞