[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
A6600 重503g 連fz100電
A7c 重510g 連fz100電
做到apsc size / 重量其實幾堅, 粒fz100 重83g
即系A7c 斎機重426g 左右...機能/ 操控有取捨好正常吧

A7c 可以說為輕而輕, 機身重量偷到盡,
mount 口羅絲得返四粒...
把手可以做深d ...
C 鍵起碼可以多返兩粒...
要做吾難一代一代補回给你...
Sony style , 嘈都無用⋯⋯
今代A7c 堅係要為偷輕為主軸⋯⋯c for compact 又好, cheap 又好...

一向euro 同usd 都係同價開售多...歐洲重稅...
A73 同a74同價的話, 作為副機, A7c 有一定吸引力...
價錢的事會慢慢跌, over price 賣吾走, 減得更快...

當Nikon 2450 kit , Pana 🈶️2060 , sony 支2860 真係得啖笑
仲有部呢~ 完全無料關於另一部
我會覺得有點似zv1 vlog / youtuber 拍片向
其實pana s5 都係這個方向, 輕巧FF 拍片機

A73 spec 其實放在今天還很夠用...
但如果今日出A74 就只會是A73 spec + 四代機身編號+ 反lcd + 新menu , 再多更快對焦... 但賣回15-16k ... 機能上無可能同R6 /R5 打

出A7C 其實成本堅有限...賣完大半年, 一路減到今日a73 價也不是什麼問題, 太多人覺得要新機先滿意, 總覺得a73 已推出太耐... 減輕/ 賣旁軸FF 樣其實也有賣點... 對象系apsc 用家/ 升級客...a73 現有用家未必有興趣XD
Sony hk 果小編寫錯料, 當日只會有A7c + 2860 kit , 新28 gn 閃燈...
另一台系指a7s3 會一齊試...
A7r3或a9用戶想要多部副機就係佢啦
另外真係如果Cmos唔升級出新機都冇用
只談比規格A9就已經對位r6,只差4k 60p
本身做video多,諗緊放唔放A7III換SIII好。因為轉咗就影唔到相。
而加出埋A7C,係咪逼我Acam SIII,Bcam 7c
我有R3 , A7c 的吸引力系會大過A74...
A74 現在計起碼下年先出
Spec 可以同R6/R5 一戰定價肯定又回到17-20k ... 到佢平又要一年多...
下星期二就知最終價如何...
其實a6600 定價系1400 usd , 102xx , 香港建議售價系11290 ...
A7c 定價平過a6600 機會有幾高幾低...
A7c 賣14-15k 我覺得尚算合理...
最多街價幾多又系另一回事

現在數碼機遲買半年是常識...
A7c 做副機不錯... 看什麼時間到價入手XD
唔緊要,我知其實你都係想幫下我口
與其b cam A7C點解唔keep A73就算
Sony或者應該攞返a72塊祖傳cmos,連拍減成5,只保留4k 30算數,減30-50%價賣出去

不過老實講咁既配置今年都過時
各位巴打想問下sony 第一水相機有冇出過咩伏,第一次買第一水相機,啲fd話佢地唔會買第一水sony野,有啲擔心
唔買第一水買通常係錢作怪,怕跌價快
自問sony相機我都買左好幾部,質量ok啦,仲有比幾百一年續埋保,有事既駛乜驚
錢作怪+1
第一水買A7R4,過幾個月後…
係WO E 個有無買左kickstarter 個revoring h&y ?
s3又應該唔會跌太多既,仲要pre order 送咁多野
最驚係第一水啲quality差
唔買第一手係常識
不過Sony應該唔會點降價
碌柒識唔識分前後,屌你老母,你盲ga
幾個月冇左幾千蚊
A7R4本身高開, 所以先跌得咁快
訂咗S3嘅表示…

source : alpha rumors
基本上就係a7系列鏟走機頂個evf 佢
咁攪笑,掉入相機袋都唔會差好多位
四四方方易收藏
同APS-C機差唔多size都唔錯
不過個grip會唔會細得滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞