我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
「死神...係你?」漆黑嘅房間中,佢一起身就係問依一句:「你啱啱係咪...係個夢入面抱起我......」

...

「你...真係存在?」阿敏明知四處黑暗,都想見到我:「啱啱......多謝你。」

我繼續無應佢。

「你唔答我唔緊要...」

「噠」我啪一下手指,房間嘅燈即刻亮起,我亦如佢所願出現咗喺佢面前:「係我。」

「果然係你,」阿敏突然就向我一個撲抱:「多謝你...」

「...」

「好耐...好耐都無個人可以俾我依賴。」敏佢抱得好緊。

「唔洗多謝...我只係需要知道喺你身上發生咩事。」我說。
過咗一陣,佢就放開咗我:「你...想知道啲乜。」

「敏,點解你想自殺。」

「......」佢好似諗咗一諗,然後講:「好...我講俾你聽都得。」

「有條件?」

「係,」佢望實我,講:「你要帶我去睇幾個自殺案例,佢哋自殺嘅理由說服到我點解一定要死、非死不可,我就同你講我想自殺嘅原因。」

「...」

「成唔成交!」

「考慮。」

「咁算囉~」

「聽日早啲起身。」我望一望手錶:「三日後,將軍澳會有個男人高處墮下身亡,俾你去睇佢死前三日嘅生活。」
好似好正咁
第二日,阿敏好早就起身,換好一身長牛仔褲、T-shirt同格仔長袖薄外套,就跟住我出發。

「你講個嗰人...真係會喺三日後跳樓?」出發個陣,敏再一次問。

「嗯,死神從來唔會有錯。」我望住敏佢:「除咗你。」

之後,佢帶我去乘搭一個叫「地鐵」嘅人間交通工具,對於可以瞬間轉移嘅我嚟講,係何其浪費時間。

「啊...唔知啲人會唔會覺得我係痴線呢?」阿敏喺地鐵入面望住我:「對其他人嚟講,佢哋好似見你唔到?」

「佢哋已經當你係痴線。」我望住周圍嘅異光,都望住阿敏佢。

「無所謂啦,做自己喇,哈哈哈哈!」佢大笑。

好難相信,佢依種女仔會自殺。
到站之後,我帶住佢去搵個一嗰男仔。搵到佢個陣,佢喺一間叫漁民嘅日本料理店同一班人食緊飯。

「見唔見唔到著天藍色外套個嗰人?就係佢。」我望向店舖入面,三日後即將會死個一嗰男仔。

「吓...真係佢?」同我一樣遠處觀視緊佢嘅阿敏,有啲唔信咁問我:「佢呢家仲同班朋友笑得好開心喎......」

「你平日喺學校都係。」我淡然地答。

「...」阿敏望一望我,然後徑自走入個間日本料理店──漁民。

「幾位小姐?」店員阿嬸走出嚟問。

「兩杯熱茶啊,兩個。」阿敏坐咗喺個嗰男仔嘅鄰座。

「真係貼心。」我坐喺一邊,望住阿敏。

「佢叫咩名?」阿敏細聲問我。

「你自己問。」

又追到live
lm
高汁留名
lm
高質
Lmlm
「阿南,你今年自修點啊?」隔離檯六個人,其中一人向仲有三日命嘅男主角問。

「我...ok啦,應該好過上年嘅。」阿南尷尬咁笑住答。

「原來佢叫阿南...」阿敏望住佢,喃喃自說:「喂...死神!望住一個就快死嘅人...知道佢就快死,原來感覺係咁奇妙......」

「的確係。」我望住阿敏雙眼。

「你知唔知啊?你派榜入到大學嘅話,一定要報Ocamp呀!正到癲,又識到女,成班人又玩得喪喎!!」另一個男仔講得興奮。

「仲有仲有!第二年一定要入hall!好爽嫁,有機帶埋女返去都得啊!」另一個男仔搶住答。

「白痴~入到去當然就識番啲有錢仔有錢女,咁你第時出嚟社會個陣都叫識個人啊嘛,入面好多有米仔嫁,猶其讀神科個班啊。」有個女仔忍唔住回應。

「哇。。。聽落好好,我都好想...」阿南雙眼一副期待。

「哈哈哈,阿南你差幾日放榜渣嘛!上年失手,今年再嚟。話時話,記唔記得中六個嗰惡霸袁浩強啊!?聽講佢入咗i大啊,哈哈哈~人哋i大生嚟喎,以後見到記住同佢打聲招呼啊。」啱啱嘅男仔又講。

「哈。。。哈哈哈。。。」阿南尷尬咁配笑。

「小姐,想要啲咩?」侍應禮貌咁行過嚟,問阿敏。

「你食啲咩啊?」阿敏望住我,取而代之係其餘人的異光。

「為咗你自己好,出街個陣就當見我唔到,我指多人個陣。」我說。
「唔緊要喎~」阿敏翹起二郎腿,說:「唔介意啲人點講我。」

「咁隨便你。」

「阿姐,要份海膽手卷同京蔥魚腩飯。」阿敏落單。

「好。」侍應寫完單,就返入廚房。

我望住阿敏食完依餐飯之後,隔離嗰檯嘅人都已經準備埋單離開,從阿敏眼神睇嚟,佢似乎已經想要完全探究一下個位阿南。

「阿南,一唔一齊去銅鑼灣行下街啊?」佢哋其中一人個人問。

「唔啦...哈哈,我琴晚冇訓,返屋企訓一訓先。」阿南答。

大家各散東西後,阿敏跟隨阿南其後,而我則以步行的方式跟在阿敏的背後。除了她做出強行阻止阿南自殺的行為之外,我基本上不會出手去干擾她的行動意志。

我也倒想看看這個人類,會怎樣做。

阿敏一直跟住阿南,一直跟佢去到寶林一個小村入面,佢行咗入一間七仔便利店之後,就除低書包,走入員工房入面換上便利店職員制服。

「原來佢做七仔嘅...又話自己想返屋企訓下,原來係瞞住班朋友。」阿敏點一點頭:「如果係咁...佢自殺死因唔會係DSE呱?好似真係仲有三日就放榜......」

「死神!」阿敏突然轉頭望住我。

一直抱住手觀視一切嘅我,淡淡抬起眼角斜視佢:「講。」

「我可唔可以阻止阿南死?」

「...」

「我想試下...」阿敏眼神充滿住熱腔:「我覺得...如果可以救番一條命,會令我過得更實在,冇嘢俾救番一條命仲要寶貴!」

「隨便你,如果你有能力。」我答。
高質

多謝
一開始睇,有d想試下,睇黎講得多真係會當左係一個解決方法

係咪俄羅斯既巴打殺到黎了

時間會沖淡一切
好似幾有趣
留名
留名
「有你呢句就得,你唔會好似《死神來了》咁整死...阿南嫁嘛?」阿敏疑惑咁望一望我。

「《死神來了》?」

「呃...你當人間嘅一套恐怖片啦,不過對你嚟講應該係喜劇?」阿敏好快就轉身,向七仔便利店個邊行去:「唔講咁多,口渴,買枝嘢飲先。」

阿敏入到便利店之後,就喺雪櫃揀咗枝檸檬茶去比錢,期間同個位阿南對上咗一眼。

「多謝你6.3$。」阿南說。

阿敏俾咗十蚊佢,拎番找錢,就開始便利店式嘅生活。首先一路飲住檸檬茶,一路拎住店內嘅八掛雜誌睇,之後有啲餓就買個急凍點心返嚟「叮」,事後仲食番杯哈根大師,長時間嘅逗留,都令到阿南開始注意到阿敏嘅存在。

「喂,哥仔。」阿敏拍一拍阿南膊頭,拎起把朱古力問:「呢包麥提沙幾多錢?」

「吓...?啊...呃...應該係7.4$!」阿南俾咁突然嘅阿敏搞到有啲不知所措。

「喔,唔該。」阿敏拎去俾錢之後,就拎咗粒麥提沙俾阿南:「請你食!」

「吓?」阿南又係一呆。

「靚女請你食嘢喎。」阿敏自稱。

「呃哈...多謝。」阿南會心一笑點頭,接過朱古力。
「你叫阿南啊?」阿敏問。

阿南一邊喺店內執貨一邊答:「咦...你又知嘅?」

「喔~估下姐。」

「你...喺到做咩?唔好怪我多口問,因為我見到你...已經喺呢到企咗半日。」阿南說。

「我悶呱?唔知呢,我自己做好多嘢都冇原因。」阿敏講完自己都笑咗下。

「喔...就快入夜啦喎,唔洗去食飯?」阿南反問。

「你呢?」阿敏反上反。

「我唔得啊...我十一點先放工。」

「咁你都返幾耐下喎...」

「無計,要賺下錢,喺屋企又冇嘢做。」

「你唔洗讀書咩?」

「...我等緊放榜,仲有三日。」

「喔...你覺得自己會考成點?」

估唔到阿敏佢同人交際真係有一手,睇嚟學校嘅朋友都唔係假。
「我...應該考得好差。」講到依到,阿南臉色就沉一沉。

阿敏點一點頭,似乎以為已經搵到對方自殺嘅原因:「唔緊要啊,應該仲有好多出路啊?」

「唔緊要?對我嚟講好緊要...」阿南用手抹一抹額上嘅汗:「我已經自修重讀咗 一年,唔想再浪費多一年時間...」

但結果是,你應該一早就清楚。

「你都幾辛苦喎...又自修又返工。」阿敏說。

「冇計,屋企人支撐唔到~屋企得一個仔,我又得一個阿媽,交房租、交通費、電火水費,一個月都冇乜錢淨......我自己唔搵...更加死,乜都做唔到,連去補習嘅錢都冇。」阿南繼續講落去,好似終於搵到個傾得嘅人咁舒發自己:「好似古代教育,佢一堂都收成幾百蚊...差唔多係我一日嘅人工,但為咗上大學,無計。」

「咁你都幾努力......」

「唉。」阿南苦笑咗一聲,搬起啲貨:「如果我生喺一個稍為有啲錢嘅家庭,至少日常需求唔會有問題,你話幾好?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞