[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
A6600價格頂住
有冇人有用2x,覺得點?
糾結緊

1. A6600 + 10-18mm F4

或者

2. A73 + 16-35mm F4

主要用嚟拍下啲生活片為主 但基本上唔會自拍

價錢差大約$5000 值唔值為咗FF俾多5000蚊
除非你天文拍攝,要不crop相也差不多效果
A5 + 龍1728吧
想問下有冇巴打知24105二手大概賣到幾錢
仲有7個月保嘅話
LM
最近有沒巴打入手龍仔支A071 28-200?
係咪通常雙成買?
都有諗過 但唔知要等幾耐
9月中發佈,今年有啦
等緊SIGMA 支85出
睇到天祥
$7980 送B+W filter
咁正
上佢fb睇
岩岩睇左!!
85 唔岩我
我岩岩買左支龍仔A071 天涯,了解中
8月7號: $8100
8月13號: $7980 送B+W filter
我影人 岩曬我
如果旅伴係重視散景嘅囡囡,F4都好大機會唔會滿足到
可以考慮T28200 + SEL85F18 或其他人像鏡
我覺得唔好對部A5咁大期望, 如果真係賣USD 1000, 冇咩可能會有A73既效能, 隔離Z5 USD1400都係用粒垃圾sensor
如果都係諗住廣角闊畫面咁影,考唔考慮A73 + SEL20F18G?
到再需要時補返標準或遠攝鏡頭都得

至於值唔值5000差價上FF機
就睇你對色素畫質嘅要求,或者都睇你會唔會成日夜晚或室內環境拍片先
只能話而家A73幾抵玩,相比之後A6600比平一截既A6400主要分別都只係防震…

A5/6系會出成點真係難講,唔知會唔會變成細部D嘅A73
1000美金應該不可能啦
肯定比A6600高
召喚上個post話行貨有平嘅巴打
新手想問價
再問新手問題
點調色先算係好?一般會點調令佢冇咁灰?
A6600 定價1400美金, 如果高過a6600咁出黎做咩
同價位都有可能既, 不過賣到1400美金既話, 佢唔放A73粒sensor落去根本無競引力, 但係放A73粒sensor落去又會頂死A73
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞