我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
愛情運抽到死神, 會唔會係同死神一齊

我都諗到同一樣野😂😂仲要死神又唔知佢點死

冇文啦
「哇‧‧‧!」成班女仔都顫咗顫,神婆忍唔住出聲:「陳文輝你嚇死人咩!」

「對‧‧‧對唔住‧‧‧」陳文輝即刻低頭道歉。

「唉,講下笑姐。」神婆拍拍佢膊頭:「不過你應該開朗啲,同我哋多啲傾計啊嘛,如果唔係一世都冇女仔追你。」

「知‧‧‧知道。」

就正當我打算離開個陣,我見到個嗰叫阿寶嘅短髮女仔‧‧‧佢離死亡不遠。

「喂‧‧‧阿敏行緊返嚟喇,快啲扮無事發生過!」神婆望住遠處行緊過嚟嘅阿敏,立即收哂啲塔羅牌。

「好啦,齊人就影一幅大合照收工!」神婆舉手高呼。

最後,佢哋喺樹林之間企埋一齊影咗一幅大合照,就正式解散,一齊搭小巴離開。

個陣已經接近傍晚,落起濛濛細雨,可能因為接近郊區所以天特別藍,從小巴望出去就形成一幅美麗嘅風景畫,置身小巴之中令人感覺到莫名嘅安全感。

阿敏坐咗去小巴嘅單人座,冇加入班女仔嘅傾計堆,就咁自己一個戴住耳機望住外面聽歌。

阿敏深一深呼吸,突然轉頭望住我:「死神,要唔要聽下?」

「唔洗。」

「又怕羞‧‧‧」阿敏隨和地一笑:「首歌叫《密封罩》,我覺得首歌幾啱你,先叫你聽。」

「點解咁講?」

「點解?聽一次囉。」佢又淺淡咁笑一笑,就轉頭望番窗外。

本來猶豫嘅我,亦都不自覺讀取阿敏思想,同佢聽住個一首歌,佢係因為我先聽依首歌?

落車之後,阿敏就同車上嘅大家揮手,獨自行返屋企。

「死神啊,你調查我點解逆天不死,冇走去自殺‧‧‧」阿敏喺回程嘅路上講:「但我覺得‧‧‧‧‧‧生命,係會影響生命。」

「但如果影響咗,我都應該會知道。」我沉思一下,說:「除非‧‧‧對方都係逆天嘅存在。」

彼此互相影響。
死神咪逆天嘅存在
「就係因為咁,所以你‧‧‧」我望向阿敏。

佢任由毛雨打落自己頭上,轉身望住我:「唔,所以我先想試下接觸自殺嘅人,試下用生命影響佢哋。」

「你真係奇怪。」我望住澄藍濛瀧嘅天空:「你依種年紀,應該係去吃喝玩樂,但你居然係想主動去接觸將死之人。」

「因為‧‧‧我想試下,感受佢。」阿敏淺淺一個笑容,就好輕風咁淡。

「佢?」

「佢係我細個遇過嘅一個好人,我覺得有好多嘢唔係偶然,包括‧‧‧我遇到你啊死神。」阿敏伸一伸懶腰,說:「你明唔明啊?」

「個嗰人對你影響咁大?」我望住阿敏,問:「咁佢依家喺邊。」

「走咗。」

「走咗?去邊。」

「去咗你掌管嘅地方,上次咪同你講過。」阿敏望住我:「死神咁冇記性。」

「就係你上次講個嗰‧‧‧連名都唔知嘅人?」

「我想問佢個名個陣‧‧‧佢已經走咗。」
LIVE
呢個故正呀,樓豬加油!
墨巴個fd
加油
「佢點救你?」

「其實‧‧‧我都唔知係唔係佢救我,只係一切太偶然,連我自己都唔敢相信。」

「連係咪佢救你都唔知?」

「我‧‧‧相信係嫁!」阿敏點頭。

「咁佢因咩事救你。」

「咁就要你自己查喎,唔係你職責嚟咩?死神。」阿敏對我會心而笑。

「‧‧‧‧‧‧」

佢講到喺依個沒名冇姓嘅人救咗佢,對佢影響佢好大。喺呢家冇任何頭緒嘅情況下,我只能先從依件事入手。由於我無回溯時間嘅能力,所以唔能夠得知阿敏當年發生嘅事。

不過,我可以借助讀取佢思想,或者潛入佢嘅夢境。好運嘅話,佢會夢起當年嘅事,我就可以從中得知,但係好不設實際。

因為人腦咁複雜,佢要發嘅夢好多。

再次咁啱發中依個夢,都可能會係幾十年後。

所以最實際都係自己親身去調查。
好好睇 樓主加油呀

多謝
想爆樓主菊花
好好睇
我喺阿敏訓緊個陣,就喺佢間房周圍搵資料,每一張紙、每一張相都搵過哂,都只係日常中學生嘅嘢。

再之後我出客廳同去佢父母主人房繼續搵,最終只係俾我搵到一張放喺客廳嘅一張全家照,個張相因為係喺醫院影‧‧‧睇落阿敏仲好細個,而且阿敏個表情睇落唔多開心。

醫院。同生死最有關連嘅地方,亦都係我同上帝搏鬥嘅聖地,近乎人間嘅地獄入口。

如果知道係邊間醫院,或者我就可以知道阿敏細個因為咩事入院?唔通佢所講嘅人,係醫生?

翌日。

「呵欠~~早晨死神。」阿敏習慣一起身就伸懶腰,可能成日伸嘅關係身材都夠修長。

「早晨。」

「唔?我冇‧‧‧聽錯啊?」阿敏視線喺我身上定格。

「聽錯啲乜。」

「你同我講早晨囉‧‧‧‧‧‧」

「‧‧‧我同緊你床上隻曱甴,講早晨。」我暗地裡啪一下手指。

阿敏驚疑咁揭開張被,即刻叫咗聲:「喂!!搞咩啊‧‧‧!點會有曱甴架!」被嚇到嘅佢,立即就落床離開間房。

我飲埋杯熱紅茶佢:「呼。」
有文 呢個故好正
我愛樓豬
有文 呢個故好正
我愛樓豬

有文 呢個故好正
我愛樓豬

繼續出文啦,好睇
「阿寶,你今日嚟啊?」阿敏朝早落街食完碗雲吞麵,就收到朋友嘅電話:「你一陣十二點自己上嚟啊。」

阿寶‧‧‧個嗰短髮女仔,我記佢死期將近。

「死神,幾時再帶我去搵自殺嘅案件?」飲住凍好立克嘅阿敏問。

「一直喺你身邊。」坐喺佢對面嘅我答。

「‧‧‧」阿敏好似差啲咽喉:「你講真?」

「你隔離個張檯個位中年婦人,三日之後帶埋個仔去迪士尼會因為中暑不治而死、你後三排廂座個阿伯,一個月後會因為冇持續定時服食心臟病藥物而死、仲有拎緊蛋牛治俾你個位侍應,會因為今晚過馬路衝紅燈俾小巴撞死。」我重申答阿敏一次:「所以死亡,一直喺你身邊。」

「嚟,靚女,蛋牛治。」侍應放低碟蛋牛治,就轉身離開。

「‧‧‧‧‧‧」阿敏成個人猶豫幾秒之後,突然企喺身捉住個位侍應:「侍應哥哥‧‧‧今晚你千奇千奇唔好衝紅燈!」

之後又走到去個位婦人同阿伯身邊講:「姨姨,下個月暑假啊!唔好陪個仔去迪士尼啦咁多人,阿伯你都要定時定候食藥呀‧‧‧!」阿敏一口氣講完之後,就返去自己個位坐。

個位阿伯突然拍拍自己個頭:「係喎‧‧‧我都唔記得自己要食藥‧‧‧‧‧‧哈哈,姐姐仔唔該‧‧‧你!伯伯我有老人痴呆‧‧‧好多嘢都忘記。」

「係喎,一暑假就好多大陸人,囝囝!我哋改去冒險樂園好冇?!」個位中年婦人問自己個仔。

「唔要‧‧‧」個細路望一望阿敏,好哀怨咁喊咗出嚟「嗚嗚嗚嗚嗚‧‧‧我要迪士尼‧‧‧‧‧‧」

「嗱,姐姐仔,見你咁靚女,聽你講一次啦。」侍應對住阿敏笑一笑。

‧‧‧

竟然‧‧‧

十秒之內改變咗三個人嘅性命。

正當我想出口對佢訓話之際,佢就塞咗件蛋牛治喺我嘴邊:「死神,多謝你,請你食!」

「唔好塞發霉腐臭嘅海綿入我口‧‧‧‧‧‧」我捉住阿敏隻手,但蛋牛治已經掂住我個嘴。
「阿寶,你今日嚟啊?」阿敏朝早落街食完碗雲吞麵,就收到朋友嘅電話:「你一陣十二點自己上嚟啊。」

阿寶‧‧‧個嗰短髮女仔,我記佢死期將近。

「死神,幾時再帶我去搵自殺嘅案件?」飲住凍好立克嘅阿敏問。

「一直喺你身邊。」坐喺佢對面嘅我答。

「‧‧‧」阿敏好似差啲咽喉:「你講真?」

「你隔離個張檯個位中年婦人,三日之後帶埋個仔去迪士尼會因為中暑不治而死、你後三排廂座個阿伯,一個月後會因為冇持續定時服食心臟病藥物而死、仲有拎緊蛋牛治俾你個位侍應,會因為今晚過馬路衝紅燈俾小巴撞死。」我重申答阿敏一次:「所以死亡,一直喺你身邊。」

「嚟,靚女,蛋牛治。」侍應放低碟蛋牛治,就轉身離開。

「‧‧‧‧‧‧」阿敏成個人猶豫幾秒之後,突然企喺身捉住個位侍應:「侍應哥哥‧‧‧今晚你千奇千奇唔好衝紅燈!」

之後又走到去個位婦人同阿伯身邊講:「姨姨,下個月暑假啊!唔好陪個仔去迪士尼啦咁多人,阿伯你都要定時定候食藥呀‧‧‧!」阿敏一口氣講完之後,就返去自己個位坐。

個位阿伯突然拍拍自己個頭:「係喎‧‧‧我都唔記得自己要食藥‧‧‧‧‧‧哈哈,姐姐仔唔該‧‧‧你!伯伯我有老人痴呆‧‧‧好多嘢都忘記。」

「係喎,一暑假就好多大陸人,囝囝!我哋改去冒險樂園好冇?!」個位中年婦人問自己個仔。

「唔要‧‧‧」個細路望一望阿敏,好哀怨咁喊咗出嚟「嗚嗚嗚嗚嗚‧‧‧我要迪士尼‧‧‧‧‧‧」

「嗱,姐姐仔,見你咁靚女,聽你講一次啦。」侍應對住阿敏笑一笑。

‧‧‧

竟然‧‧‧

十秒之內改變咗三個人嘅性命。

正當我想出口對佢訓話之際,佢就塞咗件蛋牛治喺我嘴邊:「死神,多謝你,請你食!」

「唔好塞發霉腐臭嘅海綿入我口‧‧‧‧‧‧」我捉住阿敏隻手,但蛋牛治已經掂住我個嘴。

我每10分鐘入1次黎睇文..
搞到好唔夠喉
早知唔用人類形態現身陪佢食早餐‧‧‧‧‧‧

「哈哈哈哈‧‧‧咬啦!食一啖姐死神。」阿敏就係樂於塞我食垃圾。

「Wowowo!」呢個時候,我嘅救星出現──阿宏。

佢一嚟到就扮哂一副驚奇嘅樣子見到我哋,之後繼續講:「阿敏‧‧‧咁啱嘅!」

「阿‧‧‧宏,伯父上次冇事啊嘛‧‧‧‧‧‧?」阿敏仲記得上次嘅事。

「冇啦,醫生話佢無啦啦急性中風,但身體又好正常‧‧‧都唔知咩事。啊‧‧‧係啊,佢去咗私家醫院檢查啊,好平渣嘛,幾萬蚊。」阿宏又展現番一張笑臉,坐喺阿敏隔離:「係呢,介唔介意我坐喺到?」

「你都坐咗落嚟‧‧‧唔通我話介意咩‧‧‧」阿敏另過一邊面,細細聲咁講。

「啊‧‧‧你都幾恩愛喎。」阿宏望住我,似乎打量緊我。

「係啊,」阿敏生硬咁點一點頭,講:「我日日都要陪佢嫁。」

「你個男朋友又唔出聲嘅?哈囉‧‧‧‧‧‧」阿宏想同我握手:「唔會真係自閉啊嘛‧‧‧」

「就算佢係自閉,我都係咁鐘意佢。」阿敏雙手捉住我手掌,雙眼閃閃發亮咁凝望住我。

「係喎‧‧‧‧‧‧阿敏,記唔記得我哋以前初中一放學就一齊打羽毛球?」阿宏轉移話題:「哈哈哈,今個暑假我哋再日日打啊?我可以教番你點打喎。」

「唔洗啦,今個暑假我要陪佢。」阿敏依然望實我。
Live左
之後佢兩個都唔出聲,就好似等緊我回答咁。

「阿‧‧‧宏?」我望住佢。

「係,咩事呢?」佢瞇起對眼,一副笑意:「唔出聲先生。」

「你阿媽搵你。」

「吓?」佢不明所以。

突然,阿宏手機響起,一接聽臉色就一沉:「阿媽你講咩話‧‧‧!?老豆過馬路突然俾車撞!?你等等‧‧‧‧‧‧我呢家即刻嚟醫院‧‧‧」

阿宏一收線,就即刻執嘢狂奔走人:「唔講先‧‧‧下次見,我有啲事‧‧‧‧‧‧」

「死神‧‧‧?」阿敏疑惑咁望住我。

「六筋清靜返。」我合埋對眼。
好正
之後佢兩個都唔出聲,就好似等緊我回答咁。

「阿‧‧‧宏?」我望住佢。

「係,咩事呢?」佢瞇起對眼,一副笑意:「唔出聲先生。」

「你阿媽搵你。」

「吓?」佢不明所以。

突然,阿宏手機響起,一接聽臉色就一沉:「阿媽你講咩話‧‧‧!?老豆過馬路突然俾車撞!?你等等‧‧‧‧‧‧我呢家即刻嚟醫院‧‧‧」

阿宏一收線,就即刻執嘢狂奔走人:「唔講先‧‧‧下次見,我有啲事‧‧‧‧‧‧」

「死神‧‧‧?」阿敏疑惑咁望住我。

「六筋清靜返。」我合埋對眼。

正宗仆街仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞