我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
好好睇
唔覺意lice左
我做死神要食啲唔開心嘅嘢,或者啲唔開心嘅時候煮嘅食物。
又live 了
死神會唔會係中意食素
lm 我愛樓豬
Lmlm
「咔」、「咔」、「咔──」就喺阿敏凝思住我個陣,陳文輝又再不斷用單反相機影住佢,就好似想捕捉阿敏嘅每一秒。

「唔好行過嚟我身邊。」我說。

「點解啊?」阿敏笑住問,反而行前咗一步。

「鏡頭對住我,會令我覺得好唔自然。」

「鏡頭?」阿敏聽完我講,就向後望一望,然後就發現咗不斷係咁影佢相嘅陳文輝。

陳文輝俾人發現咗之後顯得有啲手足無措,就扮影隔離嘅樹林、河景掩飾,但都唔會逃過我法眼。

「呃‧‧‧你唔洗理嘅,佢係好鐘意影相。」阿敏拍住我膊頭:「同埋反正都唔會影到你~~」

「佢唔係鐘意影相,」我掃開阿敏拍住我膊頭隻手,再撥一撥走啲塵:「佢係鐘意影你。」

「係咩?冇所謂啦。」被我無情掃開隻手嘅阿敏,竟然反而拉住我手臂:「死神,同你影幾幅相好冇!」

「唔好。」

「好!?」

一秒後,被拉住手臂迫住移動嘅我,講:「你知唔知,你呢家喺外人嘅眼中係點?拉住一團空氣移動,個動作十分之白痴,唔知以為你跳緊舞。」

「係啊?唔緊要啦,逼到你同我影相喎。」阿敏一直傻笑一直拉我到南生圍入面一條連住河邊嘅木橋。
「嗱,記住笑啊。」阿敏拎部手機出嚟,較自拍模式。

當然,我唔會作任何表情,或者眼神交流,就好似出席喪禮一樣咁。

「你影出嚟嘅每一幅相,都會係空氣,入面除咗你,唔會見到有第二個人。」我提醒。

「我個腦入面有你咪得。」阿敏望住我。

「唔覺咁係自欺欺人?」

「至少,我瞞到自己一世嘅話,咁呢個就唔會係謊言。」

望住阿敏拎起手機自拍嘅時候,雖然鏡頭入面冇我嘅存在,但佢都盡可能好似預留咗一個位置俾我咁,每一幅相睇落好荒謬‧‧‧‧‧‧

但對佢嚟講,可能都係一段記憶。

遺憾嘅係‧‧‧

喺調查完畢之後,我就會徹底刪除佢所有記憶,就好似從來冇喺佢生命出現過咁。

所以‧‧‧或者有日,佢再拎出依啲相嚟睇個陣,有嘅只有一片灰白。
「影完?」我雙手放入衣袋,暫時離開。

「哈哈,死神,唔知點解我總係覺得‧‧‧‧‧‧」阿敏望住其中一幅同我嘅自拍,我企嘅個嗰位置:「你喺依一張相,好似‧‧‧默默咁微笑‧‧‧?」

我一邊答一邊離開條橋:「荒謬。」

就當我行返去草地個一邊,就見到阿敏個幾個朋友圍住一齊,好似秘密傾緊啲咩,唔俾得仲喺條橋個邊嘅阿敏知。

「喂‧‧‧偷偷同你哋講個秘密!」神婆細聲咁講。

「‧‧‧咩啊?」短髮嘅細膽女仔,阿寶問。

「唔好講出去啊‧‧‧我驚阿敏知道咗會傷心‧‧‧‧‧‧」神婆悲傷咁摸住自己額頭,拎出剛才塔羅牌抽出嘅個一張「死神牌」出嚟:「其實‧‧‧我啱啱幫阿敏驗嘅,唔係事業運‧‧‧根本唔係幫佢測佢話劇成唔成功‧‧‧!」

「吓!咁會係咩啊‧‧‧?」

「係‧‧‧‧‧‧愛情運!!!!」神婆雙手掩住塊臉:「死啦,你知女仔對愛情幾有憧憬嫁喇,如果我剛才同阿敏講你愛情方面係零機會,佢真係頹咗都似!!!」

「車~~咁渣。」第二個女仔覺得好少事。

「係囉‧‧‧阿敏咁嘅質素,應該好多男仔想追啊‧‧‧」阿寶說。

就喺呢個時候,陳文輝出現喺班女仔嘅背後,陰聲細氣咁講:

「啱啊‧‧‧」
屌文
啱啊
之前街上偷影阿敏的是陳文輝?

所以死神見到佢之後呆咗一呆?
啱呀
留個名
估唔到墨說啲朋友寫故又幾好盳
啱啊

啊敏沖涼死神都

死神眼神冷酷:「普通女人的胸部 冇咩大不了姐」
F5
留名
加速加速
墨巴個朋友寫文同墨巴一樣都係鐘意用腎仔啲歌黎寫文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞