[甜出沒注意] 我素顏真係好唔撚掂

1001 回覆
381 Like 15 Dislike

唔通生命絲打想痿埋我
如果係咁你要做左我老婆先至有機會痿我
Ps 我只會同老婆啪

你打算成交做青頭仔?

耶撚?

No la 只係唔想對人唔住
如果我啪左女友,佢將來老公怪我咁點算

算吧啦你 到時咪又係法官大人

係囉 聽住先

你地咁mean 架

絕無僅有好仔喎
文呢?
我差唔多行到返埋位,突然又有把毫無抑揚頓挫嘅聲響起。

「Prudence,早晨!」Timothy又喺我哋Marketing Team行過。

「早晨喎Timothy。」我坐底呷咗口咖啡。

「呢幾日見你精神唔太好,日日飲咖啡⋯唔好飲咁多,傷胃呀,我有多份早餐,不如俾咗你呀。食早餐會精神啲。」Timothy隨手遞咗個紙袋俾我,
入面放住啲溫暖嘅早餐。

「哦,好好,多謝你。」我只掛住開電腦,是但接過咗個紙袋就算。

毒撚屬性突然轉做暖男屬性,似乎別有用心,唔係早餐入面有攝張「神是愛」金句卡呀?

「咁你記得食早餐,我幫Alice做嘢先。」

我一味只顧開web whatsapp,係咁二揮揮手回應咗「暖男毒撚」就算,亦都唔知佢幾時離開咗。

我打開紙袋,確定無「神是愛」嘅卡,就打開用紙再包住嘅早餐。完來係吞拿魚蕃茄三文治,我邊咬咗一口,邊望住個mon,然後就見到Cheryl又係咁叮叮叮我。

「Prudence⋯Felix突然又返嚟搵我😑」

突然有啲峰迴路轉,我都唔知點回應。

「?」

佢突然Send咗張聊天Cap圖俾我:

--------------------
Felix
「Cheryl,對唔住,我睇咗封信。」

Cheryl
「咩信?」

Felix
「我最近發生咗啲事,所以我同Karen分咗手啦。但我發現最放唔低都係你⋯⋯」

Cheryl
「咁你想點?」

Felix
「可唔可以俾次機會我?」
「我身體呢期有啲問題,好想你係我身邊照顧我⋯⋯」

「Prudence,我應該點呀?😭😭」

「吓,你自己覺得仲可以原諒佢咩?」

「😭😭我唔知⋯⋯」

「一段關係無論再嘈幾多次交,都只係感情嘅花痕,但關係裡面牽涉到有第三者,就已經係碎裂咗,無論你點用膠水痴返都永遠有道裂痕喺喥⋯⋯你搵唔搵返佢,你自己決定啦。」

我好快打完之後就即刻閂咗個Chrome,因為我已經聽到老細房門打開嘅聲。

老細Gary行咗過嚟Marketing部,無啦啦點咗我同Alice個名:「Prudence、Alice入嚟我房開會。」

Gary老細嚟講個樣都幾忠厚,出名好錫老婆,有時間都用晒嚟運動嘅人嚟。外表帶住無框眼鏡嘅佢,下身恤衫下就係超靚嘅鋼條身型,有啲錢住貝沙灣,有一仔一女。完全係人生大贏家。

我同Alice跟住老細尾入咗老細房,老細返咗自己位坐低,我同Alice入房閂門後就企係佢嘅書枱面前。

「嗱,就咁嘅。我呢期有單嘢要同個老同行合作。Patrick,係呢個field你都聽過佢個朵啦。」

我同Alice點點頭。

「嗱,Patrick就出名不嬲完美主義,好多嘢想人跟得好足。Prudence,你嚟咗幾個月,我知你都好聰明好做得嘢,今次我將Patrick交俾你。」Gary雖然講得好誇張,但語氣又好輕鬆。「Alice,你以前跟過Patrick 啲Project,你同Prudence夾夾,俾啲backup佢啦。」

「吓,Patrick不嬲都係我跟開㗎喎。」Alice聽到非常不滿。

「Alice,你唔係做唔到嘢,但你係喥都有啲日子,而家我想你幫多啲Prudence,希望之後Prudence可以同你Share workload。」

Alice聽完,「哦。」之後就黑面。

我唔明,我減少咗佢工作量,佢黑面嚟做乜。

「Prudence,你之後一個月就有心理準備要多啲OT喇,因為Patrick鐘意約人夜晚食飯開會,多啲Please下佢喇下。就咁。」

佢口氣輕鬆嘅背後,原來都真係幾麻煩。

「好啦,唔該Gary。」我就同Alice轉身開門行出經理室,返埋位繼續做嘢。
一個chap啱啱完 已經七百幾回覆
Btw 而家一寫到Timothy就覺得係Babyjohn
一路寫一路有Babyjohn講句對白
有人物代入 有曬畫面
身體呢期有啲問題
又live左
Live again
識個Patrick 狗公黎
一見到就覺得下一個目標
身體有問題
Live again
一見到就覺得下一個目標

下一章主角
Live again
一見到就覺得下一個目標

下一章主角

搞到老板個大客陽痿

你博炒呀?
身體呢期有啲問題

Felix

想搵人埋單 定係想報仇
好期待Patrick
想睇佢地之間對話啲角力 兩個都好似好精咁

Felix

想搵人埋單 定係想報仇

仆街仔Felix
我都係11月4號生日
好期待Patrick
想睇佢地之間對話啲角力 兩個都好似好精咁

預告今次無咁激
我都係11月4號生日

天蠍座
「係我選擇唔拍啫,而家我自由都幾好。」

「但你唔想有人錫咩?」Felix已經食咗一大碗,佢好似好想繼續聽我講所以停咗手。

「以前細個我都想嘅,但經歷過一兩次戀愛,我就不停反思戀愛最根本嘅目的係乜。」手中無酒嘅我,呢一刻唯有多士同雪糕代替。

「戀愛唔係愛一個人,為佢而俾最好嘅佢咩?」Felix始終都係太細個,仲係對戀愛太多憧憬。

「人愈大,其實只會愈自私。當我發現戀愛中能夠供應我嘅,其實都只係快樂同溫暖,一般人所講嘅愛同承諾都只係bullshit。」我再低頭食一舊多士,「如果你能夠撇開承諾,原來戀愛中嘅快樂同溫暖係非常廉價,而且垂手可得。」

Felix一臉茫然,靜咗落嚟繼續食埋佢碗麵,我諗佢亦都思考緊我講嘅嘢。

「愛情之所以生存係你心入面,其實唔係因為對方嘅存在,而只係因為對方令到你快樂。跳返出嚟睇呢個人可能邊個都得,亦都可能邊個都唔得。」

Felix仍然繼續低頭苦思,但佢已經食完佢碗麵。而我食到個多士第二層都開始覺得飽。

追到Live 左
之前同ex long d左年幾
佢只係識左個女仔兩個禮拜 就提出分手 同左個女仔一齊
結果佢有個fd睇唔過眼就爆哂佢d野俾我聽
我先發現佢原來一直都有好多野瞞住我 呃緊我
表面上扮到好sweet 無數嘅甜言蜜語 承諾同憧憬
事實係佢一直根本冇愛過我 當我係水泡 而我就死心塌地咁愛佢
果陣真係sad到係條街一路行一路喊 冇胃口 訓唔到覺 一諗起以前嘅回憶 個心就痛到痴線 更加好嬲自己當初點解咁傻 俾人呃到透都懵然不知
依家隔左一段時間 開始慢慢放低
當初覺得有人愛 有人疼錫 覺得自己好幸福
諗翻轉頭其實自己究竟係中意佢定係果種被愛嘅感覺 我自己都分唔清楚
散左之後 睇翻轉頭 先發覺其實冇左佢 我嘅生活照樣過得好好
身邊仍然有愛我嘅父母同一班朋友 同我一齊走落去
既然佢唔係真心愛我嘅 咁不如快d離開我嘅人生
上天會俾我遇到一個真心待我珍惜我嘅人

支持樓主繼續出好文
好想繼續好好品嚐呢個故所帶出嘅愛情觀
live左

「但你唔想有人錫咩?」Felix已經食咗一大碗,佢好似好想繼續聽我講所以停咗手。

「以前細個我都想嘅,但經歷過一兩次戀愛,我就不停反思戀愛最根本嘅目的係乜。」手中無酒嘅我,呢一刻唯有多士同雪糕代替。

「戀愛唔係愛一個人,為佢而俾最好嘅佢咩?」Felix始終都係太細個,仲係對戀愛太多憧憬。

「人愈大,其實只會愈自私。當我發現戀愛中能夠供應我嘅,其實都只係快樂同溫暖,一般人所講嘅愛同承諾都只係bullshit。」我再低頭食一舊多士,「如果你能夠撇開承諾,原來戀愛中嘅快樂同溫暖係非常廉價,而且垂手可得。」

Felix一臉茫然,靜咗落嚟繼續食埋佢碗麵,我諗佢亦都思考緊我講嘅嘢。

「愛情之所以生存係你心入面,其實唔係因為對方嘅存在,而只係因為對方令到你快樂。跳返出嚟睇呢個人可能邊個都得,亦都可能邊個都唔得。」

Felix仍然繼續低頭苦思,但佢已經食完佢碗麵。而我食到個多士第二層都開始覺得飽。

追到Live 左
果陣真係sad到係條街一路行一路喊 冇胃口 訓唔到覺 一諗起以前嘅回憶 個心就痛到痴線 更加好嬲自己當初點解咁傻 俾人呃到透都懵然不知
諗翻轉頭其實自己究竟係中意佢定係果種被愛嘅感覺 我自己都分唔清楚

支持樓主繼續出好文

好多謝你打咁多字覆我
但我仲未遇到果個人

追到Live 左

支持樓主繼續出好文

好多謝你打咁多字覆我
但我仲未遇到果個人

有感而發 我都好多謝樓主睇完我吐左咁大堆苦水
順其自然啦 相信樓主都一定會遇到
共勉之

其實仲好想同樓主交流下化妝心得

追到Live 左

支持樓主繼續出好文

好多謝你打咁多字覆我
但我仲未遇到果個人

有感而發 我都好多謝樓主睇完我吐左咁大堆苦水
順其自然啦 相信樓主都一定會遇到
共勉之

其實仲好想同樓主交流下化妝心得

眼線同假睫毛係矯妝必備品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞