[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
如果a5/A6個外型係用 6000 系列
好似都係唔夠A73 吸引
其實都好多人等佢變輕D等左好耐
但裝FF鏡重量分佈會唔會好怪
nex年代marketing需要先話輕昆9你地入坑
有冇大神解答下
枝35.4 有咁差咩?
機輕咪裝輕鏡囉,邊有話昆唔昆人
用完NEX系列之後返唔到轉頭啦
一個excel寫住excellent good average 有幾大參考性?
用得R4既,相信都會好在乎質素,用uncompresses好似合理好多,畢竟有compression都會冇少少野

但認真講,壓唔壓個分別其實都比較難睇得出,你又唔係壓做jpg,所以都係睇情況,卡同hard disk有容量咪照uncompresses
其實係因為唔壓個Hi+ 上唔到10張,
壓縮左可以1秒10張, 同埋連拍buffer 多差唔多40張(30 cs 68)
所以想知道如果要連拍嗰陣應唔應該可以開compress 好
呢部機應該好似EOS RP咁買黎做二號機
因為重量分佈唔好就整返重機身嗎?
如果有需求要10張以上,Hi+都已經由14bit轉做12bit,再compress埋都應該冇乜所謂,換多40張都抵
即係平時唔用連拍嗰陣過片開返單張好少少?
或者用hi都可以,hi都係14bit
咁其實A9 20張係咪都12bit
Uncompressed 14 bit vs compressed 12 bit,我會要後者,應該十個有九個睇唔出分別,但個file size細一半,同埋方便唔delete raw的人
想問下t2875係咪好易過熱?

夏天拎出街 開機完全detect 唔到枝鏡
番屋企就無事。。
Tt685冇model light function
唔知係壞左定set錯,但快門超過1/250要開高速同步
行定水,入廠check checkso far未試過
行呀 係咪打電話約時間?
直接打電話,我未試過出事答唔到你
Thanks bro
聽日打先

另外呢 如果鏡頭sensor果邊塊鏡片有污糟 係咪用鏡頭筆清潔都ok?
通常我吹走去,聽講龍仔有免費清潔服務,順手問埋
根據說明書講,呢頁R3R4同A9都一樣:

本相機錄製的RAW影像擁有每像素14位元的解析度。不過,下列拍攝模式的解析度上限為12位元:
[消除長曝雜訊]
[BULB]
連拍,當[RAW檔案類型]設定為[已壓縮]時

因為要用compress先上到10張以上,所以都應該係12bit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞