我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
超越人性嘅愛
仆街live左
live
「好安全。」佢點頭答。

「天真。」

之後嘅日子,因為我冇任何線索係可以搵到當年救阿敏個位男仔,所以我就繼續成為「背後死神」,一直跟住喺阿敏身後。

希望有日,答案會顯露出嚟。

「死神?繼續帶我去睇自殺個案啦。」阿敏今日六點半一訓醒,就喺房落窗簾,坐喺床上到煲《死神來了》:「又話會帶我去接觸下。」

「你承受唔到,只會麻煩我。」前兩次嘅事,已經印證阿敏內心何其軟弱。

只係死個人,就已經好似殺咗佢全家咁。

「我已經睇得好開嫁啦~~」阿敏指住部Macbook睇緊嘅恐怖片:「You see!我已經練緊強心大法嫁喇,will be more powerful!」

「你係咪真係咁鐘意阻住人去死。」我望住阿敏個書櫃,發現佢冇乜睇書嘅習慣,全部都係練習薄嚟。

「咁死之外‧‧‧‧‧‧都有第二啲方法嘅‧‧‧就正正係因為過來人‧‧‧先軀使我要去拯救更多即將自殺嘅人。」
「幼稚。」

「話唔定喺我拯救他人嘅同時‧‧‧你可以搵到我生命逆天嘅答案呢~」

「原因?」

「因為‧‧‧‧‧‧我都喺到逆天拯救他人囉!」阿敏好似諗咗十幾秒先答得出嚟:「一個逆天嘅人去拯救另一個性命順天嘅人‧‧‧話唔定‧‧‧‧‧‧會引發咗啲咩或者頭緒俾你呢!?」

佢相比於我嘅手下,更似一隻識利誘人嘅魔鬼。

「你幾時返學?」

「放緊暑假啦喎死神~」

「答我,嚟緊最近可以返到學嘅日子。」我說。

「Opening day囉,後日。」

「洗定校服。」

「Ya!冇嘢我係得唔到!」阿敏舉起V字勝利手勢。

好勝心真係強。

只係佢想得到嘅嘢居然係接觸自殺者。
我入左院都繼續追故呀樓主

好辛苦而家!
再次LM
文呀
兩日後,我同佢真係返咗去佢學校嘅Opening day,阿敏話自己從來唔會開放日返嚟,一嚟人多、二嚟太多男仔(包括阿伯、阿叔、成年人、青年人、細路)會望住佢,令佢感覺唔係太好受。

頭一次覺得,原來容貌清秀都唔一定好。

因為咁,所以又要我配合佢,要我現身扮做佢阿哥,雖然我一開始係反對,但最後總係唔知點解會應承咗佢‧‧‧

出發之前,佢仲死都要幫我襯一下衣著Style,話我成日一件黑沉沉嘅西裝好似個殺手咁,所以特登喺網上搵啲男仔著衫嘅圖俾我睇,揀其中一個。

最後佢揀咗件米色大衣外套、配長褲,再加個重瀏海捲髮,一切都喺我隻手指啪一聲之後變出。

好麻煩‧‧‧

但阿敏好似對我感覺煥然一新,好快就拖住我隻手,落樓向學校方向前進‧‧‧‧‧‧

「一定‧‧‧要拖手?」望住兩隻互相握住嘅手,我有啲呆住。

「當然啦,呃‧‧‧‧‧‧你就做我阿哥!俾住個名你先‧‧‧就叫阿麒!」

「‧‧‧」阿敏似乎好enjoy依一刻。

陽光普照嘅日子下,著住校服嘅佢喺條街上好開心咁牽住我隻手去學校,天空上嘅鳥兒見到我哋會徘徊,路邊嘅貓狗見到我哋會溫柔咁叫,彷彿連佢哋都妒嫉緊我咁?

「阿敏同學,第一次見喎‧‧‧!開放日返嚟。」一位企喺門口嘅老師笑住歡迎佢。

「係啊,我哥哥啊。」阿敏細細力咁拉拉我隻手。

‧‧‧

「老師,你好。」我神情認真咁對住佢講。

個阿Sir見到我個樣卻好似有啲驚,對住我好和氣咁假笑:「哈哈哈‧‧‧敏哥哥你好。」

「哈‧‧‧哈哈‧‧‧哈哈哈!王Sir‧‧‧我哋入去先。」之後阿敏就拉住我手臂入去,同我講:「你真係呢~~笑都唔笑,好似想殺人全家咁,人哋見到啊‧‧‧實驚啦。」

「嘖,麻煩。」我另轉一邊面。

阿敏踏出一隻腳,移動位置到返我面前,然後伸出兩手食指撳住我兩邊嘴角撐上去,形成一個笑容。

「要咁笑~~知冇?」

「盡量‧‧‧」
我入左院都繼續追故呀樓主

好辛苦而家!

頂住!
諗起藍鯨
咁夜都出文 推
Lm
正式入到去學校後,估唔到佢哋小食部附近一帶設有燒餅、雞排攤位,每個嚟到嘅人喺個到都好似食得好開心同滋味。

當然,就唔少得一啲少攤位遊戲,阿敏好快就拉住我去挑戰一個二個遊戲檔,好似完全忘記咗嚟嘅目的,係接觸個位即將自殺者。

不過冇所謂,反正佢都未到。

「又係三分!恭喜同學!」

阿敏喺一個射籃球攤檔──三球連射入面,兩球三分,一球兩分,拎到一份都算大嘅獎,一隻精緻嘅熊人公仔。聽圍觀班葡萄人士講,似乎係某某名牌子出產嘅毛公仔玩具,價值五百幾蚊。

一路上,阿敏都好似識唔少人,見親識嘅同學唔傾幾句都會say句hello,亦都挽緊住我隻手,似乎係想對學校之中對佢有非分之想,想追求佢嘅男仔講節省啲。

「真係好。」阿敏自信咁深一深呼吸:「有個阿哥保護,係唔同啲。」

「點解?」我問。

「唔洗行幾步路就突然收情信已經唔錯。」阿敏點點頭:「而且我獨生女‧‧‧當係還在我一直想有個兄弟姊妹嘅心願?」

我淡然一笑。

就喺呢個時候,人群開始聚集向禮堂個一邊,亦有唔少歡呼聲傳出,阿敏當然都拉住我去睇。

唔睇就最好,一睇‧‧‧‧‧‧就望見阿宏拎住個羽毛球拍喺網場上一挑二,仲要大勝對方。

就喺佢自信地用羽毛球拍指向群眾問:「有邊位街坊或者同學仔想挑戰我啊?我係人稱依家中學嘅羽毛球王子喎!!」

好望唔望,一望‧‧‧

佢就望到我。

‧‧‧
樓主加油,我live緊
仲有冇?
More
樓主加油 仲live緊
好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞