[VAPE/Vaping】-電子煙友埋嚟傾啦-7

1001 回覆
31 Like 32 Dislike
新手入坑,冇食開煙,但會去下shisha。
應該買aspire嘅pockex定Joyetech嘅ego aio?
應該買aspire嘅pockex定Joyetech嘅ego aio?

我有ego aio,但估計aspire pockeX好D,ego aio嘅煙油浸著電嘅正負極,可能流失一定電量。而且pockeX用類似鸚鵡螺X嘅芯,氣流循環應該好D,pockeX在efun.top賣緊US$9.99,真係幾抵屌。
首先多謝業巴無私分享
但我想問有冇人有al85 同merlin mini
因為我淘野嗰陣見到merlin mini好似又唔貴,多個唔同嘅霧化器可以試唔同感覺同油就多手淘埋,但上網睇話al85只可以配23mm或以下嘅霧化器,如果唔係就會卡到個電池蓋
啲貨未到但好驚,想問有冇巴會知實際情況
首先多謝業巴無私分享
但我想問有冇人有al85 同merlin mini
因為我淘野嗰陣見到merlin mini好似又唔貴,多個唔同嘅霧化器可以試唔同感覺同油就多手淘埋,但上網睇話al85只可以配23mm或以下嘅霧化器,如果唔係就會卡到個電池蓋
啲貨未到但好驚,想問有冇巴會知實際情況

邊條柒頭話23mm,真係要攞去餵狗,我用25mm都無問題。merlin mini口感係幾好,不過會滲油,唔止我一個人話,但係滲出來嘅油好少好少,我覺得都可以接受嘅。一品賣緊118,真係好抵屌。
琴日行信和

有間賣AL85 HKD16xx
食水咁深嘅

我有ego aio,但估計aspire pockeX好D,ego aio嘅煙油浸著電嘅正負極,可能流失一定電量。而且pockeX用類似鸚鵡螺X嘅芯,氣流循環應該好D,pockeX在efun.top賣緊US$9.99,真係幾抵屌。

唔該業巴,但知唔知香港有冇得買?efun賣到out of stock

唔該業巴,但知唔知香港有冇得買?efun賣到out of stock

$300 港紙食水深唔深?
食左十幾年煙,上兩個星期終於的起心肝轉食電子煙,自從轉左之後就無再食番紙煙啦,不過一定要食重薄荷既煙油先頂得順

$300 港紙食水深唔深?

淘寶咯,188人仔估計有價講,順便買賣煙油,唔洗香港買咁貴
食左十幾年煙,上兩個星期終於的起心肝轉食電子煙,自從轉左之後就無再食番紙煙啦,不過一定要食重薄荷既煙油先頂得順

巴打部機用落無事?
我已經一時用到 不時用唔到
成日彈到啲油落條脷到 較番20w先無事

咁會好容易漏油

咁會好容易漏油

成條脷都係油好難頂
避免霧化器漏油嘅經驗

RTA儲油霧化器
- juice flow位太大嘅霧化器,比較難塞棉塞得好,容易漏油
- 棉一定要填滿juice flow位,但唔可以塞太實,太實就會上唔到油搞到乾燒
- 棉唔可以掂到絲台入氣口,如果掂到,油就有可能經入氣口滲出。上棉濕棉後,如果有需要,用牙籤在絲台入氣口位撥開少少D棉
- 有時個發熱圈位置太低,都會令到D棉容易掂到絲台入氣口,不過發熱圈又唔可以太高,否則會影響口感同可能會掂到倉壁

一般情況
- 入油時小心唔好濺到D油去吸煙管道
- 確保所有接口位嘅橡膠圈無破損,唔好用死力扭實接口,扭得太實會扭壞橡膠圈,不過扭得唔夠實都會漏油
- D油能夠hold著唔漏,主要係靠油倉裡面嘅負氣壓,所以未食得8899,唔好打開個油倉蓋
- 唔好打側個霧化器,因為打側有可能令到juice flow位接觸油倉裡面嘅空氣,油倉嘅負氣壓有可能漏咗
- 食到8899先入油,入完油要盡快扭番埋個油倉頂蓋,再食番幾啖,用咗D油等個負氣壓形成番
- 有人話關咗airflow先入油,我個人覺得無乜用,因為空氣就算唔從airflow位流出,都會經過吸煙管道流走
- 唔好吸得太大力,尤其airflow開得比較細,你又好大力吸,更容易將D油大量吸入絲台,造成漏油
- 唔好在食煙口吹氣,咁樣可能會吹番D氣入油倉,破壞油倉負氣壓,如果想避免爆油,最好撳掣後從airflow位輕輕吹氣入去
- 開唔夠大Watt去食,都可能會令吸入絲台嘅油蒸發唔夠,從airflow位漏番出來
- 有時PG太高嘅煙油都會令到比較易漏油
- 如果用成品芯,漏油都有機會同個別嘅芯造工有關,可以試下換芯
- 大煙嘅成品霧化器都會比較易漏,因為大煙嘅霧化芯需要上油能力好,上油能力好嘅設計就會比較易漏
- 有D成品霧化器/霧化芯設計本身有問題,特別容易漏,所以買霧化器最好Google下網上評論先
用緊鸚鵡螺2,細煙出街啱用

想試埋大煙少少,睇啱tfv8 baby,但淘寶唔平又少商店有,係咪都係香港鬼佬度買平?

另外想問埋nitecore充電器,香港賣係咪跟三腳插頭?

唔該晒巴打

想試埋大煙少少,睇啱tfv8 baby,但淘寶唔平又少商店有,係咪都係香港鬼佬度買平?

唔該晒巴打

巴打鸚鵡螺2係邊到買?

唔該晒巴打

睇下ig shop
Letsvapepal

唔該晒巴打

巴打鸚鵡螺2係邊到買?

淘,有驗證碼

唔該晒巴打

去efun.top買隻Q-BOX,連運費大約HK$320,我HK$160同你要咗部機,你要個TFV8 baby頭,好唔好?
Nitecore果三腳插頭線,其實同一般數碼相機充電座嘅兩腳插頭一樣,估計你屋企都有啩,Nitecore最好買D2/D4,可以清楚顯示舊電電壓同充電電流。

唔該晒巴打

去efun.top買隻Q-BOX,連運費大約HK$320,我HK$160同你要咗部機,你要個TFV8 baby頭,好唔好?
Nitecore果三腳插頭線,其實同一般數碼相機充電座嘅兩腳插頭一樣,估計你屋企都有啩,Nitecore最好買D2/D4,可以清楚顯示舊電電壓同充電電流。

我無問題,你買定我買?
50W你有咩用

利申:未試過efun.top買嘢,但唔介意買

唔該晒巴打

我無問題,你買定我買?
50W你有咩用

你有無tg?我tg你再傾吖

巴打部機用落無事?
我已經一時用到 不時用唔到

我又無窩,點樣用唔到
好正 thx巴打
部predator 228 +elabo 幾正
但去油去到超快
6ml 油半日就冇晒
用部rdta box mini 冇咁狼

其實係咪愈大煙 愈燒油快 ?定係睇油同霧化器

唔該晒巴打

我無問題,你買定我買?
50W你有咩用

你有無tg?我tg你再傾吖

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞