[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
補充一點: 佢隻普通clip filter用唔到落A7R4同A92 (S3我估都唔得),要用新果隻IC clip filter (佢哋話就出)
https://stcoptics.com/clip_list/sony%e9%81%a9%e7%94%a8%e8%a1%a8/
先唔計S2470入塵問題同S100400整體細少少光圈同追焦慢D+冇Extender可配
Sigma新Design鏡通常都係中心畫質與GM鏡相若,而邊角始終較差
當然較差唔多代表好差,不過要望都仲係比較到的
只要唔去刻意比較應該都唔會感受到分別

暫時唔太見有投訴都係S1424
https://m.youtube.com/watch?v=Jz3zbpKXF4M

睇完就對增倍鏡退燒
如果對焦好繁感既人遲早都係會買100400gm
想問下Sony機A7r4用黎拍片有咩鏡好用同性價比高啲
想Zoom鏡 Budget大約6000
我依家得24GM同一枝85MM
我攞枝24GM去拍片 固定Cam
個呼吸效應大到顛 就咁唔郁都見到邊邊位係咁focus
Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD
或者
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD
會唔會係最好既選擇?
有無CHING用過有feedback?
同埋想問埋呢兩枝既定位係咩? 價錢差唔多但個焦距多咁多
唔係自拍?
a7iii, 已有24gm,55.8,1635gm
想要枝35mm

想問bigma 35.4 同 35.2大唔大分別
>>Get the Sigma 35mm 1.2 Art, if you want the smoothest bokeh, GM handling or the first 35mm f/1.2 lens with AF.

>>Get the Sigma 35mm 1.4 Art, if you are on a budget yet need a 35mm 1.4 lens with AF to get the job done or you mind the size and weight of the other two.

https://phillipreeve.net/blog/comparison-sigma-art-35mm-1-2-35mm-1-4-and-40mm-1-4/
圖例慢慢睇

睇你本身35mm係求質素定輕便
(不過見你咁又24GM又1635GM,睇怕都係想搵個理由追35.2
推35 1.2
對焦可靠,而且sharp sharp sharp
唯一唔好係好L重
由年頭聽到話就出A7iv就等緊唔買A7iii
到宜家都唔出
等左咁耐又唔想半途而廢

A7iv應該會改善個menu同換S3 R4 A9ii個機殼
下年都未必有a74
其實有1635 同24gm 唔洗求支35啦
利申:窮撚
俾我會追支長焦
利申:窮撚x2, 用緊sigma 35.4
始終覺得定焦靚D
我平時影人多,24同55mm都有枝定焦,但就係無35所以諗住月尾出糧就獎勵下自己
r機 24gm 50gm(希望出) 135gm
三枝打哂
我一時客串幫自己公司影大頭
office範圍所限有時用2470gm有時B85
B85係靚好多無得傾
我又係有呢两支24+55
苦惱緊配多支35.2 定85gm/ dn dn art
窮撚無得諗why not both
35同55一樣掛機行街頭,你追完1.2,好易變成唔想拎出街

細grip 無前dial evf肯定又細到乜咁揾邊個埋單
28-60
想要有grip有前dial有正常evf 可以搵返A73/ 或等4
唔買kit 是常識吧
嫌細可以揀A7III
嫌大可以揀A7C
要大要細有得選擇
你奸狼有冇細嘅FF無反機揀呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞