我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
結果死神同阿敏撻着咗
高汁
樓豬加油,支持
唔知阿南聽日會唔會自殺呢?
高質
回程路上,小路街道寂靜無聲,樹蔭令路面更為黑暗。阿敏冇講太多嘢,享受住夜陰嘅美景。

「死神。」阿敏雙手放後,一路行一路講:「你話過,一個如果應該死嘅人未死,就會影響另一個人嘅命運‧‧‧更或者係生死,到底係唔係真?」

「當然係真。」我望前面,淡暗嘅街道:「死神唔會呃人。」

「咁如果我條命係逆天嘅,即係俾另一個人影響緊‧‧‧‧‧‧」阿敏轉頭望住我,說:「會唔會就係有個人,喺冥冥之中保護緊我?」

「‧‧‧」我整一整理領帶:「唔清楚,或者係,但答案你最清楚。」

阿敏會心一笑,就向前繼續返家的旅途。
除左墨巴,原來仲有人寫到好故架
墨巴加油
墨巴加油

我真的不是他
墨巴加油

我真的不是他

明嘅
阿敏返去之後就好快去沖涼入睡,而我就喺佢屋企等第日嘅到來,就喺凌晨半夜時,阿敏母親從睡房行咗出嚟,去咗廚房搵幾粒必理痛食。

「老婆你又痛啊?」佢父親都行埋出嚟。

阿敏母親有一束長髮、上面多少有些灰白髮,戴住眼鏡有著溫文嘅書卷氣息。

「唔‧‧‧」佢母親點一點頭:「我過幾日會去睇醫生。」

「阿女呢‧‧‧?」母親問。

「一早返咗嚟訓埋。」佢老公拍一拍佢膊頭。

阿敏母親點一點頭:「佢話咁快已經咁大。」

「係啊,仲記得佢以前係個體弱多病嘅細路女。」父親溫厚咁望住電視上嘅全家合照。

上面係阿敏細個同家人喺病房影嘅一張相,相入面佢捧住一個生日蛋糕,但眼神低沉,就好似未回神咁。

「記唔記得佢個年一場大病?」父親望住幅相。

「記得‧‧‧‧‧‧個次真係好好彩。」

「佢嘅出世‧‧‧」

「老公‧‧‧‧‧‧可唔可以唔好再提。」

「嗯‧‧‧」

「依家好好照顧阿敏,睇住佢成長就夠。」佢母親臉色似乎有愧於心。
嗯?

我手指「啪」的一聲,便召出一本「生死冊」來,立即翻查阿敏的身世‧‧‧‧‧‧

沒有問題‧‧‧

眼前這個女人確確實實就是她母親,而這個男人也是他父親。

何來身世之說可言?

「早啲訓吧。」阿敏父親安撫一下佢老婆。

「唔。」佢兩公婆就咁行返入房。

翌日。

「阿南‧‧‧阿南佢今日‧‧‧‧‧‧」阿敏一訓醒,揉一揉眼睛:「死神‧‧‧‧‧‧喺唔喺到。」

「Any time.」我一現身,就坐喺張椅上飲住紅茶睇地獄快報。

「阿南佢今日會自殺!」

「冇咩大不了。」我手上份地獄快報,就係睇人間每日死於非自然嘅案件,而佢口中嘅阿南正正喺其中一頁出現過。

墮樓。
嗯?

我手指「啪」的一聲,便召出一本「生死冊」來,立即翻查阿敏的身世‧‧‧‧‧‧

沒有問題‧‧‧

眼前這個女人確確實實就是她母親,而這個男人也是他父親。

何來身世之說可言?

「早啲訓吧。」阿敏父親安撫一下佢老婆。

「唔。」佢兩公婆就咁行返入房。

翌日。

「阿南‧‧‧阿南佢今日‧‧‧‧‧‧」阿敏一訓醒,揉一揉眼睛:「死神‧‧‧‧‧‧喺唔喺到。」

「Any time.」我一現身,就坐喺張椅上飲住紅茶睇地獄快報。

「阿南佢今日會自殺!」

「冇咩大不了。」我手上份地獄快報,就係睇人間每日死於非自然嘅案件,而佢口中嘅阿南正正喺其中一頁出現過。

墮樓。

追到live
推啊
「快啲出發‧‧‧」

「邊到。」我斜視佢。

「佢做嘢間七仔‧‧‧」

又一段沉長嘅車程,阿敏趕到去七仔,一嚟就氣喘咁跑入去阿南個間便利店,見到佢仲好正常咁撳緊收銀機。

「你仲未死‧‧‧」阿敏望住佢。

「又係你‧‧‧?!阿敏。」阿南望住佢,只係神色已經好灰。

「你點啊你?」

「我‧‧‧冇乜‧‧‧‧‧‧我一陣要去報IVE。」佢呆滯咁笑一笑。

「好啊‧‧‧」阿敏呆住答,冇諗過佢咁正常。

就係呢個時候,一個意想不到嘅人出現喺阿南面前。

「唔該,增值五百。」佢係一位女客人,但望到阿南之後就愣住咗:「阿南‧‧‧?」

「Hi‧‧‧‧‧‧」阿南好似唔敢望住佢。

「你‧‧‧‧‧‧喺到做啊?」

「喔‧‧‧我‧‧‧‧‧‧係啊‧‧‧做住先。」

「你唔係話你平時喺屋企唔返工‧‧‧架咩?」
「算啦,冇乜嘢‧‧‧問下姐。」增值完後,個位女客人就走咗。

「邊個嚟‧‧‧」阿敏望住個位外國風打扮嘅女仔。

「佢意中人。」我答。

「見到意中人‧‧‧點解氣氛咁僵‧‧‧‧‧‧」

「依層你問佢自己。」

‧‧‧

「阿南!搞咩啊,失哂魂咁。」阿敏伸隻手喺佢面前揮一揮。

「冇‧‧‧」

阿南返咗一陣工後,就落更去報ive。

「阿敏‧‧‧‧‧‧多謝你陪我去。」阿南說。

「唔緊要‧‧‧可能我第時中六畢業都要報,當睇下囉。」阿敏答。

路上,阿南不斷睇緊手機,有啲焦慮。

「做咩‧‧‧?」阿敏主動問。

「冇嘢‧‧‧」
最終,阿敏陪阿南報咗一個垃圾課程,阿南睇落一直都好灰,阿敏仲不斷開解佢,講啲關於愛情同學業嘅嘢。

但根本就冇對正下藥。

我心底裡明白,佢嘅死因到底係乜。

而阿敏半日都喺到費盡唇舌,但好遺憾,都係唔會改變到事實。阿南亦都不斷睇手機,好似擔心啲乜咁。

「你明唔明我講咩?」阿敏問最後一次。

「明‧‧‧‧‧‧」阿南hea答。

「真係明‧‧‧?」

「唔好太著緊呢啲嘢?明‧‧‧‧‧‧」阿南笑一笑,望住阿敏:「多謝你,阿敏。」

「‧‧‧咁」

「夜啦,我返去先。」

「喂‧‧‧」

阿敏叫都叫唔住,我望住佢背影,就好似一步一步行緊去斷頭檯咁。

「已經冇用,都話過,你幾句說話唔可以改變一切。」我叫住想追上前嘅阿敏。

「但係‧‧‧‧‧‧」

「你明唔明佢心底裡諗咩。」

「‧‧‧」

我直接道出阿南死因:「佢死於自卑。佢屋企冇錢、阿媽洗碗,就連佢自己都覺得做便利店職員係好自卑嘅一件事,因為身邊嘅朋友都入哂大學、又唔洗返工,佢咁做,會成為朋友圈異類。」

「點會啊‧‧‧朋友喎‧‧‧‧‧‧返工唔係好羞怪姐‧‧‧」

「對於某啲自卑嘅人嚟講,可能唔一樣。」我從自己西裝衣袋拎出阿敏部手機:「而且,似乎已經通哂天。」

「你幾時‧‧‧」阿敏立即摸摸裙袋。

「佢朋友一傳二、二傳三,再加埋佢愛情學業兩失意‧‧‧‧‧‧大概呢啲因素夠佢自殺。」我望一望自己手錶:「但其實明明只係小事,生活質素越高嘅人類就越會為「自我實現」失敗而自行了斷,明明生理需求就完全滿足,但就因為自我實現失敗而自殺,學業如是、愛情如是、工作如是、人生如是,人做事總係唔會完全理想。」
「你講緊嘅係‧‧‧」

「人本主義嘅心理學大師Abraham Harold Maslow,喺1940年代提出嘅需求層次理論。社會需求、尊重需求、自我實現,通通都失敗,金字塔自然會卸下。」我說。

「都‧‧‧都唔知你講緊乜‧‧‧‧‧‧!」阿敏轉身就想要追住阿南。

「已經太遲。」我利用能力將阿敏雙腳定住。

「你做咩啊‧‧‧!?」

「我要令你知道,一個人要死,你阻唔到、亦都擋唔到。」我望住阿敏雙眼:「死亡係佢嘅權利。」

「如果你咁講‧‧‧好多人都試過失敗啦,都係要有人支持佢哋先企得番喺身嘛!!!」阿敏想極力掙扎雙腳嘅束縛。

「但事實係,佢冇朋友。」
墨巴朋友你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞