[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
真係咁急咩 應該都係等多兩個零三個月左右就有貨㗎喇wor

雖然a7c應該夠你買3-4部a6400kit
本身就諗住等a7c出 到時a6400會平啲
但係睇睇下a7c傳2000美金唔似會搞到a6400個價
所以唔想等直接買
但a7c如果平或性價比高,吸引多左人上ff棄apsc,咁影響apsc供求,可能都會減價
所以唔急用就等埋a7c發佈先
咁我等多陣唔該曬
sony快啲公佈啦
吾係九月中出咩?
你係九月中
佢話自己九月中出咩🐑

btw release完都要個幾兩個月先訂/出貨啦
用緊r3兩年半
有諗過過多一兩年如果要2nd機
可能到時會買部92暗位追焦iso都好過r系
睇情況可以出唔同機出去

不過依家7c值得期待
買比女女用一流反正女女仲用緊nex系
如果CMOS同一代的話是的
但A72的是上一代
同APSC機比已經冇幾多優勢
而係對焦同連拍上同A6100/A6400比輸好多
我用A72同XT3嘅可用iso差唔多唔講dr 景深呢啲取決卡sensor大細嘅硬道理嘅話

A72可以講冇優勢 佢嘅優勢就係FF 其他所有野都輸 操作 對焦 連拍 體積 color science
十月尾先賣街
A72真係贏得個底大同ibis
A7用家表示一定唔會買
如果真係USD$2,000但只係同番差唔多A73個spec就咪攪
16-35 百老匯13990
我都有諗xt3 or xh1
不過用緊x100v又心思思想試下sony
隔離z5 好似用緊同一粒cmos
所以啲人都係講操作 冇點講sensor表現
4000就算啦 留返啲錢係就上A73
嗰部野講真除咗新出外超唔掂
連拍仲閹割成咁
4k又crop
前排同你諗緊同一個選擇
最後揀咗a72,
因為多數影景,唔太介意操作對焦慢
同埋上咗FF就唔洗心大心細,再諗上唔上FF

其實講到底都係預算問題
我夠錢嘅就直接a7r4+24105 la
如果得四至五千蚊,新嗰幾部apsc二手價仲未跌到呢個位
nono
上左72 crop相果陣就會諗不如r2/3機
追焦或暗失敗過就會點解會有a9
點都會心大心細

利申a6000->72->r3
我用A72同XT3嘅可用iso差唔多唔講dr 景深呢啲取決卡sensor大細嘅硬道理嘅話

A72可以講冇優勢 佢嘅優勢就係FF 其他所有野都輸 操作 對焦 連拍 體積 color science
我都有諗xt3 or xh1
不過用緊x100v又心思思想試下sony
前排同你諗緊同一個選擇
最後揀咗a72,
因為多數影景,唔太介意操作對焦慢
同埋上咗FF就唔洗心大心細,再諗上唔上FF

其實講到底都係預算問題
我夠錢嘅就直接a7r4+24105 la
如果得四至五千蚊,新嗰幾部apsc二手價仲未跌到呢個位
nono
上左72 crop相果陣就會諗不如r2/3機
追焦或暗失敗過就會點解會有a9
點都會心大心細

利申a6000->72->r3
想搵各位CHING求救
我用緊A7R4+24GM拍緊個定點既野
同埋用緊AF-C
我一直對焦緊同一個位同一個唔郁既野
畫面四邊就係咁拉風箱
想問下點解決
既然舊野唔郁不如af-s?

佢不停郁前郁後對焦似搵唔到
會唔會因為太黑
推iso可能幫到手

利申鳩up
因為我係拍緊片
所以得AF-C同手動對焦
我諗緊係唔係有咩壞左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞