[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
兩年前已入支85 1.8防身
真係好少用

我都係影人多,小朋友多
用sigma 35 1.2影得最多
35.2我都有
越用越鍾意
但衰好L重
入支86.4 輕返d
而家睇rumor部機

連拍5fps,單卡,0.6x 2.36mp evf,24mp
4k有60可能有crop,新menu

根本就係73 downgrade + 新menu
仲要唔知係咪4代design + 正常反得嘅touch mon

屌你老味 索尼真係罪大滔天
咁嘅定價定位仲想點
咁咪而家嘅73同價位互打
到時73降價 呢部就少人買
73唔降價就會頂住73 自己又食唔哂個TA
唔自拍好似定焦好啲,唔多低光環境就a6600,個setup輕好多,出勤率都高啲
除非預左會長玩,想質素係正啲既,咁就a7lll 但之後加既鏡都會貴過玩apsc
16-35 f4 麻麻地⋯我會揀t1728
我都係諗緊呢樣野
本身想買canon EOS R 但去摸完實機就真係不了 應該影幾次就會用返iphone算

啱啱出去再玩過下a73 同 a6600
最尾都係揀咗6600 + 10-18 真係輕身好多
應該都夠玩幾年
eos r 差個ibis
A7iii依家個價根本係超值a5好難打
無ibis都咁重 拎上手同單反無分別
出咩A5呀 砌掂部A74仲好啦
實有d新科技引新手揀嘅
淨係新menu都會大把人吹奏
所以我個意思係叫大家唔好對A5有咁大期望。 見上個post有人問買唔買A73好, 好多都叫唔好買, 話等買A5
唔急用既咪慢慢等埋A5出埋spec先再諗, 但估計都唔會好得過A73, 分分鐘用A72粒sensor + 新processor用新menu 就叫A5 (參考下Nikon Z5)
舊sensor 就未必
成部a73 cut evf 似d
但新u for 新menu
我覺得Sony 可能學Apple
出A5 用A73 sensor賣A73 價
然後停產A73
我覺得Sony 可能學Apple
出A5 用A73 sensor賣A73 依加個街價做定價
然後停產A73
順手出埋A74 賣17k
16-35 f4 唔係麻麻地, 係垃圾
舊鏡算係咁
我覺得A74有排先會出
好似A7R4同A92咁基本冇提升不如咪出住,A74定位至少都要打R6
r6 同a73 比贏幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞