[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
龍仔
如果FF機又KEEP返近期技術
像素低D的話理論上噪點同Noice都會少d
可能出黎效果色彩/ISO表現好過A73
本身你有1635,可以知道自己用24~35焦段多唔多 / 有冇必要
如果冇其他鏡的話,1224其實幾難用,始終12~18個透視變形幾勁,日常無乜機會用到
如果24~35都係用得多,都係考慮返1635GM啦
不然就要預多筆錢買標準鏡

當然1224GM個技術係很好,超廣角鏡竟然連邊角都幾Sharp
邊位畫質GM贏Sigma
咁睇你對邊位畫質有冇高度追求,肯俾多幾千咁

另外Sigma 2470F2.8 會入塵
雖然唔太影響成像表現,但如果第時要放二手可能會俾人出口術要減價
拍片的話A73啦
A7R4都係影靜態相用多,可用ISO又低D
我諗住trade咗支1635f4 去換其中一支咋
比我會買sigma
利申用緊2470GM
有無考慮過sigma 14-24 2.8
sigma 比gm 除左價錢平d外,仲有冇優勢?
普通影就T1728
其實真係夠錢就直上1224GM吧
24-35呢段大把鏡可以取代
但12-16冇鏡取代到佢
輕dd 同最近對焦距離
同埋 MIJ
老老豆豆 如果佢平過73係可以諗

只要唔連拍 唔care單卡
有時唔係話取唔取代到既, 係睇有冇需要
需要12mm 2.8既, 你冇得揀, 1224gm啦。
唔洗咁wide既, 可以望下sigma支1424。
你本身用緊1635z, 覺得16mm夠用既話, 買返1635gm好過, 呢支基本可以長插, 相比起1224gm, 使用率會高好多。而且都價錢差成8k幾(差唔多買到24gm/35art/85gm/85art/100stf)
T1728, 除非想要輕同細支, 唔係可以唔洗諗佢。
初出官方定價應該唔會平過73街價好多
但A7siii影相又點樣呢?見個個評測都係玩佢拍片
如果室內或陰暗環境影得到應該幾正,始終高感光表現
睇人地用a7s2影相的話推到幾千ISO都唔覺有Noise
問題係A7S3影相最大Size得4xxx x 3xxx,夠唔夠用就係問題
夜間影相極強日間影相夠用
另外S系可以令渣鏡都變靚鏡。。。
1200萬影相真係太低啦⋯
再低都起碼1600萬先夠用

1200萬塊sensor擺到明係專for拍片 所以冇人用佢嚟影相
拍片影相6:4 一半半
快啲出a7iv就唔洗諗
a5又唔嗲唔吊咁
同手機比1200萬像素已經好威,夜晚會更威
日間鬥數毛就真係比唔上
New Tamron patents disclose the design of a 15-30mm f/2.8 and 200-800mm f/5.6 lens

https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2020/07/JPA20502106777_i_000003.jpg

200-800唔會係恆定咁勁掛
15-30同1728重疊左
流流地咁
感覺上15-30有機會係用黎打新GM同Sigma 14-24 DN
可能15-30重好多
屌支laowa 終於可以放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞