[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇睇先 主要我唔係香港 日本買唔知幾多
中野フジヤ二手要五千港左右巴打無得免税?
sigma 100-400 dg dn 輕一截
F1.8鏡都比F1.4鏡輕一截兼細D
成件寄艙行李重量
原Po巴打影開乜先
正常使用又唔會太Overlap可以考慮SEL90M28G(1X) / V110F2.5(1X) / Laowa100F2.8APO(2X)

如果你唔慣亦唔想MF,Sony支90微本身已經好高質夠用
福仔支110勝在光學表現再勁D,但因為MF同埋焦段因素會扭得幾勁,比較費時費勁
Laowa支100mm就勝在有2x,但一般影的話真係好少用到咁大

如果0.5x夠用,個人覺得放左支55z換V65F2都係選擇

至於樓上講L24或L25係好特殊既微距鏡,一般唔會用得著
L24F14係好長果支,可以插入蟲穴入面影昆蟲生態,人地支鏡名都已經標榜係"特種微距"
而L25F2.8係放大率2.5x - 5x果支,鏡頭與被攝體要固定保持25cm距離先對到焦,最理想係室內兼有腳架情況下影靜態,可以將張銀紙放到大一大睇防偽標籤或者紋路設計

利伸︰現時有SEL90M28G + V65F2 + L25F2.8
其實你係日本就還好
24mm焦段本身比較闊,影人的話主體多數都係放中間避免透視扭曲
依個時候有得用比較開揚既景色去做對比的話可以凝造空氣感
如果你係東京的話,去湘南或伊豆依類可以海天一色既地方影會唔錯
不然近排去川越冰川神社影風鈴特顯季節感都好唔錯
得閒可以去Photohito睇其他User相例構思下
我成日用24.4影人,尤其係night shoot,正到冇輪
擺個人正中心,再low angle咁影就會少d distortion
冇啦 住左幾年
同case
不過我想入24mmf1.4
日本賣17萬yen

之前望過下支sigma100400諗住玩下長焦, 但睇過幾個review都有講支鏡af影靜態野係ok, 一轉影動態野會炒。
要追焦都係儲多D買GM
我之前係去開mapcamera買二手 要換鏡去返mapcamera trade
我原本都想入支sigma
都係睇完d review,即hold住
等下先,睇下更新firmware有沒改變

之前睇香港有位拍鳥攝影師係用a91/92影試鏡,佢個review 都幾support sigma
可能講太衰下次冇鏡試
或者Sigma留左一手之後出sport版
同埋支鏡無得落增距少左玩法, 最慘係Sony原廠增距裝到但認唔到, Sony又唔俾Sigma出E mount增距
我都係有24.4gm同一枝55.8
55.8個焦距影人易好多,不過24.4gm練多d就會覺得都好好用
無人話過出
只係覺得呢段應該要出下啦
24 85 135都有gm
真,仲有35
35和50有蔡鏡有1.8,sony才不會急著出吧
15mm大概排得更前
有冇作品可以比我參考下
hi 朋友
我係大阪入手入左16萬yen
好想返hk買....明明9千幾有找..
我買左sony 果隻50 .8 2千蚊有找
對焦雖然慢ddddd 新手嘅我練住都幾好
再出就要出1.2架啦
35 有35.8 35.4za
50 有50.8 50.4 za 55.8 za
SONY大概會先考慮重量,出1.2唔一定有可能
如果真係出大光圈我仲比較支持佢出支2.2變焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞