[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
A6600同A7iii比都係輕14x g
想買部a73/a7r3 睇咗二手網成個禮拜都冇乜盤 一係出post冇耐就萬一蚊/萬三蚊俾人秒咗
想問各位兩部機正常二手價應該係幾多 出到萬一蚊/萬三蚊買二手不如加多幾百買全新 計埋信用卡仲平添

其實講咁多嘢想睇吓有冇ching放機俾小弟
全新 四寶三陽嗰隊都係買萬二咋喎
依家除非真係好趕
打死都等A7iv再算
A5搶自家apsc市場(X)
A6600個價位太高(O)
Ff又真係多輕鏡,雖然定焦多
其實支Kit係時候更新啦,npc三家新kit都比佢好
其實a5除咗俾入門用,仲可以搶二奶機市場
可能A5/A6 直接用新sensor
但得1800-2000萬像素同單卡
但有晒反mon ibis 外觀變左做a6600既樣
咁到時巴打們會揀A73定A5/6?
睇下賣幾錢
同埋最重要係好似樓上咁講
更新下kit鏡
最好跟N支24 50 F4差不多
唔係老連咁大支鏡
我不如用A7iii
起碼平衡啲
用緊A7III,用黎影相同拍片都會用到。
想買多部機拍VLOG同拍片做第二視角,或者隨身帶影相用。
諗緊A6400 , ZV-1同Gopro,大家會點簡?
係 其實支萬年2870都係時候轉下啦
好認同可以出支24-50既鏡
包24mm真係好緊要
反而50~70真係chop少少已經係(入門黎講)

如果可以出到差唔多apsc機個size就好
gopro
如果主要拍片 應該入A73好定係 A7R3好
我之前都有呢個選擇困難
但考慮到A5/A6 應該會輕過A7 3
同試左機輕鏡重既感覺 (對我黎講好唔舒服)
就決定左入A7 3
btw A7 3 而家街價係咁升
係咪為左迎接 A5/6 廢事頂死A7 3
A7s3
俾多少少系列
放 FE 50.4 ZA
有冇巴絲打有興趣
Tg傾 https://t.me/chiuchiu
想知a7000幾時出
我要新menu呀
本身有支1635F4, 想入支大光圈廣角鏡, 唔知upgrade 去1635F2.8好定入支1224F2.8好
有預算就唔洗諗
一定1224
一共兩支
我想要枝14/18 gm多啲
那有錢 budget 係 15000 以下
24-70 應該買GM定sigma 好?
用過GM,不過前排唔夠錢買嘢放咗
A73
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞