我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
地獄嘅權依然係 神嘅 死神最多只係 神隻馬
地獄嘅權依然係 神嘅 死神最多只係 神隻馬

唔知點解我覺得好似一套叫鬼怪既戲 不過正評左
劉_敏
死神扮教父 啲tone好戇鳩
「當‧‧‧當年劉憶悅太太佢未婚懷孕‧‧‧‧‧‧佢又係我哋之中最‧‧‧虔誠嘅信徒,所以‧‧‧‧‧‧所以我哋大家都‧‧‧對佢有少少厭惡同批鬥成份‧‧‧‧‧‧林牧師‧‧‧!你都有份嫁!」其中一個阿嬸講。

「未婚懷孕?咁少事都要批鬥。」我淡然地說。

「對個陣年代嘅我哋嚟講‧‧‧就係一件好驚天嘅事‧‧‧‧‧‧何妨劉太太佢‧‧‧家族全部人都係虔誠嘅基督教徒,佢爸爸又係牧師‧‧‧都有一定地位嫁嘛‧‧‧‧‧‧我哋咪覺得好唔應該囉‧‧‧不過佢已經都好似過得幾好啊‧‧‧‧‧‧?」阿嬸尷尬咁笑:「牧師,我哋都知錯嫁啦,以後唔亂講嘢‧‧‧!」

「冇用,上帝同我講‧‧‧你哋點悔疚都無用,會落地獄,一世不得超生,永遠輪迴!再見。」我喺兩個阿嬸面前利用瞬間轉移離開花園,並變番自己正常嘅樣。

「啊呀呀呀呀呀呀呀──!!!!!!」遠處傳嚟個兩位大嬸歇斯底里嘅尖叫聲:「上帝唔好呀!!!我由六歲就開始去教堂唱聖詩‧‧‧!!!我要上天堂呀!!!」

真係估唔到阿敏母親係出生自一個虔誠嘅基督教家庭。

不過咁同阿敏逆天壽命冇乜關係,就算前人積咗幾多陰德,都冇可能會影響到依種地步。

上帝個混醬更加無可能會得閒去插手,干預生命。
混醬
不過可以繼續向依個方向調查落去‧‧‧

「哇‧‧‧」阿敏咁啱行出嚟,望住教堂後花園個位:「啱啱有兩個女人發咗癲咁大叫喎,死神你睇唔睇到?」

「‧‧‧」我搖頭。

「喂‧‧‧!」阿敏突然拉拉我手袖,說:「現一現身啊。」

「原因。」

「我未食早餐啊,陪我啊。」

「No」我頭另左邊。

「答Yes la~」阿敏佢望左。

「No」我又另番右邊。

「Go to die la!」佢望右。

「Hi,阿敏!自己一個啊?」呢個時刻,我嘅救星出現了──阿宏。
「吓‧‧‧!又係你啊?‧‧‧‧‧‧啊!‧‧‧唔係唔係!」阿敏搖一搖頭,重申講多次:「咦,阿宏,咁啱嘅?」

「‧‧‧‧‧‧」阿宏愣咗幾秒,然後重拾爽朗笑容,喺到瘋狂讚自己:「係啊,孝順仔,幫家人祈禱啊嘛!我仲會幫屋企人做家務架~每個月家用‧‧‧‧‧‧至少俾人工嘅一半添!」

「哇‧‧‧哈哈哈‧‧‧‧‧‧」阿敏好假咁笑,說:「你呢啲真係孝順仔嚟。」

「阿敏?」阿宏自信地望一望左右兩邊:「男朋友陪你唔到?定係唔想陪你返教會啊‧‧‧講開又講啊,我哋又幾啱喎,大家都信基督教!」

「我俾阿媽迫住嚟‧‧‧‧‧‧」阿敏細細聲咁講。

「係呢,咁得閒,一齊去食早餐好冇?」阿宏問。

呢個時候,阿敏竟然一臉求助咁望住我,好似把不得要擺脫呢條友咁。老實講,有邊個會鐘意一出場就俾人串,但我唔喺現場嘅時候‧‧‧佢都竟然串我‧‧‧‧‧‧

「老實講‧‧‧你個嗰自閉男朋友真係唔係太掂!」阿宏將個頭傾前,搖一搖頭:「佢雙眼啊、個嘴啊、個表情啊‧‧‧‧‧‧次次都好似想殺人咁樣,真係唔似我咁cheerfulness囉。」
推一推先
所以,我決定‧‧‧

「死‧‧‧男朋友!」阿敏望到喺另一邊默默現身,出現嘅我:「你陪我食早餐啊!?」

「吓‧‧‧阿敏,你叫自己男朋友做男朋友‧‧‧!?」阿宏望到我之後,臉色顯然開始有啲驚。

我行到去阿敏身後,直視住阿宏。

「早晨!」阿宏扮作驚都未驚過咁,同我打招呼,可惜無受到我理會:「哈哈哈‧‧‧‧‧‧咁冇禮貌都有嘅!」

「阿宏。」我望住佢。

「吓?」阿宏愕然咁望番我。

「你唔洗食早餐,你阿媽煲咗湯俾你。」我說。

依個時候,阿宏手機響起:「喂?阿媽?」

「宏仔,我煲咗明火老湯俾你同你阿爸吖!快啲返嚟飲!」佢阿媽把聲喺手機中傳出。

「喔‧‧‧好啊‧‧‧」阿宏答完,就得逞咁望住我:「唉,屋企人太錫我,Sor,返屋企飲湯~但阿敏你可以上嚟飲埋一份。」

「哎‧‧‧哎吔!!!!!!!」突然,手機裡頭傳出極大嘅跌嘢聲。

「阿媽你咩事呀!!?」阿宏急問。

「我唔小心倒瀉成煲湯落你阿爸身上呀呀呀!!!!佢熱到彈起大叫啊!!!!!」佢阿媽大叫。

「咩話!!!!!!」阿宏嚇到眼都突埋,即刻跑番屋企:「報警先啦!我跑緊返嚟‧‧‧‧‧‧!!!」
阿宏老豆好慘呀
真係比個仔累死
忍唔住留言。
好仆街,咁嚇兩個大嬸
阿宏出現一次代表佢老豆一次不幸
佢老豆好慘
阿宏老豆
屌 家有喜事打針場面
係唔係都黃百鳴中招
阿宏一出 佢老豆一定賴嘢
( Show Blocked User - 幸運兒 )
見到阿宏笑到我傻
( Show Blocked User - 幸運兒 )

on9
出文未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞