[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
呢支已經係無反新設計, 唔會有減肥版啦
最多都係出35.4減肥版, 不過係都出左其他焦距先14.8 art
sigma 16mm 同 30mm 揀邊個好
影相為主 拍片為副
求解
A7R4影風景嘅話
鏡頭有咩好介紹
兩個唔同用法點幫你揀
20.8 24.4 1224gm 1635gm
師兄想問下係咪24240 2470 甚至2870嘅28mm變位都靚過枝定焦?
唔係
係28/2實際上焦距廣過28mm,約26.5mm左右
Sony A5 / A6 Rumored Specification

24MP Sensor
IBIS
4k 24p, 30p 8bit
LCD touchscreen can be tilted 180° upward or 74° downward
Compact body design
USB charging
Bluetooth & WiFi
Single Slot: SD/SDHC/SDXC/Memory Stick Duo Hybrid
Price approx $1400 [body-only]

早知道不可能賣1000
應該有既都有
A6600要降價了
枝50.4咁堅
可惜同55.8比太重,雖然1.4又另一個世界

同埋呢個表其實同佢另一張圖既排名一樣,只係講sharpness,鏡頭既變型、耀光果d唔冇講到既,睇一支鏡sharp唔sharp係緊要,但留意唔係全部

就好似55.8齋sharp散景一般
仲有價錢, 你見tamron果2支2.8都有5粒星就知
from sar
We’ve received a pre-release unit of a new Sony lens for testing: Sony FE 200mm F2.8 G (SEL200F28G). It’s supposed to be a more affordable option for those looking for a good value tele prime. Price is going to be about the same as the 20mm F1.8 G, build quality too. XD motors are there. No aperture ring this time, only a focus button. Can’t tell much about image quality yet, but I suppose it’s on par with other G lenses. Size is a tad smaller than the relatively old Canon 200mm F2.8
50mm易做呀,連55mm都銳成咁了
這焦段有點意外
不過如果對焦速度能和135gm相比的話很吸引

不過光圈細了焦段長了也不可能對速度要求太多
35/50
結果係出200g先
咁之後再先出300/500都唔奇
題外話,
82mm CPL 用邊隻好?
用喺2470 同16-35gm
咁A73點算
繼續賣囉
可能冇evf呢 然後呢度加少少嗰度又閹啲
A7R4 應唔應該用compresses raw?
佢係咪有損壓縮?
A6000系全都有evf
有冇巴打玩開神牛離機閃?
我用x2t + tt685, 但有幾個問題,我唔肯定係我唔識set定點
我x2t插A7R3, ch較晒一樣,㩒x2t粒預閃制係引到支tt685
我set左ttl mode, 㩒快門果下係引到閃,但feel到係快門快過果下閃燈,出黎張相都唔覺有閃過
如果set m mode, x2t引唔到支tt685
X2t個model light func用唔到,揀左都唔可以令支tt685長著
我係咪要set A7R3個閃燈menu? 定係支燈/個引閃有問題要拎去整?
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞