我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
「我已經私底下拎咗你一年壽命。」我斜視阿敏一眼:「過一分鐘,就拎一年。」

「你‧‧‧!」但當阿敏望到一具靈魂直上人間之後,就無再講嘢,驚訝到冇再講嘢:「算‧‧‧下次再同你算帳。」

「阿‧‧‧阿妹‧‧‧‧‧‧我‧‧‧有冇眼‧‧‧‧‧‧花啊‧‧‧」阿南母親嚇到雙腳軟倒,坐喺地上望住個具靈魂。

「媽‧‧‧」以靈魂姿態出現嘅阿南,望住自己阿媽。

「仔‧‧‧仔!!!」佢阿媽想上前抱住佢,不過失敗,摸著個空。

因為靈魂可以穿透物理限制。

「阿仔‧‧‧‧‧‧對唔住啊‧‧‧媽咪對你唔住‧‧‧‧‧‧」佢阿媽抱唔到個仔,轉為雙手抱住自己不斷飲泣:「我比唔到好生活你‧‧‧我又要你返工又想你讀好書‧‧‧‧‧‧我好想再好好對你一次‧‧‧‧‧‧」

「阿媽‧‧‧唔關你事,我自殺係我自己決定。」阿南望住自己阿媽,無任何憤恨:「你唔好咁傷心。」

「你點解要自殺‧‧‧」阿敏望住阿南。

阿南望住阿敏,中午嘅太陽亦都照入屋中,穿透餘人:「我見唔到自己未來‧‧‧我覺得生活好悶苦‧‧‧比我同年嘅人都唔會似我咁失敗‧‧‧‧‧‧我想死,死可以解決所有事情。」

「你無諗過父母?」阿敏問。

「個一刻,我冇諗咁多。」阿南望住窗外嘅太陽:「只係覺得,只要一跳落去就唔洗諗咁多,乜嘢困難都唔會有。」

「再苦嘅日子都總會過啊!」阿敏緊握拳頭。

「冇‧‧‧我只係得苦、苦、苦同苦,我見唔到有任何將來。」阿南走近窗口:「喺香港唔讀書唔通洗一世碗、跟一世車?我呢種身世更加唔好講識女仔‧‧‧就算識到人,人哋問我做咩或者問我屋企人做咩‧‧‧‧‧‧我都會自卑‧‧‧」

「你點解唔等多陣?點解唔肯等喺生命入面,可以改變影響你一世嘅人啊!?」阿敏想捉實佢膊頭,但又捉個空。

係咪有bug屎

死神話佢係應死之人
理論上佢已經死左

但係死神又拎走1年壽命
咁姐係主角有新既壽命限期

咁如果有新既壽命限期
主角又點會係應死之人呢?

如果主角係冇新壽命限期
咁死神又點樣拎主角一年命換一分鐘呢?
(因為佢已經死左,只係生死制度岀現bug屎)
如是者,阿敏就應約去咗見阿寶,地點喺海旁。可能夜晚涼風陣陣,對住漆黑深沉嘅大海講心事,係特別適合。

去到個陣,阿敏已經見到阿寶坐咗喺一張檯上,雙眼毫無神采,阿敏見到就上前叫佢:

「寶寶!」

「阿敏‧‧‧多謝你咁夜仲出嚟‧‧‧‧‧‧」阿寶望住佢。

「我順路姐,傻妹。」阿敏撫摸佢個頭:「你點啊?」

「我諗清楚啦‧‧‧」阿寶嘅淚水好似已經用光哂一樣,如今一啲眼淚都冇:「喊都冇無用‧‧‧但會令我舒服啲‧‧‧‧‧‧」

「識咁諗就好。」

「但係我已經頂唔住‧‧‧你話時間可以治癒一切,但係我真係做唔到‧‧‧真係做唔到‧‧‧‧‧‧我成日一起身都會記得起佢‧‧‧明明琴日仲好好哋‧‧‧點解一日之間變化可以咁大‧‧‧」

「傻妹,就算你唔講分手,你個啲都係假嘅愛情,辛苦嘅只會係自己。」

「佢真係好賤‧‧‧‧‧‧」講到依到,阿寶突然捏抓住自己隻手,好似好嬲咁。

「阿寶‧‧‧」阿敏想制止住佢,因為佢都係第一次見咁嘅阿寶。

「賤人‧‧‧‧‧‧」阿寶捏弱自己幾乎五指入肉,而手腕亦有割脈嘅傷痕。

自殘,生物嚟講‧‧‧‧‧‧

當佢哋感到絕望,就會做出自殘行為。
「你唔好咁啦‧‧‧」阿敏伸隻手出嚟:「你要發洩‧‧‧發洩喺我隻手到。」

但阿寶似乎無理會,只係對自己肉體不斷施加痛苦。

「唉‧‧‧算啦,阿敏,我唔阻你喇。」阿寶嘅眼淚又突然流番出嚟,轉身就走咗。

「阿寶!」阿敏企喺身。

「我想自己繼續靜‧‧‧!」

阿敏望住佢嘅背影,越嚟越心酸。

令到自己返去屋企嘅路上,都特別灰。

「死神‧‧‧我無力感好大。」阿敏不憤又不爭咁對我講:「我明知阿寶佢‧‧‧阿寶佢受傷,除咗講幾句廢話安慰佢之外,我就好似冇咩實際上嘅嘢幫到佢咁。」

「其實你根本阻止唔到佢。」我望住個海講:「如果一、兩句說話就改變到一個人,世上就唔會咁多自殺嘅人。」

「如果我有你咁嘅法術就好‧‧‧‧‧‧」

「如果你有,世界就會大亂。」

「好似阿南咁,如果我有錢,我就可以俾佢,等佢解決一切生活困難,佢都唔會跳樓死‧‧‧」阿敏撳住額頭。

「咁你覺得點先幫到周家寶。」我問。
「我已經私底下拎咗你一年壽命。」我斜視阿敏一眼:「過一分鐘,就拎一年。」

「你‧‧‧!」但當阿敏望到一具靈魂直上人間之後,就無再講嘢,驚訝到冇再講嘢:「算‧‧‧下次再同你算帳。」

「阿‧‧‧阿妹‧‧‧‧‧‧我‧‧‧有冇眼‧‧‧‧‧‧花啊‧‧‧」阿南母親嚇到雙腳軟倒,坐喺地上望住個具靈魂。

「媽‧‧‧」以靈魂姿態出現嘅阿南,望住自己阿媽。

「仔‧‧‧仔!!!」佢阿媽想上前抱住佢,不過失敗,摸著個空。

因為靈魂可以穿透物理限制。

「阿仔‧‧‧‧‧‧對唔住啊‧‧‧媽咪對你唔住‧‧‧‧‧‧」佢阿媽抱唔到個仔,轉為雙手抱住自己不斷飲泣:「我比唔到好生活你‧‧‧我又要你返工又想你讀好書‧‧‧‧‧‧我好想再好好對你一次‧‧‧‧‧‧」

「阿媽‧‧‧唔關你事,我自殺係我自己決定。」阿南望住自己阿媽,無任何憤恨:「你唔好咁傷心。」

「你點解要自殺‧‧‧」阿敏望住阿南。

阿南望住阿敏,中午嘅太陽亦都照入屋中,穿透餘人:「我見唔到自己未來‧‧‧我覺得生活好悶苦‧‧‧比我同年嘅人都唔會似我咁失敗‧‧‧‧‧‧我想死,死可以解決所有事情。」

「你無諗過父母?」阿敏問。

「個一刻,我冇諗咁多。」阿南望住窗外嘅太陽:「只係覺得,只要一跳落去就唔洗諗咁多,乜嘢困難都唔會有。」

「再苦嘅日子都總會過啊!」阿敏緊握拳頭。

「冇‧‧‧我只係得苦、苦、苦同苦,我見唔到有任何將來。」阿南走近窗口:「喺香港唔讀書唔通洗一世碗、跟一世車?我呢種身世更加唔好講識女仔‧‧‧就算識到人,人哋問我做咩或者問我屋企人做咩‧‧‧‧‧‧我都會自卑‧‧‧」

「你點解唔等多陣?點解唔肯等喺生命入面,可以改變影響你一世嘅人啊!?」阿敏想捉實佢膊頭,但又捉個空。

係咪有bug屎

死神話佢係應死之人
理論上佢已經死左

但係死神又拎走1年壽命
咁姐係主角有新既壽命限期

咁如果有新既壽命限期
主角又點會係應死之人呢?

如果主角係冇新壽命限期
咁死神又點樣拎主角一年命換一分鐘呢?
(因為佢已經死左,只係生死制度岀現bug屎)

死神唔會咁冷血嘅
已LIVE
墨巴個FD努力出文 食完飯返黎再F5
「我‧‧‧我都唔知‧‧‧可能‧‧‧‧‧‧真係得佢男朋友回心轉意,先改變到一切‧‧‧」阿敏越講越灰。

「你有冇咁嘅能力?」我再問。

「冇‧‧‧」

半路中,阿敏突然收到阿寶一則訊息:

「阿敏,可能你講得啱,時間真係可以治癒依一切‧‧‧但係我做唔到,我好愛佢‧‧‧但我都好憎佢‧‧‧‧‧‧點解要同第二個女仔一齊‧‧‧我知你幫咗我好多,但係我已經好攰好攰‧‧‧‧‧‧我想佢依一世,都內疚落去。」

阿敏接到依個訊息之後,先係呆一呆。

繼而向後奔跑,阿敏應該終於意識到阿寶即將會自殺嘅事實。

好多時,時間對正常人嚟講,都係平平淡淡咁過去。

但對想自殺嘅人嚟講,時間就好似令人煎熬嘅熱鍋,每一分每一秒都痛苦非常,每一刻都係同自己內心交戰之中。

就好似我活喺地獄一日,時間喺人間就好似過咗五十年。

獨自哭泣,並唔係代表佢只係純粹流淚。

而係‧‧‧

時時刻刻內心都處喺掙扎之中。

佢哋一直俾緊自己一個理由,遺憾嘅係佢哋望唔透,仇恨同悲傷都掩蓋過一切,依場苦痛到底仲會維持幾耐,或者佢哋會覺得係一世。

又或者‧‧‧

個一刻,佢哋冇諗到咁多。
lived
自殺之人,會胡思亂想諗好多嘢,因為個一刻先係最安靜。

不過往往越諗越負面,,到最後就落得自殺收場。

對痛苦嘅佢哋嚟講,未嘗係一個解脫?

然而阿敏趕到去阿寶住嘅附近個陣,遠處已經傳嚟一聲巨大嘅響聲。「啪──」嘅一聲,就好似沉重咁打落阿敏心臟入面。

令到佢就算未知結果,雙眼都已經凝結住淚水,就喺跑到去之際,阿敏突然停低咗落力,背貼靠牆喊緊:「死神‧‧‧我隻腳‧‧‧‧‧‧郁唔到‧‧‧」

「‧‧‧」我望住佢,好似第一次見佢喊成咁。

「‧‧‧我發唔到力‧‧‧我‧‧‧隻腳‧‧‧!發麻‧‧‧好驚‧‧‧‧‧‧」阿敏抬頭望住我:「阿寶‧‧‧阿寶‧‧‧佢係咪會自殺?!」

我點頭。

「點解你唔講我聽‧‧‧‧‧‧」軟坐喺地上無力再跑嘅阿敏捉緊我隻腳,十指都用力插入我肉骨之中。

「我講過,死亡時刻都喺身邊。」我淡然地說。
「我‧‧‧我無諗過會係佢!!!」阿敏依種力度,幾乎想摧殘我隻腳。

「好多人自殺,都冇人預計得到。」我低頭望住佢:「將生死看淡啲,你會好過啲。」

「佢係我朋友呀!!!」

「你訓下先。」我啪手指一下,阿敏就漸漸進入睡眠。

繼而,我帶住佢瞬移到佢屋企,將佢放落床上。就好似上一次阿南自殺一樣,等佢進入沉睡。

其實有冇我嘅存在,周家寶都會自殺,阿敏佢一樣會陷入失去朋友嘅悲傷,只不過我嘅存在,令佢以為可以阻止每一件自殺嘅發生。

但生死,根本就無人阻擋得到。

因為死亡,係屬於對方嘅權利。
留名 好睇
加速呀墨巴個朋友
墨巴
墨巴

個朋友
第二日,阿敏醒咗之後望見如常升起太陽,佢今次冇對我講早晨,只係沉默。

佢冇再對我講過任何嘢,亦都冇刻意去翻睇依一日嘅報紙報導啲乜,成個人變得寂靜。

有時候,會匿埋喺房入面嘅後門度喊。

第三日。

其實,你點解要喊。

我唔明白。

雖然係喊,但阿敏佢喊得好安靜。

有時候,會喊到眼紅紅,幾乎上氣不接下氣。

其實‧‧‧

我係咪應該安慰你?

第四日。

天空依然灰暗,阿敏佢已經第四日冇同我講任何嘢,獨自喺間房冷靜自閉。

對於一個經常喺我耳邊吱吱喳喳嘅人嚟講,少咗雜音對我嚟講反而有啲唔習慣。

佢眉宇間再無淚印,只有愁後嘅抑鬱。

我會唔會再睇到你笑個一日?

佢坐喺門後抱腳發呆,我企喺門前默默等待。

我同你相隔又近又遠,一門之隔‧‧‧‧‧‧

就好似兩個世界。
墨巴仲有咩其他文?
墨巴成日改名,好難追佢啲故

係墨巴個fd
死神好似有咗感情咁,會唔會有一日佢同啊敏會係埋一齊
好正
lived
live左 樓主加油 好好睇
第五日。

天空尚算晴,只不過天氣凍咗些少。

如同你臉上嘅神色一樣冷若如霜,我冇諗過唔笑嘅你、唔講嘢嘅你,真係可以冷漠到咁。

我仲開始懷疑,從前自己嘅生活實在太過枯燥‧‧‧直到要調查事情,遇上阿敏之後,先變成我難得嘅唯一娛樂。

你心不在焉,眼神又帶住迷惘。

你都同自己內心掙扎交戰緊?

第六日。

我仍然默默咁等待,可能你真係嬲咗我?

我唔清楚。

可能我唔太明白,一個朋友嘅死會對你影響咁大。

但我知道你好傷心。

第七日。

一個禮拜過去,阿敏都視我如無物。

我哋亦足足停止交流咗一星期。

我竟然不自覺咁自問‧‧‧兩個世界嘅人彼此相遇,真係會落得如此收場?互相看見、掠過,就完結。

果然,兩個世界嘅人始終係相處唔到溝通唔到?

喺第八日嘅早上,我就好似無意中學咗佢咁。

黎明一升,我不自覺吐出一句:「早晨。」

原本我以為大家以後唔會再傾計,點不知‧‧‧啱啱訓醒嘅佢拉住咗我隻手,而佢笑容之中蘊藏住淡淡嘅哀傷,似乎,已經放低咗。

「死神,早晨。」

中學 鍾意?

中學 鍾意?

屌 無嘢啦自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞