我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
我係死神。

對於我嘅存在係點嘅一回事,我從來冇特別去深究。因為我天職,係去審判自殺而死嘅人。

所謂「審判」,就係睇下佢哋因為啲乜自殺。

可笑嘅係, 人類隨住生活質素變得越好,自殺嘅情況就越多,令我覺得好奇且奇怪。

所以兩日之前,我離開咗地獄。

上去人界,親自去接觸即將自殺之人。
輕風陣陣,灰白嘅天空、密集嘅唐樓,其中一橦嘅天台矮牆上,企住一個妙齡少女。

以人間審美觀嚟講,佢唔差。

高高哋、有啲瘦,只係眼神已經失去靈魂,望住幾十呎高嘅地面,雙腳搖搖欲墜,似乎,想要跳樓。

而我則默默企喺佢背後,望住佢嘅背影,等待佢跳落去嘅一刻。

時間差唔多...

「...」突然,佢企番落嚟。

「...」我愣咗一下,決定現身問:「你係嚟自殺?」

望到突然出現嘅我,佢呆一呆,然後淡然咁望住我:「...要唔要讓俾你先?」

「唔需要。」
幾有趣
「咁...冇乜嘢唔好上天台,好易令人誤會。」佢反客為主講出依句,就笑一笑咁離開。

...

「等陣...」我望一望手錶:「點解你冇自殺。」

「吓...?」佢停低腳步。

「你明明會喺啱啱個一刻跳落去,但係你...」我哋死神係可以預知每個人死亡嘅日子同時間。

唯獨依個女仔,佢竟然超過咗本應該死亡嘅時辰.......咁係逆天。

「你好想睇我跳落去咩?」佢又失意地笑一笑,說:「邊有咁易死,我上嚟望一望風景姐。」

之後,佢就行樓梯落番去。

佢離開後,一陣冷風吹過我,我啪一啪手指。
「呼呼呼──砰!!!」幾秒後,一輛地獄馬車從天而降,突破人間同地獄嘅空間限制,乘著大火穿入人間。

「牛頭馬面駕到!」兩位地獄使者被我召喚上來。

「你兩個,幫我睇一睇管地獄先。」我揚起嘴角。

「敢問死神大人,所謂何事?」牛頭問。

我說:「我發現咗人間有個特別嘅案件...要調查一下。」本來應該死嘅人...竟然冇死。

「係...明白。」馬面答。

「退下。」我又啪一下手指。

地獄馬車瞬間就返回地獄,而我,就跟住啱啱個一位女仔。
我以隱形嘅形式,喺個嗰女仔身邊徘徊咗幾日,睇下佢有咩特別唔同,又或者奇怪,結果同我所想嘅完全唔一樣。

就暫且稱佢為BOBO,跟佢返學校時,聽講係佢英文名嚟。

應該點講?佢讀緊中五,喺學校算係一位風雲人物。交際能力唔錯,有好多朋友,備受男同學歡迎、又受老師喜愛。

家庭方面冇特別,小康之家,一家人住私樓,生活完全唔會有困難。

愛情方面,冇話特別鐘意嘅人,冇受情傷所困。

喺學校入面係一位運動健將之餘,成績都係頭三,完全係人生贏家嘅姿態,我諗唔到佢有任何自殺嘅理由。
幾有趣

多謝
Lm
佢近日除咗有一位婆婆病逝之外,都冇任何特別。

咁因乜原因,佢前兩日想要自殺?

自殺嘅人,眼神都有一個共同特徵,就係默然無念。覺得依個世界變成點都唔再重要,因為好快就再唔關佢事。

翻查記錄,佢都有幾十次想自殺嘅前科,但係全部都喺死前一刻收手,而執番條命。

所以我今晚決定現身喺佢間房,決定同佢親自對談一次,解決依件事。始終,俾人發現咗人間有生死不明嘅記錄存在,唔係一件好事。

逆天而行嘅人存在,會影響另一個人本身應有嘅命運,最嚴重會影響另一個人生死,所以必須解決。

夜晚十點,我再一次喺佢面前現身:「溫緊書?」一出現,我又啪一啪手指,坐椅、香茶隨即憑空出現,為我服務。

「哇...!」佢嚇咗一跳,幾乎差啲喺張椅上跌倒:「你邊個呀!」

「你唔認得我?」我幽幽地喝口香茶:「幾日前見過。」
「你...你...係幾日前...天台個條西裝友!?」佢呆咗咁問。

我啪一啪手指,示意佢正確:「正確嚟講,我叫死神。我外表嚇親你?我已經用你哋人類嘅樣,出現喺你面前。」

「......」佢似乎仲未定驚,眼神有啲恐慌咁望實我。

「你好快會習慣,我哋會經常見面。」我繼續講落去:「除非調查到你發生乜事,否則我都唔會返去地獄。」

「好...咁...咁死神先生...你嚟呢到搵我...咩事呢......」睇得出BOBO盡量鎮定自己。

「第一個問題,問下你叫咩名先。」我企喺身,雙手放後,居高臨下望住佢。

同人拉近距離,最好先要知道名字。

「我...?」佢指一指自己,然後答:「我...我叫阿敏..」

「咁阿敏,你知唔知點解我要搵你。」
「因...因為我靚女...?啊哈哈哈哈......」佢好冷好假咁笑一笑,然後收起笑容、抓一抓頭:「我都唔知.....」

「咁係因為,你係逆天嘅存在。」

「逆天...?」

「即係話,你本身應該已經死咗。」我啪手指,手死冊隨即出現喺我手上:「但係你......遲遲未死。」

「即係......你係嚟...帶我走...?」

「我又唔會為咗交數,而隨便帶走一條人命,每條生命都係寶貴。」我咳一咳,說:「所以我出現,只係想同你傾下。」

「傾乜...」

「點解要自殺。」

「我都冇自殺...」

「咁點解你成日都試圖自殺。」

「我望風景姐...」
lm
「放心,你就算唔講,我自己都會調查。」講完,我就啪一下手指,喺佢面前消失。

阿敏佢呆滯咁伸手向前,想摸下我啱啱企嘅位,但都只係摸空。佢再立即摸一摸自己額頭,疑惑咁問自己:「我發燒...?」

「阿敏!出嚟食飯啦。」應該係佢母親把聲。

「喔。」佢應完,就搖一搖頭清醒自己,然後行出房食飯。

一家三口,母親係一位中學老師,父親係一位商人。而且係一位獨生女,應該受到萬千寵愛。

「阿敏,啱啱做咩咁?」佢母親準備好所有飯菜,就坐低。

「冇...啱啱見到有隻曱甴姐....」阿敏答。

居然話我係......

「阿敏,洗唔洗聽日我買啲曱甴屋企嚟?」佢父親搭一搭佢膊頭,就坐低一齊食飯。

「哦...唔洗啦,啲曱甴好快消失姐......」阿敏疑神疑鬼咁望住屋內四周:「應該.......」
流明
死神快啲出黎喇孟婆婆等左好耐喇
幾有趣 樓主加油
留名
「話時話,你今次成績點?」佢母親一邊細咬米飯一邊問。

「成績?~幾好啊。」敏答。

幾好?你在學校成績少說也有前三。

「咁繼續努力喎。」

「唔。」敏點一點頭,專心食飯。

一家人,就咁平靜食完一餐飯。

飯後無耐,阿敏就準時九點鐘,換好一套運動衫、紮好馬尾,就落街跑步。可能眉貌吸引的關係,走在路上時,總會有些男生回頭注視著她,但她卻顯得毫不在意。

夜空繁星,佢選擇喺屋企附近一條海濱長廊跑步,一直跑一直跑,唔經不覺已經過咗兩個鐘。

因為長跑,令到佢原本白潔嘅臉頰變得紅通通,白裡透紅。再之後佢望住個海一陣,就轉身行返屋企。

就咁睇,佢根本同正常女仔冇分別。
「喂,靚女!」

可惜,喺佢就快返到屋企途中,遇到一啲小麻煩,有個染到成頭七彩嘅臭飛叫住佢。

我望住阿敏對佢哋視若無睹,不過個班臭飛似乎冇諗住收手,追上住佢:「喂,唔好走咁快啦~!咁夜一齊行下街好冇?」

但係阿敏都意外地聰明?識得立即向前奔跑,令到班食開煙嘅臭飛追都追唔到,差啲唔記得......佢喺學校運動成績都唔錯。

到佢成功甩開班臭飛之後,就自己笑咗一笑,帶住好心情咁搭升降機上番樓。

直到阿敏返到屋企入房個陣,佢望住鏡內嘅自己,凝視住入面,就好似望住倒影中見唔到嘅我一樣,突然講咗一句:

「死神啊死神......你係咪真係存在?」然後,佢就向後攤屍。

大字型攤落張床到。
當然我冇理到佢,佢講一句我就要現身,呢個世界仲得了?

「唔同真係幻覺...?」佢摸一摸額頭,淡淡一笑:「唔會係太大壓力掛.......」

對於死神嚟講,係完全唔需要休息,所以依一晚,我就係喺佢間屋周圍行、周圍望下。

佢張桌上面,係一家三口嘅合照。仲有啲溫習卷,可以睇得出係一個幾勸力嘅女仔。

原本我都以為只係平凡嘅一晚,直到阿敏佢......

「唔...唔好要我...唔好...唔要我...」佢發開口夢,不斷講依一句。

而且從佢臉上表情睇嚟,佢好驚。

所以,我決定入佢個夢。

冇錯,能否看化,始終都要睇當事人仲相唔相信
身為死神,進入人類夢境依種事當然係小學級玩意。入到阿敏佢精神所在嘅夢境入面之後,我望一望周圍......

一片灰白,係一間類似商場嘅地方,但係間商場裡面每一個人都係包紮住繃帶,見唔到個樣,而阿敏,就喺入面不斷搵緊啲乜,或者可以講係搵緊某人。

阿敏,就好似喺入面迷路咁,佢想要離開、想要搵個人帶佢離開,帶就係喺依一間迷宮裡面走唔到,佢仲開始......想喊。

到底咩事...

隨住佢喊,成個夢境空間就越嚟越唔平均,空間開始崩潰分離、碎裂。

於是,我做咗個決定。

我喺夢境現身,將佢抱起。

「...」佢愣咗一下。

我就咁抱住佢,離開依間商場。

而佢原本就快要滴落嘅眼淚,亦都停住,凝住喺眼框之中。

「已經冇事。」我將佢放低。

夢境亦都慢慢咁化成碎片消逝上半空之中,佢終於發完個夢,睡眼惺忪咁慢慢打開眼睛,望一望手機依家幾多點。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞