[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇你影咩
唔該你先,不過要用咩條件黎定奪用咩級?聽人講可調式就會質素未必好,我想買隻係大部分日光都啱用既,有無咩牌子唔會哂左支鏡又唔太貴?
拍片,多特寫,都有人像
都係唔需要nd既
2.8唔洗nd?
ND基本上都係影景啵
如果只買一塊我會買ND1000

唔係好多機會用
所以平平地淘寶買左塊HAIDA
性價比我覺得都算OK
其實可能買CPL 減一兩級都夠曬
ND64就真係可能CPL差唔多
但SO FAR我無試過D可以用CPL/ND64彌補到既位
有太陽一定唔夠
係日頭又無太陽果D位先會用到
原來685冇model light
我已經ss 1/60, ttl之下支燈有閃但張相完全冇光
如果支燈/引閃set左m mode, 支燈直頭唔閃
Cpl得4-8左右吧
64以下拍水流和光軌
我是16+64兩塊
剛好合起來等同1000
夠用
2.8 shutter 1/50 左右,用slog咪要nd,點解剩係影景先用
非影片專業
用幾塊減檔不高的試下
日頭用大光圈拍片, 大光圈影人像點會唔洗nd
拍slog iso最低都800, 你要keep 180 degree shutter既話得幾級唔夠, 起碼買nd64, 有錢既買多幾塊會彈性d, nd4/nd16, 可以疊住用(不過要小心黑角)。唔想洗咁多錢但又要彈性d既可以諗下VND, 不過預左畫質會差過單塊ND。
我都唔係幾明ching點解話唔洗,可能佢本身未get到
vnd既話畫質有無參考係明唔明顯?如果平啲既nd64同vnd,邊個會畫質好啲?唔該ching
我原本都有用h&y嘅vnd filter
唔覺有color cast同偏色
利申 Kickstarter back 咗h&y revoring
畫質係拍片黎講應該唔係好concern 起碼唔會有人放大d片黎數毛
唔同影相
啱啱見到sony HK個fb又賣A7S3 pre-order嘅廣告
心諗做咩又sell多次,睇真啲原來變咗冇卡同reader送
https://sonyalpha.blog/2019/08/30/sigma-35mm-f1-2-dg-dn-art/
呢篇個尾有比較過幾支35,要輕同sharp似乎真係得sony35f18f,sigma35f1.2就真係最強,如果用r4更加話得呢兩支係ok
不過講來講去35就係差d sharp得來又比較輕既選擇
https://www.youtube.com/watch?v=mL-BxhQvdIE
可以睇下呢條片(雖然係sponsored video, 但你可以睇到vnd一般會有既問題), 變色/明顯PL效果/去太盡出X紋, 當然cheap既nd都會變色。
同價位多數ND會好D, 平既VND會容易出現上面既問題。
咁佢話佢都會影人像嘛
同埋cheap vnd 唔只影響sharpness, 變色/PL效果呢d睇片都好明顯
唔該ching!不過如果買塊nd100係咪理論上angle180 2.8 平日日光都叫做ok?
咁影相個快門可以變 flexible好多既
但拍片因為快門fix死左 用ND就會麻煩好多
方便同畫質睇下點揀了
sor才疏學淺鳩up左

自己用過b+w同haida嘅圓filter
單獨用都無乜偏色問題
係有次nd再cpl就出出地事

方filter唔知你會唔會考慮
之前想買有睇過下
nisi好兩極 唔少人讚得黎又有見過人話有偏色問題
h&y就中規中矩
lee好似普遍係比較差果隻
不過最後我驚唔多用
只係買左淘寶啲cheap雞野
結果真係嫌麻煩用過一次之後都係轉返用圓filter
唔知你平時拍開咩環境, 好難講, 你之前拍片有冇睇下要減幾多級光先去到理想快門速度?
只買一塊nd既話一定買暗d, 因為太暗你可以提高iso, 但太光就冇得減
不過最後可能都係要買多1~2塊彈性d。 或者一塊VND算, 夠方便不過要接受佢既缺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞