[甜出沒注意] 我素顏真係好唔撚掂

1001 回覆
381 Like 15 Dislike
睇完佢「輔導」felix之後更加覺得自己冇拖拍係一件好事…
講來講去最能令自己開心同埋被愛既其實係自己

大姐姐⋯⋯一路輔導一路引個低能仔
感覺好似D怪叔叔怪嬸嬸引小朋友落搭咁

強迫長大
但佢再無機會長大了

好邪惡
BTW why Felix
你對Felix呢個名有陰影?

你應該無追到第一個post
Felix係我個ex 真名

我而家咁多負能量都係因為佢

咁啱同名,世界真細小

我連續兩個ex都叫Felix

我同你同年,你唔會寫緊我掛
心好寒
主角既愛情觀好寫實..好殘酷
樓主你係咪都對愛情無憧憬
感覺要做到你伴侶要好高智慧

唉 但我咁多個ex無一個有智慧

我覺得樓主預期搵過可以明白你既人
不如搵愛自己既人仲好
反正男人從來都唔會明白女人
明白既都只係習慣而來

所以我一路都無aim at搵個明白自己嘅人
但希望佢係有智慧討論人 (生命/人性等等)
多過想要日日玩沒頭沒腦過日子嘅伴侶啫

可能你需要既唔係伴侶咁簡單

嘻嘻哈哈過日子嘅時間太多
好嘥時間啫

強迫長大
但佢再無機會長大了

好邪惡

咁啱同名,世界真細小

心好寒

唔會啦
一個大我一年
一個細我三年
呢個故似殺手嘅連環殺人計劃多過甜故

強迫長大
但佢再無機會長大了

好邪惡

咁啱同名,世界真細小

心好寒

巴打最近打丁正唔正常
女主咁做唔怕有報應?
用自己身體黎教飛
一路咁整廢d男人,
如果自己到頭來駝唔到bb,咁搵邊個要

無大過肚無落過點解會駝唔到?

咁樣周圍同賤男做,一來唔知有冇病
二來報應依d野邊話得埋
絲打回頭是岸

當住個故用套100%安全

正解 只係Roy我寫漏咗
同埋補充返
我從來唔信有報應

強迫長大
但佢再無機會長大了

好邪惡

咁啱同名,世界真細小

心好寒

巴打最近打丁正唔正常

好似唔多暢順

甜故係甜品啫
我嘅主菜係人生大道理 (好似係)

甜故係甜品啫
我嘅主菜係人生大道理 (好似係)

btw, 我都開始對拍拖有陰影

好邪惡

咁啱同名,世界真細小

心好寒

巴打最近打丁正唔正常

好似唔多暢順

我冇相熟醫生
你試下排街症轉介

強迫長大
但佢再無機會長大了

好邪惡

咁啱同名,世界真細小

心好寒

唔會啦
一個大我一年
一個細我三年

頂,呢個世界有冇咁多衰Felix呀
利申: 我係衰仔

咁啱同名,世界真細小

心好寒

巴打最近打丁正唔正常

好似唔多暢順

我冇相熟醫生
你試下排街症轉介

完咗個故應該冇事
「係我選擇唔拍啫,而家我自由都幾好。」

「但你唔想有人錫咩?」Felix已經食咗一大碗,佢好似好想繼續聽我講所以停咗手。

「以前細個我都想嘅,但經歷過一兩次戀愛,我就不停反思戀愛最根本嘅目的係乜。」手中無酒嘅我,呢一刻唯有多士同雪糕代替。

「戀愛唔係愛一個人,為佢而俾最好嘅佢咩?」Felix始終都係太細個,仲係對戀愛太多憧憬。

「人愈大,其實只會愈自私。當我發現戀愛中能夠供應我嘅,其實都只係快樂同溫暖,一般人所講嘅愛同承諾都只係bullshit。」我再低頭食一舊多士,「如果你能夠撇開承諾,原來戀愛中嘅快樂同溫暖係非常廉價,而且垂手可得。」

Felix一臉茫然,靜咗落嚟繼續食埋佢碗麵,我諗佢亦都思考緊我講嘅嘢。

「愛情之所以生存係你心入面,其實唔係因為對方嘅存在,而只係因為對方令到你快樂。跳返出嚟睇呢個人可能邊個都得,亦都可能邊個都唔得。」

Felix仍然繼續低頭苦思,但佢已經食完佢碗麵。而我食到個多士第二層都開始覺得飽。

睇左你咁耐最鐘意呢篇
人大左某程度真係會對愛情感到盲目
BTW第一次留名
「係我選擇唔拍啫,而家我自由都幾好。」

「但你唔想有人錫咩?」Felix已經食咗一大碗,佢好似好想繼續聽我講所以停咗手。

「以前細個我都想嘅,但經歷過一兩次戀愛,我就不停反思戀愛最根本嘅目的係乜。」手中無酒嘅我,呢一刻唯有多士同雪糕代替。

「戀愛唔係愛一個人,為佢而俾最好嘅佢咩?」Felix始終都係太細個,仲係對戀愛太多憧憬。

「人愈大,其實只會愈自私。當我發現戀愛中能夠供應我嘅,其實都只係快樂同溫暖,一般人所講嘅愛同承諾都只係bullshit。」我再低頭食一舊多士,「如果你能夠撇開承諾,原來戀愛中嘅快樂同溫暖係非常廉價,而且垂手可得。」

Felix一臉茫然,靜咗落嚟繼續食埋佢碗麵,我諗佢亦都思考緊我講嘅嘢。

「愛情之所以生存係你心入面,其實唔係因為對方嘅存在,而只係因為對方令到你快樂。跳返出嚟睇呢個人可能邊個都得,亦都可能邊個都唔得。」

Felix仍然繼續低頭苦思,但佢已經食完佢碗麵。而我食到個多士第二層都開始覺得飽。

睇左你咁耐最鐘意呢篇
人大左某程度真係會對愛情感到盲目
BTW第一次留名

多謝
我都係想借寫故發表下見解啫

好邪惡

咁啱同名,世界真細小

心好寒

唔會啦
一個大我一年
一個細我三年

頂,呢個世界有冇咁多衰Felix呀
利申: 我係衰仔

好似有
btw 放過felix仔啦
咁後生就要比你搞到
咁後生就要比你搞到

成班男人居然婦人之仁

有智慧你又未必睇得上眼呢

有智慧你又未必睇得上眼呢

人地睇我唔上眼
咁後生就要比你搞到

有兩個識嘅人叫felix 睇呢個故有一瞬間擔心佢地都會陽痿

有冇咁多felix
前掛睇過套舞台劇 入面話
「我們透過不斷的練習著相愛跟分手,讓我們的愛情,越來越接近愛情。」
我覺得每個人心目中既拍拖、戀愛都有唔同既樣貌
可能有啲人好似女主角咁 好絕望唔相信愛情
但亦都有人每次失戀都仲會好期待下一次既相愛
希望樓主心入面既Prudence有一日會搵到心入面愛情既樣貌
愛自己之餘搵到想帶比佢快樂既人
茶木兩個職員見到即刻衝過嚟,拎咗一疊紙巾俾我哋。奈何湯底嚟,咁油又點可能抹得到?

「唔緊要⋯我一陣返屋企洗啦。」Felix嘅聲線極度無奈。

「咁唔得,你呢喥坐車都要一段時間,啲湯咁油罨住點得㗎?」我隻手依然擺係佢嘅胯下凸出之處,個頭控埋佢耳邊細細聲帶風講:「我搵個地方俾你沖涼,等條褲乾好唔好?」

「咁咁咁咁⋯唔係幾好⋯⋯」Felix嘅尷尬已經去到極點。

但我並無理佢,逕自拎咗張單去到門口收銀處埋單。

Felix係位置企咗起身,我返到座位我就拎咗我件西裝外套綁咗係佢嘅斜布褲上面。

「咁就唔洗咁odd條褲濕晒啦!行幾步路,好快到。」

然後我哋雙雙步出茶木,外面等位嘅人山人海已經消失,撳咗𨋢就好快落返怡和街。
前掛睇過套舞台劇 入面話
「我們透過不斷的練習著相愛跟分手,讓我們的愛情,越來越接近愛情。」
我覺得每個人心目中既拍拖、戀愛都有唔同既樣貌
可能有啲人好似女主角咁 好絕望唔相信愛情
但亦都有人每次失戀都仲會好期待下一次既相愛
希望樓主心入面既Prudence有一日會搵到心入面愛情既樣貌
愛自己之餘搵到想帶比佢快樂既人

呢句我覺得係好自私嘅諗法
一鍵留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞