我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
留名
「哈哈哈哈‧‧‧!個套戲又真係幾正。」

「嗱,冇介紹錯呢~咁我哋幾時先可以正式開始先~」

「呃~我唔同有女朋友嘅男仔一齊架喎~」

「得啦咁,依家分手邊緣,就快散。」

講嘢嘅兩個人,正正係阿寶男朋友同另一個酒店女員工,而身為顧客嘅阿敏就正正咁啱見到呢一幕。

佢當然冇上前責罵,只係覺得,阿寶真係遇咗個賤人。

阿敏之後同我講番,世界好多時就係咁。

人前,人後,可以係兩個樣。

一方面話想要將你救起,另一方面就諗緊辦法鬆手。

因為直接放開所有罪名就會諸加喺自己身上,所以要一直拖,拖到連被救者都開始覺得累、覺得絕望,等佢自己鬆手死去。

真係有心救定冇心救,你根本睇唔出。

所以喺世界之中遇到一個能將你救起嘅人,係何其幸運嘅事。

講嘢嘅兩個人,正正係阿寶男朋友同另一個酒店女員工,而身為顧客嘅阿敏就正正咁啱見到呢一幕。

因為直接放開所有罪名就會諸加喺自己身上,所以要一直拖,拖到連被救者都開始覺得累、覺得絕望,等佢自己鬆手死去。

呀寶係唔係真人真事?2年前我有個朋友又係叫呀寶,為情自殺咗
支持樓主,篇文好正,好多令人自省既地方,大力支持,加油呀樓主!
怪怪地
既然原本既人類食物,即係肉、菜個d死神唔會食
咁佢要形容難食既野唔應該用番腐爛既肉,應該用番死物,例如之前用過既濕海綿

呀寶係唔係真人真事?2年前我有個朋友又係叫呀寶,為情自殺咗

這些事情整天都在上演
支持樓主,篇文好正,好多令人自省既地方,大力支持,加油呀樓主!

多謝支持
怪怪地
既然原本既人類食物,即係肉、菜個d死神唔會食
咁佢要形容難食既野唔應該用番腐爛既肉,應該用番死物,例如之前用過既濕海綿

總之都係啲好嘔心嘅嘢
樓主快D出文
留名
留明
小弟本身冇追故既習慣,只是咁岩路過見到個標題,心諗應該都係on9 post

點知

第一次用左兩個鐘時間睇哂成個post
個故事好好睇 利用一個冷酷無情 但係同時又有d仆街既死神 同埋一個普通正常得意少女去描寫自殺呢個題材

唉屌追撚左live添 人生已完

btw 留名等睇遲d阿宏屋企人個個入E院

墨巴個fd加油
LIVE 左
live 左
lm
我愛黎明
小弟本身冇追故既習慣,只是咁岩路過見到個標題,心諗應該都係on9 post

點知

第一次用左兩個鐘時間睇哂成個post
個故事好好睇 利用一個冷酷無情 但係同時又有d仆街既死神 同埋一個普通正常得意少女去描寫自殺呢個題材

唉屌追撚左live添 人生已完

btw 留名等睇遲d阿宏屋企人個個入E院

墨巴個fd加油

咁大篇野 多謝支持!
本來諗住考完試先一次過睇
點知
好撚好睇呀
雖然阿敏喺酒店見到呢一幕,但係都只能夠放喺心裡面,因為萬一講俾阿寶知,只會係第二次傷害。

「一對狗男女‧‧‧」阿敏落寂咁望住窗外繁華嘅夜景,問:「死神,到底佢哋會唔會有報應?」

我答你唔到。

「阿敏‧‧‧‧‧‧點解你最近成日死神前‧‧‧死神後?」阿敏母親問。

「吓‧‧‧?冇啊,練緊學校話劇姐。」阿敏答。

「遲啲真係要帶你番教會。」

「唔要~」阿敏繼續扭轉頭。

「老婆‧‧‧你真係去?」阿敏父親問:「你咁耐冇返去‧‧‧」

「唔,冇乜嘢嘅‧‧‧」阿敏母親點頭。

自助餐結束之後,佢哋一家就返去屋企,不過半路途中,傷心咗幾日嘅阿寶突然打俾阿敏。

「阿寶?你約我出嚟‧‧‧想去邊?唔‧‧‧‧‧‧好,一陣見。」阿敏收起手機。

我問:「佢約你?」自殺嘅味道越嚟越濃烈。

「係啊,佢喺屋企頹咗幾日、靜咗幾日之後,聽佢語氣好似好番少少。」阿敏說。
高汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞