[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
旁邊有個輪
我買第一日摸上手就知易花
回家時發現已經花左少少
即刻去包膠
A74 等極都唔出 搞到A73街價上返曬 想請教下依家sony store買係咪仲抵 減完13190就有 計埋會員儲分係咪抵過街價 唔係好清楚會員儲分嗰度
訂左d包膠未到
支鏡係好用
其實比起70200g都係少一級光圈
但係佢係天涯鏡 我已經覺得好抵
尤其而家啲iso表現咁好 a73 開到12800用5.6夜景應該都可以接受
街價好似$12xxx,以前d分換peak design野就抵玩
而家得現金券有用少少,10000分有$300現金券

https://www.sony.com.hk/rewards/sonnion/zh
想影餐廳野食
微距好唔好
求推介
要大光圈就以後加支135GM
餐廳野食
燈光重要過鏡頭
等於28-70 f4 + 70-200 f5.6
唔該曬師兄 想問依家買機仲有冇送sd卡? 同埋d積分唔可以即刻用?
A73冇野送
https://www.sony.com.hk/campaigns/store_promo/?cpint=ban-am-688

積分如果你只買body想即刻用13000分扣個body錢就一定唔得
純粹去食野影相 唔係product相呢
預餐廳燈光會比較暗?
主要想坐係到一碟一碟咁影+close up
iPhone
本身用緊16-35 f4 , 55 f1.8
平時行山影日出日落,最近想試下影星銀河,所以想放枝16-35換 t17-28 或16-35gm
想請教各位兩枝成像分別大唔大?
或者有冇其他建議?
謝謝
foodie啲ig相 9成自己有補光
因為餐廳啲燈多數都柒
有補光 之後用咩鏡影都ok

同埋marco影野食 真係好睇你要咩類型style 除非你要影一啖飯嘅範圍 否則唔太易用

不過你可以照入一枝60marco平平地試吓先 唔啱就放 想再升先入80marco
35.8或T2875/28200都可以影近野啦

類似呢啲
唔易用既意思係?

我都諗緊
因為效大率有0.2x其實都算可以近拍
0.5就開始進入微拍
因為效大率有0.2x其實都算可以近拍
0.5就開始進入微拍
求救,我用play memories apps買縮時app但買唔到狂㩒購買都冇反應,係咩事 我仲用增值咗電子錢包都係冇反應,PayPal 又連唔到信用卡

↑SEL35F14(放大率0.18x),影菜式全相

↑V65F2(放大率0.5x),影食物特寫

↑SEL90M28G(放大率1.0x),影食物特寫,不過相例放用盡放大率

兩張用微距鏡影的食物照都收到F8,唔想景深太淺特顯
託賴環境本身較光,唔駛閃光燈或補光燈輔助都可以收細光圈影相
承如之前各巴打講,去到講究氣氛嘅餐廳就好易唔夠光,唔方便用微距鏡再收光圈影(不過打曬燈會唔會影響其他客人就另案處理了)

PS︰你張昆布手卷相例睇落似係1.0x放大率影出黎,可能90微或者百微
腦殘手殘打甩左好多字
總之用微距鏡影食物特寫的話
燈光唔夠就易拖慢快門,微距鏡放到咁大去影,手震就好明顯
開盡光圈景深易嫌太淺,要收細光圈影佢全相,結果都係易朦
另外餐廳燈光間間唔同,打燈補光可以還原食物本來色澤(PS茶樓黃燈一定打到碟餸黃曬,後期點執都麻煩)
除非有位可以自然光取景,否則閃燈或補光都會需要
Sigma 12-24 2.8 唔知好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞