[甜出沒注意] 我素顏真係好唔撚掂

1001 回覆
381 Like 15 Dislike
第一個POST: https://lihkg.com/thread/207136/page/1

為方便新嚟嘅追POST,所以整合+修正:

引子: Raymond
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1348885535198699&id=1348868598533726

第一章: Roy
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1348902135197039&id=1348868598533726

現時連載:
第二章: Felix
將會係POST繼續連載

前文提要:
Prudence係日頭只係一個港女OL,化咗妝嘅佢係好多男人嘅眼中都係一件尤物,但佢好享受擁有性無愛嘅生活,皆因佢對男人嘅承諾嗤之以鼻,係佢眼中,男人同背叛係畫上咗等號。

同時間,美麗嘅背後有一個秘密,而呢個秘密係佢一個SP Raymond渡春宵時先發現.....Prudence知道自己擁有咗呢個秘密嘅能力後,便慢慢用呢個能力向佢生命中嘅賤男報復。

好睇嘅大家正評支持下啦,多謝大家支持小
皮已正
等文
報到
Lm
[第二章: Felix] 前回連載:

自Roy果次之後,我知道自己有呢種特殊能力,有時間就開始諗下去點樣運用,就好似得到咗死亡筆記咁,有罪嘅賤男係應該受到制裁,尤其嗰啲對女人毫無承諾可言嘅賤男。而至今已經被我制裁嘅除咗Roy都已經有四人,全部都係對自己原配背信棄義嘅人渣,亦都曾經係我SP,四個裡面有三個離婚或分手收場,有一個嘅老婆居然原諒咗佢仲話唔介意。

除咗呢一個愚愛嘅女人,我覺得幫其餘三位係男人嘅欺騙當中拯救返出嚟,係有啲啲自豪。

呢日係辦公室又無所事事,咁我又開whatsapp嚟傾,又見到Cheryl搵我。

「我又失戀喇⋯😭!!」

八婆仔Cheryl未介紹返,佢係我中學同學到而家嘅姐妹。肥肥地,好大波下,個樣都算ok,化妝會再靚啲。

「咩事呢?你同Felix唔係好地地嘅咩?」

Cheryl同Felix都拍咗兩年幾拖,係Cheryl臨畢業返Part time識返嚟嘅男仔。

▶️🔘————— 0:34」

佢send咗段語音過嚟,我唔覺意撳錯咗:

「嗚⋯⋯嗦嗦⋯佢⋯⋯⋯」Cheryl喊崩天嘅聲全公司都聽到,我即刻撳停咗佢。

「冷靜啲先,唔好send語音過嚟,我返工聽唔到。」

「條賤人出咗軌!!俾咗帽我帶!😭」

點解賤男周圍都係??

「吓,果條咁嘅友都有得出軌?唉,我都話㗎啦,細過自己嘅男仔無好結果。」

「本身佢唔係咁㗎😭😭⋯佢同咗返新工嘅另一個女仔偷偷哋出咗去,點知俾我發現佢哋嘅message⋯⋯😭佢同我認晒⋯⋯」

「唉,細路仔未玩夠⋯」

「佢又話要點同我一生一世⋯⋯講到唔會去玩咁⋯⋯」

「咁都好信嘅,呢啲死𡃁仔有女埋身就咩都唔記得晒。果時識你佢都係識唔到女仔無得揀先一齊咋嘛⋯⋯」

「😭😭唔好再講,我而家真係好想條仆街死⋯⋯」

Cheryl講到呢句,我突然靈光一閃。

「你係咪真係好想佢死?但都唔代表佢會返轉頭。」

「我得唔到嘅我都唔要人哋得到!!」

「雖然我唔能夠殺佢,但我有方法令佢比死更難受。」

「即係點?」

「等我消息。」

睇到姐妹咁傷心,我有咩可能唔幫佢?

如是者同Cheryl打聽到佢工作地點同時間,我決定轉個方式開始作戰。

今次我揀嘅妝容打扮再唔係蒲妹look,相反我今次著咗成熟OL look,高領嘅杏色貼身連身裙再加卡其色西裝外套,一對Jimmy Choo嘅杏色尖頭鞋,拎咗個miu miu嘅啡色clutch。化嘅妝今次更加偏向日系:編織較疏嘅啡色假睫毛、啡色眼線、淡色eyeshadow,淡粉紅色唇膏⋯⋯

我同Felix素未謀面,Cheryl只係簡單介紹過有我呢個姐妹,所以為有連結,我特別以Cheryl嘅名準備咗一封道別信⋯⋯(內容都係嗰啲祝你找到幸福、愛你的Cheryl上之類喇),然後借故去佢公司等佢收工。

Felix就係喺Log-on做緊Sales,於是我就搏一搏中午時份佢喺唔喺喥。

我一步入log-on,未幾就見到目標。

好幾個sales想企圖攔截我,我目標為本急步行到Felix面前,見到佢真人同Cheryl係facebook貼嘅合照無咩分別:稍稍長髮、眼大大、帶著圓形眼鏡嘅偽文青look。

「你就係Felix?」我特登chok咗把好溫柔如新聞報導員嘅聲線。

「係⋯⋯你係?Prudence?」Felix有啲錯愕,但好明顯佢對我多少有認識。

「你係喺Cheryl啲相見過我呀呵?」

「係⋯係⋯佢有同我講過⋯⋯er,唔知有咩事呢?」佢就好似做錯虧心事咁,唔敢直視我眼神。

「係咁嘅,Cheryl有封信想俾你,但佢真係傷心到唔願意出街。所以我就幫佢拎咗封信嚟俾你。」

Felix接過封信,佢有少少緊張咁再問:「Cheryl佢點呀?」

佢已經中咗我嘅陷阱。

「你幾點放工?不如我哋食個飯慢慢傾?你女朋友係咪同你一齊返工?」

「er...我女朋友今日咁啱放假,我今日應該收九點,應該可以。」

「咁我九點會再返嚟搵你,可唔可以俾你電話我?」我遞咗部手機俾佢入佢嘅電話,我道別後就好快離開Logon。

睇得出佢仲有啲擔心Cheryl,但擔心未足以能夠得赦免。
我仲以為有新文添
留名
皮已正
我仲以為有新文添

岩岩執完新POST...而家繼續....

其實我好想多手整埋角色介紹
不過唔出新文實比人binc
正評
就咁睇主題以為係舊po
原來係新po
就咁睇主題以為係舊po
原來係新po

係喎...屌...
打漏咗個2字
新post留名
LM
LM
LM
live

好我返去溫書喇
lm
又live 左,好快無力追
又live 左,好快無力追

Sor.... 唔好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞