[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
afs差到仆街 㩒十次中三四次 afc勉強可用
講緊mc11轉ef50.8stm都仲快同準過佢
冇錢都寧願買samyang45mm
咩比返人,我老豆ar
無啦!
12-24gm焦段我麻麻,
16-35個焦段我基本長插去旅行,
而家係15/16現金定分期,
毒氣室免息又儲分但貴出面一千......
都仲係一枝頂三枝
我覺得50 .8未去到不可用既
對焦速度我記得之前仲有firmware 加快咗添
想問下A73係咪要用轉接環

35.8我見都幾平 考慮一下先
我發現我打錯字
原本就係諗緊55.8定sigma35.4
但我見55.8有洋蔥圈問題
所以頭都大埋
同埋想問一下sigma35.4係咪要再買轉接環
S35.4有出e mount
不過應該係單反鏡改mount而唔係專design for無反
等緊佢會唔會好似85.4咁出一支重新design既無反鏡
我估唔會啦,同自己枝35.2互打咩
我估要就算出枝好似85.4咁嘅輕鏡都會係35.8 40.4之類
$4000收部A7ii同幾舊電值唔值
主要想影夜景,想要zoom鏡同高iso表現
而家用緊X100V做唔到
連KIT都抵既...
如果出支S35.8就正
邊度?
X陽X寶?
如果唔連鏡不如a6100算
A72個cmos係上代產物
明白,但FF比起aspc係唔係影夜景高iso會有優勢?
我唔care散景。
另外,FF影JPEG 係唔係冇意思or仲衰過用aspc
以前由A6000+SEL24F18Z換做A7R2+SEL24240時,體感上用A6000滿意好多
要到後來買返高階鏡,部FF機成像是覺得開始滿意

理論上同世代FF機ISO表現係好過APSC機,另外仲有Chop Factor影響視野廣闊程度(要影大景就真係FF機係較好)
但現實上至少仲有鏡頭質料影響會影響成像效果
考慮埋世代分別的話,塊Cmos嘅Color Science都有不同

影夜景多數都會用大光圈,避免要推高ISO / 減慢快門
就算唔Care散景都會好自然係要有大光圈鏡頭會較好
而問題係好大光圈嘅多數係定焦鏡,平玩嘅甚至會係手動
變焦又算大光圈嘅都已經係大三元級,價錢低極有限

你一開始講到好似4000蚊諗住有二手機連鏡
講真4000蚊依Price.com睇都剩係夠買A6000+單支Kit鏡,不如Review下整體預算先啦
如果預算唔高可能用返新一代APSC機配Sigma三寶會較好…
Thank you
唔洗㗎 有e mount版本

如果我揀多次應該55.8啦(如果for街拍 人像)

35.4都幾重下
忍唔到a7c出啦 星期二就去買部a6400
想問下佢個16-50mm夠唔夠用同埋星際邊間買好
主要影屋企人同風景
其實儲d分主要有咩用?
下次再買佢d鏡平到d?
有d 咩放?
菲林定數碼
啲分可以換現金卷
唔該曬 係唔係最頂個層個間? 希望唔好買完就即出
A7C九月中就發佈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞