[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
s3同有4k60既a7iv我覺得絕對可以共存 應該唔會有打自己既情況
a7iv既60p應該有crop 同埋s3既4k60p都唔算係最焦點既feature掛
Crop既話實比人鬧死,仲不如唔好出
另外我覺得A74應該加強係動物眼對焦,防震同連拍
對就類似R6...
而影片老實講唔係好重要

而且最最重要係唔好整側翻。。。
可以上翻或下翻自拍都好,就算冇都寧可唔要自拍,就算一定唔用得側翻。。。
而且如果出部咁既野,等同自家a9都打埋
所以其實將A9降價落嚟順便清貨先係sony應該做既
本身A9個feel就已經好a74
新手想問下,我有部A73用緊kit鏡,如果諗住買支Sony FE 24-105做天涯鏡,應該去邊間鋪買會穩陣啲,price.com有星級果啲有冇伏?同埋fliter有冇咩推介?唔該晒
求救
但我想要個新codec多啲
建議先去旺角星際DCFever 同 DBase問價,講明現金價唔洗贈品
另外Check鏡比前後按個人需要可以Reject加購Filter,或者至少查一查自己想要嘅Filter幾錢左右,避免一時資訊不對稱而俾人水
打爆sony個電話去問嘛
何不t28200
24105應該都好多人會放二手吧
正路星際果堆都可以 肥花 百老滙實無死
買之前睇前玉後玉有無花 試鏡
對盒單鏡身no 廢事比人調包
不過你買水貨先要注意
保養單果啲唔洗講
行多兩間格下價

買fliter B+w Hoya kenko呢三個牌子大路啲 無買錯
價錢問題 唔好比個sales水你買咩就買咩
唔該咁多位巴打,聽日有時間出去睇下先
除非減到真係好平(例如萬六七)
否則無新menu
唔係咁易吸引人去買
始終有新買新
唔等得的見A7III減價已經買左
等得既,例如A7 / A7ii 用家
都唔爭在等多陣A7iv
想請教下如果想影product 相 Macro 鏡係咪得Sony 90mm

有冇一支可以近攝又影到macro 喺屋企邊有咁大地方用90mm影product

好詳盡
綜合黎講微距影到我想影既效果 但相對難操控
要注意補光,收細光圈手震會朦問題
雖然好似麻煩啲 我諗我都係會想試微距
thanks
如何用變焦鏡Tele端個放大率去影先需要空間走位
微距鏡本身最近對焦距離好短,例如SEL90M28G最近對焦講緊0.28m
真正要考慮既係你要高放大率,可以先睇返第一頁開Post文介紹先

不過如果你影Product除左打燈外,可能需要有空間放腳架黎固定部機,方便同一角度影多幾張比較
昆布手卷應該是0.5x的鏡拍得出來
不過長焦才可以在遠離被攝物情況下做到高放大率
畢竟鏡頭完全貼近物體就不易補光了
hs?all i?
有部a5100加kit鏡
其實部機都開始壞想換想upgrade下
上a6400加多枝 SEL24F18Z好唔好,我見枝鏡2手都係3000樓下
平時玩開街拍,打算upgrade完去影下畢業相
Apsc原廠我只推1655gm
係meun
同埋HEIF
推唔推薦買二手a7/a7ii?

平時主力用ricoh gr,
但有時想認真影相,gr始終唔夠用
想平平哋收部ff看門口,
唯一擔心a7一二都出咗好耐,會唔會好快打柴
a73 又太貴
師兄呢枝係咪裝唔到uv filter?
平時習慣都會用uv filter ,感覺安心d
唔推薦
呢兩部已經差過6400
如果你影靜態相,頂得順佢粒電影300-400張收皮,頂得順佢d死人青bb垃圾色就go

我唔係話a72唔好呀,只係對比a73進步太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞