[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
諗緊trade 唔trade 咗部a7iii 換部a7riii/a7rvi
28F2我會話佢對得起個價,講緊二手價
四邊d畫質鬆到爆,bokeh又唔知點咁
我對畫質冇咩要求都頂唔順
我平時上山影fd都係用佢
山頂/d打卡位好多時無咁多位比你退後 一定係24/28/35
窮撚一定揀28 平時都係全開光圈咁影
bokeh都無留意因為個background都係大景 山/天/海
28同35都有,支28想放了,但係未有人收
唔係香港好難賣
https://immian.com/sony-28mm-f2-0/

28mm是一支早期鏡,但也是充滿數碼時代特色鏡頭
放棄變型控制,由機身去處理變型
由此換取大光圈小體積和降低成本售價
它這個買支回家防身也不心痛的售價也做到市場成功

不過後來卻沒有類似思考的產品,有點可惜
影低光多就no
想crop相就go
R4
噚晚試creative style 試咗一輪
睇咗好多網站同埋YouTube片
又話用autumn leaves 又話用HLG3+BT2020

試完一輪
都係發覺standard 0 0 0最好睇
發色自然 對比度飽和度適中

唯一係skin tone少少偏紅同黃
其實我buy呢套 唔係個個人都需要大光圈四隻角都超靚 輕便同平先係掛機鏡嘅重點

可惜個人真係唔好28 如果出35/50就好
35啦唔洗諗 快 準 最近對焦有0.22m 掛機一流
但係超級紫邊王 lightroom都唔知執唔執得晒
同仲係4千頭 因為我覺得佢只值3500
我就3300收左支二手,唔係有人3300出我都唔會入手
支野係值呢個價 出支完全無ED鏡片既鏡都有
唔會出35.14gm呀嘛
我同T2875,2870,24240對比過
支28mm實際焦距應該有26.5mm左右
35.2 gm
一定好重
我猜SONY會先出15mmF2的G/GM,重量大概500-600g
之後才是35和50的GM,F1.4,重400g及500g內,追求柔和散景
咁現時最好既35係邊支?
期待佢有徹底融合e mount既設計
好似24.4咁
仍是35.4
35.8能滿足高解像需求甚至更銳利
但放棄了色散控制和散景表現
現時最靚35唔係Sigma 35.2咩?
個重量希希望會好似85.4減膀
好似係
Samyang 其實正,不過focus 唔得
SIGMA兩支都好重,要輕又冇乜選擇
反正超過500g既都唔會咁輕易就買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞