[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-7

1001 回覆
31 Like 32 Dislike
買咗tea up嘅Matcha Green同Jasmin Green唔啱食有冇人收 ?
兩枝用咗3,4ml到
TG :llm21

推下先

買咗tea up嘅Matcha Green同Jasmin Green唔啱食有冇人收 ?
兩枝用咗3,4ml到
TG :llm21

推下先

支藍莓到左

咁樣check真假
玫瑰

korn way too far

kayfun 5 / rose?

同好
我發覺一燒個入氣位已經有油凝左係到,正常?

似Merlin mini 黎喎
正常
藍莓爆珠真係唔差

甜甜地又唔係好甜又涼
藍莓爆珠真係唔差

甜甜地又唔係好甜又涼

http://v.youku.com/v_show/id_XMTgyMzM2OTY0NA==.html
真唔真可以參考下
之前有post過

咁藍莓味如何
未食過

唔係周街噴人就冇野既

唔係周街噴人就冇野既

有次係樓下無去吸煙區食
咁岩又有藍帽子行bit 嚇死 幾驚俾人檢控
藍莓爆珠真係唔差

甜甜地又唔係好甜又涼

http://v.youku.com/v_show/id_XMTgyMzM2OTY0NA==.html
真唔真可以參考下
之前有post過

咁藍莓味如何
未食過

還原度都唔差

食落幾醒神

唔係周街噴人就冇野既

有次係樓下無去吸煙區食

唔係周街噴人就冇野既

有次係樓下無去吸煙區食

唔係周街噴人就冇野既

有次係樓下無去吸煙區食

正常

但咁咪會漏囉?
藍莓爆珠真係唔差

甜甜地又唔係好甜又涼

如果好薄荷嘅話,溝少少subzero仲正
DIY發熱圈燒絲技巧

我唔講咁多,呢道有教:
http://www.vpbus.com/news/42861.html

我有以下補充:
- 燒絲嘅主要目的,係為咗在密繞嘅線圈金屬表面產生一層氧化物,等圈與圈之間無短路,令到成個線圈都發熱均衡。鬆繞嘅線圈唔會有短路,所以係唔需要燒絲嘅
- 燒絲亦都可以透過高溫燒咗線圈金屬表面嘅雜質,等條線乾淨D
- 未燒過嘅密繞線圈,電阻有可能比你目標嘅低,呢個係正常現象,燒好嘅線圈先會去番目標嘅電阻
- 唔好揾機械桿燒絲,有可能上絲唔好短路都唔知,揾機燒,可以順便check下個電阻比較安全
- 燒絲只可以用陶瓷夾去調整,唔可以用金屬夾,否則會短路;有D機(例如Vaporesso Target Pro),你揾金屬夾搞過,佢會detect到個電阻低咗,就會用咗個低電阻數值計算功率出電,咁會出唔足電去燒絲,無危險嘅,只係需要拆咗個霧化器再裝過上去,等架機認番正確嘅電阻值就得
- 線圈燒紅嘅時候會比較軟身,唔好太大力揾陶瓷夾搞佢,細細力就可以,否則好易會變形
- 只有Kanthal A1,Ni80和SS316造嘅線圈可以燒絲,Ni200同titanium造嘅線圈唔可以燒,Ni200同titanium在高溫下會產生有毒物質
- 如果造出來嘅線圈會用40W食,我會用32W去燒絲(大約80%);慢慢燒可以確保發熱絲慢慢燒好,你有時間去調整夾好個線圈
- 燒到個發熱圈通紅最多兩秒就好放手,持續太熱有可能損毀電極柱嘅絕緣物料
- 燒完絲最好再check下確保D螺絲上緊
- 做雙發嘅時候,有可能兩個圈唔同步發熱,原因可能係其中一個線圈有短路,D電去多D呢個線圈,另外果個就會少咗電就慢D紅,所以可以check下會唔會快D紅嘅線圈有比較暗紅嘅位,再揾好細嘅一字螺絲批在果度附近嘅罅撩下再燒
- 另外發熱唔同步嘅原因可能係螺絲未扭緊,可以再check下D螺絲上緊未
- 唔同步嘅線圈,調整後最好等佢凍番少少先再次燒紅去check會準確D

有人話如果兩個線圈長度唔一致,就算0.5mm都會影響同步,咪撚玩啦。一個6.5圈 3mm內徑 5mm線腳嘅線圈,線嘅總長度係87.5mm,0.5mm只係佔總長度0.6%,電阻都只會係0.6%差異,根據P=V²/R,兩邊線圈功率嘅差異都只會係0.6%,咁都睇到,唔怪得你係大神咯!我估計就算長度差異達到5%,你都唔會咁易分別到出來。在數學上來講,假設你開50W,5%差異即係話一邊係25.6W,另一邊係24.4W,相差大約只係1.2W,你覺得你能夠食得出1.2W嘅分別嗎?

感激無私奉獻
咁多位既巴打,小弟最近買左買左個 coilart mage combo, 不過當入左綿花黎漏油漏到hihi 咁, 請問有咩辦法可處理

你塞咗太多棉啦,RDTA主要係靠間中打斜下等D棉索油。不過你點會漏到油架,從邊個位漏?打直無理由漏油架

我係直接由棉花位漏出黎
另外thx 業巴

正常

但咁咪會漏囉?

我咁耐單發無漏過
藍莓爆珠真係唔差

甜甜地又唔係好甜又涼

如果好薄荷嘅話,溝少少subzero仲正

仲溝
咁多位既巴打,小弟最近買左買左個 coilart mage combo, 不過當入左綿花黎漏油漏到hihi 咁, 請問有咩辦法可處理

你塞咗太多棉啦,RDTA主要係靠間中打斜下等D棉索油。不過你點會漏到油架,從邊個位漏?打直無理由漏油架

我係直接由棉花位漏出黎
另外thx 業巴

你D棉腳如果短D,好似我咁整,平時唔掂到油,根本唔會吸到油上個deck搞到有機會漏油,你可以試下呢個方法先,我都係睇YouTube學嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞