我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
好睇呀!
好睇 加油樓主
lm
厹宏個老豆好慘
死神以前都係人 所以曾經救過女主角
有文 呢個故好正
我愛樓豬

人地都話唔係
LIVE咗
死神以前都係人 所以曾經救過女主角

似係啦
之後佢兩個都唔出聲,就好似等緊我回答咁。

「阿‧‧‧宏?」我望住佢。

「係,咩事呢?」佢瞇起對眼,一副笑意:「唔出聲先生。」

「你阿媽搵你。」

「吓?」佢不明所以。

突然,阿宏手機響起,一接聽臉色就一沉:「阿媽你講咩話‧‧‧!?老豆過馬路突然俾車撞!?你等等‧‧‧‧‧‧我呢家即刻嚟醫院‧‧‧」

阿宏一收線,就即刻執嘢狂奔走人:「唔講先‧‧‧下次見,我有啲事‧‧‧‧‧‧」

「死神‧‧‧?」阿敏疑惑咁望住我。

「六筋清靜返。」我合埋對眼。

正宗仆街仔

其實幾孝順
死神正一含家產

死神以前係咪方丈嚟
方丈死神好小氣
好正
次次都搞鳩人老豆
佢老豆真係慘
唉又lived
好好睇
希望有生之年追得哂
好好睇
死神真係好仆街
live
搞人老豆咁衰架
好仆街
食到咁上下阿敏就埋單,講都唔講就拉住我隻手行出茶餐廳,向附近商場嘅超級市場進發,似乎佢係要為教阿寶整意粉而買材料。

「牛油、意粉、煙三文魚、洋蔥‧‧‧‧‧‧」阿敏突然回頭望我:「死神,你對意粉有冇興趣?」

「冇。」我即刻扭轉頭,望住另一邊嘅紅酒櫃。

「阿敏‧‧‧‧‧‧!」喺呢個時候,乾糧貨架另一面傳出一把少女嘅聲音。

係佢補習班嘅朋友──神婆。

「Hi,咁啱嘅。」阿敏望住佢。

「我嚟買嘢啊嘛‧‧‧‧‧‧你自己一個啊?」神婆偷偷地望住後面嘅我。

「我‧‧‧同我阿哥嚟啊。」阿敏拉一拉我衣袖,扯我過嚟。

「哈囉‧‧‧」神婆雙眼幾乎發住光咁,抬頭望住我:「好型仔啊‧‧‧‧‧‧」

「哈‧‧‧哈哈哈哈哈!唔講啦,下次有機會介紹你識。」講完之後,阿敏就拉咗我去埋單。

「你幾有朋友緣。」

「係啊,佢望多你一陣會食咗你添。」阿敏嘴角向上揚。

「點解?」

「如果佢知道你係死神你就死!神婆佢係一個好鐘意神鬼靈異嘅女仔,成日喺屋企試過好多通靈嘅方法,雖然都係失敗。」阿敏講起就不自覺笑起上嚟。

買完一袋整意粉嘅材料之後,阿敏就返屋企準備教上嚟嘅阿寶整意粉,我亦令自己隱身番,避免太多麻煩出現。
阿敏佢一返屋企就紮起馬尾髮,著住純白T-shirt加件淺藍格仔外套同牛仔褲就正式開工。將所有材料都放哂喺廚房,等緊阿寶嚟到。

「叮噹」嘅一聲,亦都示意阿寶嚟到。

「阿寶。」阿敏開門,就好似大姐姐咁歡迎佢入嚟。

「阿敏。」短髮嘅阿寶無力咁揮一揮手,就行咗入嚟。

「準備好未?」阿敏拉好手袖。

「唔‧‧‧」阿寶點頭。

自殺嘅味,越嚟越重。

「咁開始啦喎?」阿敏低頭望住矮瘦嘅佢:「首先呢,就切洋蔥先,試下切。」

「唔‧‧‧」阿寶點一點頭,就洗手、拎起個洋蔥開始切。

越切,眼淚就一滴一滴咁落下。

準備緊第二啲嘢嘅阿敏,無意中亦留意到阿寶滴咗眼淚上洋蔥到,就拍拍佢手臂:「阿寶?女人切洋蔥唔會喊嫁喎。」

「冇啊‧‧‧我‧‧‧」

「一路切一路講。」

「冇嘢‧‧‧」阿寶微微咁搖頭。

「係咪有唔開心?」阿敏安撫佢背脊:「都知你個傻女唔會突然間搵我,你平時都唔出屋企嘅。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞