[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-7

1001 回覆
31 Like 32 Dislike
efun.top
呢個網好多特價 而且寄香港 大家可以望下

www.efun.top
我想問smok gx2/4 有兩個版本
Eu同conventional揀邊個先啱?

買番standard version啦,有個大煙芯。估計EU version係為咗EU regulations而設計,個後備芯係細煙。你買得呢架機都係想大煙嗻。
避免霧化器漏油嘅要點

RTA儲油霧化器
- 棉一定要填滿juice flow位,但唔可以塞實,塞實就會上唔到油搞到乾燒
- 棉唔可以掂到絲台入氣口,如果掂到,油就有可能經入氣口滲出。上棉濕棉後,如果有需要,用牙籤在絲台入氣口位撥開少少D棉
- 有時個發熱圈位置太低,都會令到D棉容易掂到絲台入氣口,不過發熱圈又唔可以太高,否則會影響口感同可能會掂到倉壁

一般情況
- 入油時小心唔好濺到D油去吸煙管道
- 確保所有接口位嘅橡膠圈無破損,唔好用死力扭實,扭得太實會扭壞橡膠圈,不過扭得唔夠實都會漏油
- D油能夠hold著唔漏,主要係靠油倉裡面嘅負氣壓,所以未食得8899,唔好打開個油倉蓋
- 唔好打側個霧化器,因為打側有可能令到juice flow位接觸油倉裡面嘅空氣,油倉嘅負氣壓有可能漏咗
- 食到8899先入油,入完油要盡快扭番埋個油倉頂蓋,再食番幾啖,用咗D油等個負氣壓形成番
- 有人話關咗airflow先入油,我個人覺得無乜用,因為空氣就算唔從airflow位流出,都會經過吸煙管道流走
- 唔好吸得太大力,尤其airflow開得比較細,你又好大力吸,會直接將D油大量吸入絲台,造成漏油
- 唔好在食煙口吹氣,咁樣可能會吹番D氣入油倉,破壞油倉負氣壓,如果想避免爆油,最好撳掣後從airflow位輕輕吹氣入去
- 開唔夠大Watt去食,都可能會令吸入絲台嘅油蒸發唔夠,從airflow位漏番出來
- 有時PG太高嘅煙油都會令到比較易漏油
- 如果用成品芯,漏油都有機會同個別嘅芯造工有關,可以試下換芯
- 大煙嘅成品霧化器都會比較易漏,因為大煙嘅霧化芯需要上油能力好,上油能力好嘅設計就會比較易漏
- 有D成品霧化器/霧化芯設計本身有問題,特別容易漏,所以買霧化器最好Google下網上評論先
又係我唔好意思

聽左咁多巴打既意見
我要搵既係
口肺、75w以上、鸚鵡螺mini咀既機
有錯請指教

btw 仲有兩個問題
1. 高w同低w有咩分別
2. pg高係點解

麻煩晒咁多巴打,成事後會好好貼開箱文
AL85想買多個霧化玩下其他唔同感覺同得閒轉下油味

想搵D細煙D又慳油既有冇好既推介

想玩換芯嘅霧化器定係DIY?

成品換芯好了

玩多排再諗
有無茶味既油係無丁可以推介?

個人好鐘意Tea Up

鬼佬果度有得買?有無邊隻味你特別鐘意

個人好鐘意Tea Up

有丁wor
又係我唔好意思

聽左咁多巴打既意見
我要搵既係
有錯請指教

btw 仲有兩個問題
2. pg高係點解

去睇下有無AL85淨機賣,我部淨機就網上買
鸚鵡螺mini都無問題嘅,係比較高身D
高W大煙,低W細煙
PG係煙油其中一種主要成分,高PG煙油比較稀,啱細煙嘅霧化器,例如鸚鵡螺果類

個人好鐘意Tea Up

有丁wor

去id or vicus vape
有幾多茶味下
又係我唔好意思

聽左咁多巴打既意見
我要搵既係
有錯請指教

btw 仲有兩個問題
2. pg高係點解

高W大煙,低W細煙
PG係煙油其中一種主要成分,高PG煙油比較稀,啱細煙嘅霧化器,例如鸚鵡螺果類

鸚鵡螺mini都係巴打們介紹,佢地話似紙煙
是咪真
又係我唔好意思

聽左咁多巴打既意見
我要搵既係
有錯請指教

btw 仲有兩個問題
2. pg高係點解

高W大煙,低W細煙

鸚鵡螺mini都係巴打們介紹,佢地話似紙煙
是咪真

其實要配合似煙味嘅煙油,例如halo prime15。其實鸚鵡螺有3隻:
鸚鵡螺mini - 第一代,比較高身,要倒轉入油,有人話會漏油,但我從未試過
鸚鵡螺X - 比較矮身,上進氣,唔漏油,不過個吸嘴太細唔好,換一個鸚鵡螺X專用大D嘅吸嘴會好好多
鸚鵡螺2 - 剛剛出咗無幾耐,都唔算高身,聽人話同鸚鵡螺mini感覺差不多,唔可以換吸嘴,不過原裝吸嘴都好似唔錯
AL85想買多個霧化玩下其他唔同感覺同得閒轉下油味

想搵D細煙D又慳油既有冇好既推介

想玩換芯嘅霧化器定係DIY?

成品換芯好了

玩多排再諗

剛剛答咗上個post巴打關於鸚鵡螺系列,你可以去睇睇
細圈已經都練到七七八八
想吹大圈岀黎
拿捏唔到 咳個位探索唔到
一時得一下 第二下用返同樣位置又唔太得
應該點樣換油先係正確做法
轉煙油味要唔要清洗霧化器?

我自己覺得,洗就梗係好過唔洗,尤其係D比較大味嘅煙油;有D人搞好多嘢去追求電子煙嘅口感,但係對於洗霧化器竟然比較求其,唔通溝埋D舊味都係口感一部份?

其實上網睇,有好多唔同嘅做法,有人用梳打粉開水浸,有人甚至用白醋浸,我自己做法就比較簡單,拆開哂個霧化器,用水喉水冲下,然後放入個保暖杯浸熱水半個鐘,攞番出來等一陣凍番,再用水喉水冲多一次,放在陰涼地方風乾或者用風筒暖風吹乾。

如果係用Kanthal A1、Ni80、或者SS316發熱線整嘅DIY發熱圈,可以拆咗D舊棉之後,用水冲下個發熱圈,然後上機燒絲,在發熱圈紅嘅時候,將霧化器向下擺埋水喉冲下個燒紅嘅發熱圈,然後用細嘅鋼絲掃(電子煙店有賣)輕輕掃下個圈,掃走D積碳,重複以上步驟直到清走哂D積碳為止。如果唔清楚,可以去YouTube睇下人地點做(揾"clean vape coil")。用Ni80線整嘅發熱圈其實唔係咁耐用,如果個發熱圈洗完燒完都唔乾淨就換咗佢啦。用Ti或Ni200發熱線整嘅發熱圈唔可以乾燒,唔乾淨就要換咗佢。

我有以下經驗想補充下:
- 成品霧化芯都可以浸洗,但係唔好期望可以洗走D積碳,浸洗只可以洗走部分舊嘅煙油味,如果個成品芯太燶就要換啦,成品芯洗完亦需要比較長時間去吹乾(起碼一日)
- 唔好過度拆散個霧化器,有D位拆唔到就由佢,夾硬拆可能會整爛個霧化器
- 我唔會拆埋D橡筋圈出來洗浸,我揾唔到好嘅方法可以在唔損毀D橡筋圈嘅情況下拆出來
- 我只會用90度或以下熱水浸,可以做“橡筋圈”嘅物料有好多,有D甚至可以抵受200度高溫,但係你唔會知生產商用咗邊隻物料做橡筋圈,我查過大部份嘅物料都可以抵受到90度嘅熱力
- 可以裝一個有正極嘅510散熱片去架機道先裝霧化器底座去燒絲冲水,減少架機被冲水濺濕嘅機會
- 有時如果煙油味太大,我都會用藥用酒精去抹下個霧化器
- 定時用藥用酒精去抹下個510吸嘴消毒下,畢竟口水都幾多細箘
- 唔好用機械桿燒絲,用機燒可以先check下電阻先燒,比較安全,另外燒過絲都要check番D固定發熱圈嘅螺絲有無扭緊

我自己覺得,洗就梗係好過唔洗,尤其係D比較大味嘅煙油;有D人搞好多嘢去追求電子煙嘅口感,但係對於洗霧化器竟然比較求其,唔通溝埋D舊味都係口感一部份?

其實上網睇,有好多唔同嘅做法,有人用梳打粉開水浸,有人甚至用白醋浸,我自己做法就比較簡單,拆開哂個霧化器,用水喉水冲下,然後放入個保暖杯浸熱水半個鐘,攞番出來等一陣凍番,再用水喉水冲多一次,放在陰涼地方風乾或者用風筒暖風吹乾。

如果係用Kanthal A1、Ni80、或者SS316發熱線整嘅DIY發熱圈,可以拆咗D舊棉之後,用水冲下個發熱圈,然後上機燒絲,在發熱圈紅嘅時候,將霧化器向下擺埋水喉冲下個燒紅嘅發熱圈,然後用細嘅鋼絲掃(電子煙店有賣)輕輕掃下個圈,掃走D積碳,重複以上步驟直到清走哂D積碳為止。如果唔清楚,可以去YouTube睇下人地點做(揾"clean vape coil")。用Ni80線整嘅發熱圈其實唔係咁耐用,如果個發熱圈洗完燒完都唔乾淨就換咗佢啦。用Ti或Ni200發熱線整嘅發熱圈唔可以乾燒,唔乾淨就要換咗佢。

我有以下經驗想補充下:
- 成品霧化芯都可以浸洗,但係唔好期望可以洗走D積碳,浸洗只可以洗走部分舊嘅煙油味,如果個成品芯太燶就要換啦,成品芯洗完亦需要比較長時間去吹乾(起碼一日)
- 唔好過度拆散個霧化器,有D位拆唔到就由佢,夾硬拆可能會整爛個霧化器
- 我唔會拆埋D橡筋圈出來洗浸,我揾唔到好嘅方法可以在唔損毀D橡筋圈嘅情況下拆出來
- 我只會用90度或以下熱水浸,可以做“橡筋圈”嘅物料有好多,有D甚至可以抵受200度高溫,但係你唔會知生產商用咗邊隻物料做橡筋圈,我查過大部份嘅物料都可以抵受到90度嘅熱力
- 可以裝一個有正極嘅510散熱片去架機道先裝霧化器底座去燒絲冲水,減少架機被冲水濺濕嘅機會
- 定時用藥用酒精去抹下個510吸嘴消毒下,畢竟口水都幾多細箘
- 唔好用機械桿燒絲,用機燒可以先check下電阻先燒,比較安全,另外燒過絲都要check番D固定發熱圈嘅螺絲有無扭緊

想問下點解要用熱水?

我有以下經驗想補充下:

想問下點解要用熱水?

煙油係有機化合物,熱水能夠加速溶解有機化合物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞