[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
希望你知道 買機唔送技術

相機唔同電話 唔會當你白痴 幫你執相 幫你set哂你想要嘅野

學吓光圈快門iso曝光補償 用全自動不如用返電話
之前做過一次比較,有興趣可以參考
https://lih.kg/fHrruT
唔會有74

但A7C幾突破

6600機身變FF加揭芒

兩隻色
唔係呢期啫 影相入門line遲早都出嘅
仲以為係有埋90

對於135和100
買晒就對了
個人係有90M,但唔會用黎影人像,所以冇加入比較之列

只能話135GM係相對易用,而且室內室外都OK
始終100GM最大入光量最多F5.6級,用途好窄,除非好中佢STF成像

接下來幾期待200F2.8G就是
200g很值得期待,希望是真的
想轉會Sony, 睇中A7iii 個對焦。但想問如果用副廠鏡(sigma/騰龍)個對焦係唔係多數都慢過原廠鏡?定係睇鏡頭(多數用定焦)而定? 因為睇膠攝好似講過如果Sony update firmware 有可能會令副廠鏡對焦慢左好多。唔該
個人感覺無乜分別,可能慢過原廠少少少少少
Sony 本身都已經好快,安心轉會吧
a7iii 個價+咁既機能,抵到爛
有消息話改慢過的係龍仔鏡,果時講係T2870
但評測片顯示AF-C仲係好快
可以等其他巴打分享經驗談
有消息話改慢過的係龍仔鏡,果時講係T2870
但評測片顯示AF-C仲係好快
可以等其他巴打分享經驗談
騰龍果支 又唔覺有咩問題 唔覺得好慢
都係一去就中 係75果斷maybe 拉一拉風箱既感覺
但絕對係可用 而af-c 係開左外掛咁

Sigma 有啲鏡個對焦可以講好接近原廠
係咪sony寫死左唔係原廠afs唔可以太快
好似係 如果唔係 佢唯一優點都無埋
Sigma 新出果兩支dgdn
可以講好多方面都贏過佢果兩支GM

騰龍就真真正正食正輕便 同性價比高

罪大啲價錢唔該調整下啦
Sigma 新果支85.4 平返小小都想入
我覺得近呢幾年啲機鏡嘅走勢都係越賣越貴,Sony反而都變咗唔算最貴啦
睇住Canon R6 Panasonic S1呢啲suppose係A73 level (or高半級)嘅機賣到兩萬就覺得肉赤
隔離Canon RF Mount仲要唔開放個protocol焗你買貴一貴嘅原廠鏡添,你試吓search RF50幾錢…

當然身為消費者,最想見到嘅係大家一齊減價instead of Sony加價啦,唔係嘅話我哋就真係變咗人人揸晒Tamron Sigma
同原廠比就邊間都一定唔夠SIGMA抵
所以除非CN降,唔係SONY唔會理
一支85一支100-400?
100-400贏唔到吧
Sigma支100-400用唔到倍鏡,應該有一班人會介意
仲有支24-70
好提子L mount嗰支20-60
有無巴打用過呢類野?
想睇下有無外國牌子有賣

5👈fu置本段内容₳OljscerEbc1₳da開👉ta0寶👈或掂击炼接 https://m.tb.cn/h.VCoPgRg?sm=2f1237 至浏.览览.器【卡色索尼相机内置ND滤镜 COMS保护镜 12-24减光A7M3R3R4 SONY微单】
台灣嘅STC已經有啦,唔使幫襯中国
我就係唔想買大陸野
睇下有冇巴打用緊其他好介紹
謝謝
https://stcoptics.com/clip_filter/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞