[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
等乜撚吖 此刻無價
如果係Battpro 同 DBK 會揀邊隻
點解唔買原廠都唔係好貴, sony 會員85折
唔好成日見到20FPS就話超越A9, 老實講R5/R6出左咁耐我都未見到有R5/R6 vs A9ii 20fps比較(頭盔mode:如果有巴打見過請share出黎)
因為我都好想知R5/R6個電子快門20fps係咪真係追到/超越A9, 但我淨係搵到1DX3 vs A9II, 既然大家話R6用1DX3 sensor, 參考住先
https://www.youtube.com/watch?v=1HGJlHyIo6o
我覺得R6只係多左4K60同埋反mon既A73電子快門果20fps睇下就算
A74如果跟R6spec賣2萬值唔值睇你有幾需要4k60同反mon 但開2萬一定唔會大賣因為到時R6都應該都已經跌到萬6/7
巴打 想問如果玩呢支影人像會唔會好難對焦
真定假
50.4or 85gm
想佢出姐
開曬啲focus assist 嘅話
因為佢得f2 所以全開都唔會太難對

同埋佢全開都夠sharp 易睇合唔合焦
唔似老鏡咁 有層haze喺面

不過個人都係要企定定 唔似自動afc咁爽
我以a7c/a74升級來計算的
另外R6單機測試連拍準焦率就高
就算真的未如A9也是可微小差距
不會是甚麼看看就好
唔好買Battpro,隔離富士版有人中伏
我老婆買gorpo8送Battpro都係唔掂
原裝用一個鐘,佢得二三十分鐘
巴打對支sigma35.4有咩感覺
用緊kit唔夠用
想入支2手50.8或者sigma35.4
50.8好東西
早一兩個星期上Sony,跟住佢話專門店全線冇貨
50.8用撚到我 屌你老味用kit鏡都冇咁嬲
用緊s35.4, 除左重同大碌之外冇投訴
不過俾我再揀,一係重到盡用35.2, 一係落返sony 35.8算
其實sigma351.4幾好 啲色呀質素都唔錯

巴打考慮下支zeiss551.8

501.8唔得㗎 得個平

35定50睇自己鍾意 做過下功課呢兩支性價比都高
用左85.8
覺得55.8應該會好玩啲
唔記得講351.4都少重 551.8輕好撚多
Thx巴打 可能會入支laowa 15f2
單論枝老蛙係好正,
但去旅行用定焦影景有時都好局限,
我而家都心思思入16-35gm!
想問如果想放一堆鏡頭同相機
元朗有冇咩鋪頭收呢啲 ?
比返人啦
差喺咩地方 之前玩過吓其實除咗對焦聲大咗啲之外呢個價位我覺得算係咁
其實當枝老蛙係星空鏡就得奈何香港影星係比較哂氣
旅行snapshot用一定揀枝有af變焦方便
有budget入gm通常實無死啦除咗舊果幾枝要諗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞