[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (60) 點睇9月A5/6系FF機系列

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
文青機身又可以食埋富賤個市場
係呀,我就係驚35.2 買左反而唔拎出街
我宜家都係長插55.8/24.4 影女朋友,我想要35mm個焦距,見到35.4 個size好似幾好咁
同埋最近玩菲林機,有部minolta srt, 係咪minolta d鏡可以through adapter 用係e mount到
個樣唔撚掂喎
個grip睇落似細電 同埋 屌你老味唔撚係畀6600嗰種反mon呀
係咪細電同6600嗰種反mon,4日後就知,不過個EVF好似睇落同6600有少少唔同咁
睇個body係同6000系列唔一樣嘅 但係機身design睇落真係好入門入門到好似6100個level咁
你留意下個EVF係仲突過A6600,所以個反mon似A6600嘅機會睇落唔大,睇呢部嘅定位同設計根本就係好入門,但價錢就唔知係咪入門啦
Announcement Sept 15 at 2am London time (follow live on SonyAlphaRumors.com)

Similar Sony A7III specs with 24MP sensor

It has the same A7sIII fully articulating screen

autofocus algorithm is the one from the A7sIII

4k30p

body shape similar to the A6600 with EVF in the corner (note: it’s NOT a pop-up EVF)

it has IBIS

The camera will be marketed for vloggers and youtubers

Battery is NP-FZ100,

USB is Type-C.

it has a single SD card slot

It has both a mic-in and a headphone jack

Wi-Fi (11a/b/g/n/ac) and Bluetooth

price will be above A7III (2.100 Euro and 2399 Euro with kit lens)

Comes with a new collapsible 28-60mm f/4.5-5.6 lens

講係大電
4k仲係得30p
s3嘅af system 同 mon
單卡
A7III 嘅價位

spec係ok 但係睇到相都幾失望 機頂得一粒可以當fn掣 睇落仲慳料同入門過73但係仲貴咗
抄6600抄得咁足會唔會冇joystick架?
有冇new lens
邊個同你會keep a73
等陣罪大就同你收起a73唔賣等你冇得揀
銷量最好既機點會收
要收都收A72先啦
唔得啦個樣對文青黎講
唔會咁on9收咁好賣既機掛
大把貨
唔係,係揭芒
我覺得a7c加枝餅鏡好正 好啱旅行拍片影相用
因為可以用返設計俾apsc無反機用既gimbal
例如zhiyun crane m2
輕便好多
我用緊a7iii都好期待佢枝餅鏡
我又睇唔出同文青機有咩分別
影女朋友有35mm定焦係好嘅
唔似24mm會變形,55mm又最短距離比較遠
食飯 Cafe傾計用好唔錯
只係見你有1635GM,焦段重複得幾尷尬

如果考慮方便,會索性諗SEL35F18G
始終Sigma 35mm F1.4都唔細
不然就直上Sigma 35mm F1.2

不過如果想增加攝影題材,絕對會更優先考慮135mm / 85mm長焦鏡
我都係影人多,24gm + 55 + 85.8,size先決
文青機個grip一大 就唔文青

正如em1 xt4嘅銀色機睇落冇咁penf xpro3靚仔一樣

唔係鳩落隻銀色 contax金 然後部機就會好文青

fuji係用家口味呢方面真係落足功夫㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞