[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-7

1001 回覆
31 Like 32 Dislike
最近同1個代理傾緊d油
大定覺得呢d油hkd幾錢先合理

http://imgur.com/a/xTd5G

當然亦都有fresh同mylk

一支貴10蚊8蚊都接受到 貴廿幾三十就真係咪搞 當買個方便 唔洗下下淘記

俾大約價錢你參考下
Teaup啲味有特價淘記大約88-95 呢個range 你當hkd $102-105 呢個位啦
Iced apple 個支淘記118 暫時見過最平 hkd$125左右?
有錯請補充

我知如果有超大額貨係會好平
以tea up計 10x呢個價位ok

tea up淘記有無0mg, 香港賣成200蚊

我當初搵0搵到死左心先局住食3

咁都係要係香港買, 貴一倍 :(
巴打快D搵Tea Up做代理
最近同1個代理傾緊d油
大定覺得呢d油hkd幾錢先合理

http://imgur.com/a/xTd5G

當然亦都有fresh同mylk

一支貴10蚊8蚊都接受到 貴廿幾三十就真係咪搞 當買個方便 唔洗下下淘記

俾大約價錢你參考下
Teaup啲味有特價淘記大約88-95 呢個range 你當hkd $102-105 呢個位啦
Iced apple 個支淘記118 暫時見過最平 hkd$125左右?
有錯請補充

我知如果有超大額貨係會好平
以tea up計 10x呢個價位ok

tea up淘記有無0mg, 香港賣成200蚊

我當初搵0搵到死左心先局住食3

咁都係要係香港買, 貴一倍 :(
巴打快D搵Tea Up做代理

Tea up 有無邊隻推介,唔想太甜
AL85 原裝0.4換左0.6上去依家吸要大力左

係咪正常

去谷問下啦,谷咁多巴打用緊AL85,又有人在vape shop做。
利申:沒用過呢粒芯,只用過RBA芯
新手想試玩envill fitt,想問下呢部大家覺得點,同埋見佢d油成18mg 食完會唔會wing死

係咪正常

去谷問下啦,谷咁多巴打用緊AL85,又有人在vape shop做。

問左冇人應

如果上得唔好會唔會都係咁?
最近淘左支藍莓爆珠,其實想知點分真假?

真野個樽身行字會好明顯 唔係黑晒暗晒

有冇例子睇下

http://v.youku.com/v_show/id_XMTgyMzM2OTY0NA==.html?spm=a2hzp.8253869.0.0
你可以參考下......

係咪正常

問左冇人應

如果上得唔好會唔會都係咁?

咁我試下答啦!如果要大力吸都係正常設計,因為0.6芯個best wattage細咗,估計粒芯發熱面積都細咗,煙量相應都細番,如果比你好似0.4咁吸空氣入去,D煙會變得淡咗,你又會覺得有問題。我建議你相應細力少少吸就得,無問題嘅
想問下一包棉花同10米發熱線可以用到幾耐

RiP Trippers話佢個Kanthal A1 coil用6個月,你會信佢嗎?我自己就信啦
棉就好難講,要睇你食得幾密,用咩粗幼嘅線,同埋隻油積炭多唔多。
https://www.youtube.com/watch?v=3u2CEPkb3zc
應該整咩線圈上機械桿

有D人唔清楚應該整乜嘢發熱圈去上桿,我就計咗D數比大家參考下,用3mm內徑,5mm線腳,雙發(其實單雙都無問題),假設電池電壓為4V:

(線類型,圈數,電阻,功率,熱通量,每個發熱圈表面積)
A1 22g, 6.5wraps, 0.21Ω, 76.2W, 200mW/mm², 180.6mm²
A1 24g, 6.5wraps, 0.31Ω, 51.6W, 184mW/mm², 132.39mm²
A1 26g, 6.5wraps, 0.47Ω, 34.0W, 160mW/mm², 99.81mm²
A1 28g, 6.5wraps, 0.71Ω, 22.5W, 141mW/mm², 74.95mm²

Ni80 22g, 7.5wraps, 0.18Ω, 88.9W, 204mW/mm², 207.35mm²
Ni80 24g, 7.5wraps, 0.27Ω, 59.3W, 182mW/mm², 154.66mm²
Ni80 26g, 7.5wraps, 0.40Ω, 40.0W, 166mW/mm², 113.84mm²
Ni80 28g, 7.5wraps, 0.61Ω, 26.2W, 143mW/mm², 86.38mm²

SS316 22g, 9.5wraps, 0.16Ω, 100.0W, 183mW/mm², 263.16mm²
SS316 24g, 9.5wraps, 0.24Ω, 66.7W, 163mW/mm², 196.42mm²
SS316 26g, 8.5wraps, 0.32Ω, 50.0W, 184mW/mm², 129.59mm²
SS316 28g, 8.5wraps, 0.48Ω, 33.3W, 164mW/mm², 96.66mm²

煙量有幾多,主要睇發熱圈表面積。每個人口感唔同,不過始終要有一個起步點去試,我認為以上嘅settings都係一個合適嘅起步點。

想食熱D,就整少一個圈,熱D煙量都會大番D;要無咁熱,就整多一個圈,無咁熱煙量都會細番D。要留意加大或減少一圈,熱通量改變都可以幾大(15-36%)。另外,如果從6.5wraps 3mm改做7.5wraps 2.5mm,熱量改變好多時只係好輕微(<2%)

我特別喜歡用科學/數學角度去研究電子煙,其實整幾多個圈,根本係有得計數,唔一定要靠經驗靠估。

利申:其實以上大部份線我都無用過,信唔信隨得你啦!
想放支naked berry flavour 60ml $170 有冇人收?對我嚟講太甜

淘仔90$
想問各位巴打eleaf pico可唔可以用到滴油?
原裝儲油成日漏油 想借機換下
新手膠問
新手準備買battlestar + tfv12
有無咪要注意
新手食,有冇煙油介紹,唔要尼古丁。
想問各位巴打eleaf pico可唔可以用到滴油?
原裝儲油成日漏油 想借機換下
新手膠問

可以 但要用22mm霧化
要上24頭要加散熱墊
新手食,有冇煙油介紹,唔要尼古丁。

去實體試
新手留名
諗住買AL85, 想問下續航力夠唔夠我出全日街
次數當我每日食6,7 支煙
AL85 連電連4支30ml油
有無巴打有興趣
食唔慣

四支分別 雲呢拿 prime15 tribeca同tea up matcha green
新手留名
諗住買AL85, 想問下續航力夠唔夠我出全日街
次數當我每日食6,7 支煙

夠的
多帶少少油
電晚上叉就ok
有無咪要注意

All you need is money

其實新手,簡部機靚仔自己鐘意
講得直接d買部抵屌又型仔既

1-霧化器
2-煙油
3-消耗品(棉花/發熱絲)

呢幾樣野之中大家覺得邊樣最大需求

1,3買左有排用

2,3 霧化一兩個都夠走天涯

有兩三個就夠,換油就換棉同洗一洗就得
大把味想食, 但揀岩左一兩隻就可以長食
棉花 無印廿幾蚊一包 你日日換都夠一年
發熱絲 你鐘意就兩三星期就一次
買一卷差唔多十米都有排玩
當然 想口感好啲 棉花同發熱絲可以揀高質啲

就咁睇2 係最大需求
個個人口味唔同 如果身邊多朋友玩
拎到黎試就更易試到新口味
仲要有新口味不斷推岀

入坑

同意
開頭會買好多油
最後集中幾款

以我為例,我開頭以為自會鐘意生果,咖啡味
因為我一日飲3-4杯espresso 的人黎

但去到vape 反而我係最鐘意綠茶,各式各類的綠茶,而真實我唔算太好綠茶的。

另外我都以為自己鐘意焦糖,真實我勁鐘意cream burlee, 但去到電子煙又另一回事

仲有,唔係賣花賺花香,奶味及茶我surprise 好味的

所以我有十幾枝油到最後都係得個擺字

綠茶就食左好多枝了

變左綠茶婊的電子煙版本
有無巴打有興趣
食唔慣

四支分別 雲呢拿 prime15 tribeca同tea up matcha green

如teaup無丁我有興趣
有無咪要注意

新手買tfv12,下下要開過百W先好食,就算食開煙嘅人都未必習慣咁吸。我自己一般都唔過50W,最大都係90W,或者你問下呢道巴打一般開幾多W食,自己再諗諗啦。當然如果你已經入咗坑,有一定經驗,我就唔會咁講。
有無巴打有興趣
食唔慣

唔散賣 但求full set平走
有無咪要注意

All you need is money

其實新手,簡部機靚仔自己鐘意
講得直接d買部抵屌又型仔既

我都係搵你買姐
有無巴打有興趣
食唔慣

唔散賣 但求full set平走

有興趣 你tg 係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞