[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
用係A73度已經唔慢
不過呢支二手搵1500都貴
加D錢有samyang 45mm
給你一個概念
1X等同35mm長的東西可佔滿整個畫面,拍蝴蝶大多能放盡
0.5X是70mm長的東西可佔滿整個畫面,拍昆蟲連構圖,大多數的花卉拍攝也適合
0.3X是無反時代部份日常鏡頭也能達到的,和0.5X有一定差距但也可接受,基本功能接近,T2875,T28200和100400GM也是
2X或以上,那是拍小昆蟲的放大率了,拍飛蟲是拍不了,主要拍爬蟲,學者都愛用
要留意用盡放大率
基本上都係去到最近對焦距離

例如老蛙嗰枝100 2X
要差唔多貼住主體
閃燈、腳架,缺一不可
https://support.d-imaging.sony.co.jp/app/webcam/en/
SONY 出左 Imaging Edge Webcam
full frame webcam
唔少人用嚟做直播啦
見巴打講起微距環,其實用左影唔影響成像同畫質
有無邊隻好用
Sony算出得遲,其他廠好似早幾個月已經support變webcam
等咗好耐,終於有
唔洗插HDMI+Capture手指
唔影響
間間一樣
美科吧
Gimmick 黎既姐, 叫做人有我有, Max res連720p都冇, 你要高質一樣要用返HDMI out capture card。
當然你拎機仔/老爺機做cam叫做多個用途。 但用緊FF機唔會咁浪費部機掛
"The resolution is 1,024 × 576 pixels."
仲要冇macos版本.....
留名睇有人搵A7S3做webcam
再加埋支135GM做背景虛化。 哇....諗起都覺得.......哂錢
如果FE 28 2同35 1.8 大家會點揀
利申有20 1.8同55 1.8
28F2勝在平同有2片ED超低色散鏡片
35 1.8勝在新 有新對焦摩打 放大率好D同光圈大0.2

揾完好耐都好少人比較呢兩枝
e70-350抵唔抵買
鬼佬youtuber好推薦
我有枝70200 f4 放
買左1年半 岩唔岩洗
我冧住打雀打飛機
巴打你呢枝唔太啱
35.8

28F2勝在有得接駁超廣角鏡組件咁用,但你已有20.8
35.8可以平時日常使用又未至於20.8咁廣而影到其他非必要嘅嘢

不過如果你係R系機,會建議唔買,直接20.8用Crop mode算
唔係R機sad
好彩最後揀左35.8😂
個心都係覺得28 2已經舊了
焦距計本身有20同55既話正常都揀35
同邊你本身20同55都sharp到爆, 買28驚你接受唔到佢四邊d畫質
雖然舊 但現價真係超值
其實我都覺得28 2唔差架
如果唔係唔會考慮佢 比35平1800蚊
去毒氣室試過其實2枝有d d分別但又唔算大
感覺上35係sharp d 焦內畫質好d
但個分別係8同9嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞