[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
山寨出左
轉頭罪大就出
真係毒
罪大輸晒
個價2.5倍
A73和R3用唔到
個價又無2.5倍
山寨個價淨係晶片
你都仲要搵個LA-EA4 改裝
不過唔明點解得A7R4 同
6600 用到無摩打鏡
Thanks 打咗都係解決唔到
仆街Sony 出35同50 GM 呀

有人話三代機都用到啵,邊樣先係真?
自2020年9月起,Alpha 7 III、Alpha 7R III、Alpha 7R IV、Alpha 6100、Alpha 6400、Alpha 6600、Alpha 9、Alpha 9 II和Alpha 7S III转接SSM/SAM镜头均支持焦平面相位检测对焦。无内置对焦马达的镜头转接在Alpha 7R IV和Alpha 6600上时支持焦平面相位检测对焦。
呢段有啲保留
我用第三代接環駁A7RII用有SSM/SAM摩打嘅A鏡一樣可以用到相位對焦,唔通A7RII用第五代接環就反而用唔到?
所以都係等個接環出咗後實測先好肯定
Alpha rumour?
真定就到時先知
但Minolta用唔到LA-EA4
就一定係假
佢嘅意思唔係話Minolta用唔到EA4,係話插EA4都用唔盡到所有功能
各位想問 我用緊A7iii 暫時鏡頭有
tamron2875 2.8 (日常出街長用)
sigma35 1.4 (影女用)

最近想買支wide旁身 (同2875日常出街用)
但驚買完太wide用唔着 諗緊下面呢4支
Laowa1018 f4.5-5.6
Laowa15 f2
Samyang14 f2.8
Samyang18 f2.8

Laowa 10-18 4.5-5.6會唔會係最好性價比選擇呢
(打算都係影下城市 風景咁 )

另外想問龍仔建唔建議入水貨
見支70180行水貨差1000蚊
上網又睇到如果水貨有事加錢都唔幫你整
一定要行貨
夠錢就收支1224f4二手
其他幾支啲質素始終會令你心思思想升級
或者試下T1728同20g夠唔夠你用先
a7r iv
相 基本唔拍片
暫時淨係玩緊24gm
諗住入坑加鏡應該加邊支(重量唔係問題,主要想af)
2470 sigma
2470 gm
85gm(好似幾平家陣)
不如pin 起佢算
提提大家
龍仔唔好買水!一定要買行!買水壞咗俾錢佢都唔會同你整
tui
最近學人玩菲林機
想問minolta d 鏡可唔可以用係a7iii上面
同意,而且佢水同行唔差好多,但 水/無單 行一定唔整,所以就算買行 都一定keep 單
135gm
pin呢個啦
其實頭post都有講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞