[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我就係想咁不過開頭可能買左100先,之後再睇睇,唔該ching!
有時太陽射住開1.2/1.4, 1/8000未必夠
不過佢得2.8既話1/8000應該cover到
VND用落係會方便好多, 睇佢想要咩啦, 我都係講返VND會有既問題出黎, 等佢自己決定
又到左人生的決擇
本身有24MM GM
依加1516買唔買1224mm好 但好似又唔多人買
本身想搵枝超wide鏡影星 但sony原廠好似無其他選擇
巴絲買開咩鏡影星架
a6400 跟支10-18F4 做緊$9990
呢個價抵唔抵買?
me batis 25
少人入既原因從來只係唔夠錢
拍片最煩係要keep埋shutter
如果再唔出A74 我會入R6 ,我估好多人都同我一樣。
你仲覺得74 有排先出?
用緊a6400 有SEL18135 1018
想買套S.GND連鏡架用黎影日落呢D光差大既相 但又好似好貴咁
求意見
買塊圓型果D咪平
你期望a74給你甚麼配置?

其實Sony和nikon擺明就低階先下手,呢個市場先最大
如果預算去到兩萬的人,當初也不會買a73而係買a9
當Sony覺得一台4k60p既機可以萬五賣人時,自然就會出a74
S3先出嗰一陣,唔會出部4k60p既去打自己
至於換門,那是整個鏡群諗住換既有錢人先諗了
對於大部份人,一部相機一般用三五年
咁期望出新鏡多過新機
除非真係好似S系咁個周期咁多年先會想出下新機

1224GM 買啦買啦
之前就用Sigma 14.8 Sharp係好Sharp但係角位有彗星像差
前C記用家 黎左S一段時間
用緊r3 ,手上都冇再有EF鏡

C 有menu擺設,mon既質素同操作係我眼中都好過S。轉S個陣都知道有取捨,個陣都相信C總會出到部勁既無反,但忍受唔到當時缺點(無返vs單反),轉S因為可以減重同對焦系統。

依家C記R5同R6比起r3個防震同對焦睇落去真係勁,仲有video 就一定了。
但要我考慮去轉返C?我就要諗係唔係值得換所有鏡返C?當中要洗一筆錢,C/P值就高唔高?
係我眼中 轉會係除非接受唔到依家套系統既缺點 既選擇
我暫時接受到 r3 or S既問題
如果出a74 有更好防震操作同拍片
都未必吸引到我即刻好似C記d人去預訂買頭水

反而如果有更多鏡頭
例如 35,50 既新鏡 ( GM or Sigma or Zeiss)做到輕量化 仲大吸引力即刻入手
係,都係期待鏡頭多
主要係a73,r3都仲未超過換機周期,仍然係主流性能
另外R5r6都真係有啲貴,加埋鏡頭仲貴,又冇副廠,原廠鏡係高質但係重
實係入面嫁啦 睇定價就知
nd可以影人像
不過係中午果d白天 ,想開盡大光圈
咁可以用nd
或者弱光想拉低d快門都可以用
大把輕鏡啦
好用呀,行山掛心口
有,好方便
買完好少用返pd條slide lite
轉咗clip加cuff
不過有時嫌插部機返clip度嗰陣要除低條cuff
連cuff都唔用算
冇問題,用料足夠穩陣
係sip入去個陣小心d,同記得lock
呢到仲有冇人用緊rx100m5a?
部機依家愈來愈少用so sad,夜晚/低光就唔太得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞