我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
「我要打死你個仆街呀!」伯母十分激動地望住保安。

「哎吔‧‧‧死‧‧‧‧‧‧死神啊,幫下手啦!」阿敏望住我。

「一場鬧劇。」我繼續冷眼旁觀。

最終,好不容易被人拉開依場衝突。阿敏就繼續安慰住伯母,一至扶到佢返上屋企。

一上去,係一間好窄好細嘅公屋,裡面傢施好多都已經破舊。

「唔該你‧‧‧阿妹‧‧‧‧‧‧」阿南坐喺一張椅上,繼續喊住講。

「唔洗客氣‧‧‧」阿敏望一望周圍:「係呢‧‧‧不如伯母你休息下先。」

「唔啦‧‧‧唔啦‧‧‧‧‧‧我訓唔到‧‧‧‧‧‧」伯母未停過咁喊,然後望住阿南間房嘅門口:「個仔以前成日講好想自殺好想自殺‧‧‧仲以為佢講笑‧‧‧‧‧‧點知佢‧‧‧」

阿敏無講啲咩,繼續撫摸佢背脊安慰。

「我自細就成日同佢講屋企窮,讀唔成書‧‧‧一定無出路‧‧‧‧‧‧一定會好辛苦‧‧‧佢肯定覺得‧‧‧‧‧‧覺得‧‧‧」

「冇人想。」

「你叫我以後點啊‧‧‧‧‧‧!?」佢母親捉住阿敏隻手臂。
「‧‧‧」阿敏自己都答唔出,佢以後可以點。

「覺得麻煩就走,佢死佢事。」我說。

阿敏不屑咁望咗我一眼,然後細聲對阿南母親講:「你呢段時間平伏下心情先。」

「我唔慣‧‧‧我唔慣屋企咁靜‧‧‧‧‧‧」阿南母親直頭掩住自己對耳。

「我相信佢都唔捨得你嫁‧‧‧‧‧‧」

「佢肯定好憎我‧‧‧我平日叫佢得閒就返工‧‧‧‧‧‧又叫佢要讀好啲書入大學‧‧‧我‧‧‧我都從來冇好好咁同佢傾過‧‧‧‧‧‧真正望個仔一眼都冇,我好後悔!」阿南母親不斷用拳頭拍檯。

「如果有機會俾你見多次阿南,你會同佢講啲咩?」阿敏問。

「我會講‧‧‧‧‧‧對唔住‧‧‧阿仔‧‧‧唔好走‧‧‧‧‧‧」

「死神‧‧‧」阿敏回頭望住我。

「‧‧‧」我抱住雙手,合上雙眼:「免談。」

「五分鐘‧‧‧?」

「三分鐘啊?」

「一分鐘呢‧‧‧‧‧‧?」

阿敏眼神充滿哀懇:「咁一句啊?」

「對我無好處。」我打開番眼,望住阿敏同個發癲母親:「召喚死人上人間,係「犯禁」,違反原則。」

「真係一句都唔得‧‧‧?」

我凝望住阿敏,佢對凝望住我良久,最終我先開口:「死咗都要搞咁多嘢。講,我需要一個代價。」

「我‧‧‧」阿敏咬一咬食指,思量著:「講個故事你聽。」

「故事?」

「我嘅故事。」

「啪」,我彈了手指一下,一具幽藍色嘅靈魂隨即從地獄急上人間。
好慘
心軟到呢
心軟到呢

Trade 蒞既
分身bam
墨巴既朋友都係出文機器
屌你,d排板都唔變下既
呢個同牛頭馬面個故一樣咁正 支持
呢個同牛頭馬面個故一樣咁正 支持

利申 好少追故
好好睇呀!
阿南媽媽喊個到唔知點解睇到眼濕濕
咁快live左
「我已經私底下拎咗你一年壽命。」我斜視阿敏一眼:「過一分鐘,就拎一年。」

「你‧‧‧!」但當阿敏望到一具靈魂直上人間之後,就無再講嘢,驚訝到冇再講嘢:「算‧‧‧下次再同你算帳。」

「阿‧‧‧阿妹‧‧‧‧‧‧我‧‧‧有冇眼‧‧‧‧‧‧花啊‧‧‧」阿南母親嚇到雙腳軟倒,坐喺地上望住個具靈魂。

「媽‧‧‧」以靈魂姿態出現嘅阿南,望住自己阿媽。

「仔‧‧‧仔!!!」佢阿媽想上前抱住佢,不過失敗,摸著個空。

因為靈魂可以穿透物理限制。

「阿仔‧‧‧‧‧‧對唔住啊‧‧‧媽咪對你唔住‧‧‧‧‧‧」佢阿媽抱唔到個仔,轉為雙手抱住自己不斷飲泣:「我比唔到好生活你‧‧‧我又要你返工又想你讀好書‧‧‧‧‧‧我好想再好好對你一次‧‧‧‧‧‧」

「阿媽‧‧‧唔關你事,我自殺係我自己決定。」阿南望住自己阿媽,無任何憤恨:「你唔好咁傷心。」

「你點解要自殺‧‧‧」阿敏望住阿南。

阿南望住阿敏,中午嘅太陽亦都照入屋中,穿透餘人:「我見唔到自己未來‧‧‧我覺得生活好悶苦‧‧‧比我同年嘅人都唔會似我咁失敗‧‧‧‧‧‧我想死,死可以解決所有事情。」

「你無諗過父母?」阿敏問。

「個一刻,我冇諗咁多。」阿南望住窗外嘅太陽:「只係覺得,只要一跳落去就唔洗諗咁多,乜嘢困難都唔會有。」

「再苦嘅日子都總會過啊!」阿敏緊握拳頭。

「冇‧‧‧我只係得苦、苦、苦同苦,我見唔到有任何將來。」阿南走近窗口:「喺香港唔讀書唔通洗一世碗、跟一世車?我呢種身世更加唔好講識女仔‧‧‧就算識到人,人哋問我做咩或者問我屋企人做咩‧‧‧‧‧‧我都會自卑‧‧‧」

「你點解唔等多陣?點解唔肯等喺生命入面,可以改變影響你一世嘅人啊!?」阿敏想捉實佢膊頭,但又捉個空。
LM
Lm
推推推
係香港
做男人唔一定要靠讀書先搵到食
係冇料嘅
早啲出黎學返門手藝
分分鐘搵得多過19大學生
真係豬仔
哇屌你好撚正
又要追故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞