公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
買部淨水機咪得囉
10000元

仲有講到私樓無鉛水,定係無人驗?
關你撚事咩 想人自爆
公屋鬥太古城 真係開眼界
同等面積,新公屋質素真係好過太古城
同嘉亨灣比就一定輸
質素好?
鄰居定環境定建築呀
新公屋用埋大陸預制件 間隔又柒
廁所廚房又用明喉
樓下保安連陌生人都照開門

太古城50年樓齡都肯撚定好過濕鳩公屋
淨係太古既質素已經好過房署好多
都唔講附近有成個商業區同大型商場
其實你on9完未
咪玩啦
我之前租開公屋搬出黎
起碼要出18000以上先可以租返以前公屋質素和配件
太古城同等呎數都好似差唔多
離地撚,你有冇住過公屋(2000後落成的)和私樓比較。
我比較過先咁講。
嘉亨灣 最新租金成交 508呎 18800

姐係新公屋(400呎)個居住質素同嘉亨灣(508呎)
市值租金只係差800蚊
計返條數 公屋每呎仲貴d
姐係其實公屋同一呎數應該好過嘉亨灣

師兄有料
如果你唔係假膠,真心討論,唔好話20000後新公屋,就算係最新何文田居屋皇,都比唔上太古啦師兄......
利申:有親戚抽中何文田
如果我申請到,我一定住
然後儲錢買一層樓收租,個個月大把錢儲
反正俾人篤爆既機會都唔知有冇1%

然後差唔多40歲就賣左層樓去外國退休,去到買返層樓再拎mpf + 儲既錢嘆世界

On9 既先會係香港攬住層3~400呎既私樓打飛機
係同新公屋同等住屋質素要大概17000-22000月租

如果公屋撚搵30000=私樓撚搵50000
我冇得住公屋啦
租樓經記都帶你上樓啦
點會未去過私樓

你未去過公屋評公屋
即係你講野離地
同林鄭同一輩流。
師兄你有冇發現自己自相矛盾
你係咪比連登仔洗腦洗到唔知自己講緊乜
點會唔知?兩邊都住過?
嘩,平撚左咁多些租
之前南豐393呎都19000
嘩,私樓租平撚左好多
之前(2019年8月)我問價,南豐新村393呎都19000
而新公屋肯定好住過393呎南豐新村
師兄依家住緊邊
唔好死撐
新嘅公屋 水泉澳邨本身係居屋好靚添,
公屋質素=/= 建築質素 =/= 居住質素

公屋嘅質素差嘅理由包括但不限於

1. 住客質素
公屋戶背景多元複雜
除咗新移民,仲有好多老弱殘兵,老夫少妻,disable (身/心)
要上到公屋無非都係生仔多就可以打尖
有常識都知貧窮與犯罪及社會問題係Causal
21世紀屯門/天水圍/ 將軍澳公屋最出名
少年犯罪問題(童黨+黑社會)
你問吓連登仔,有幾多老豆老母生出來唔理,唔識教,更甚自己都養唔掂
失敗家庭結構(生完仔離婚,單親,長期家暴,複雜家庭成員)etc

2. 管理質素
私樓嘅物管水準高你幾多?收貴管理費唔做嘢/做錯少少嘢俾業主投訴屌死,e.g. 公共空間唔准放雜物,私樓份大廈公契係會有人執正,你公屋出邊掉大型垃圾都冇人管,啲人偷狗比隻狗四圍屙尿屙屎,都未計深夜狗吠
仲有D變態佬/變態仔屋企有人冇得扑嘢,走去後樓梯打野戰,呃鳩啲靚妹後樓梯扑嘢一地精仲要讕係刺激放上網

3. 下一代成長
Babababa...
深水埗90年代尾私樓
買部淨水機咪得囉
10000元

仲有講到私樓無鉛水,定係無人驗?
扮埋私樓仔吖
公屋仔好失禮你咩?
垃圾公屋仔
離地撚,你有冇住過公屋(2000後落成的)和私樓比較。
我比較過先咁講。
唔好死撐
新嘅公屋 水泉澳邨本身係居屋好靚添,
公屋質素=/= 建築質素 =/= 居住質素

公屋嘅質素差嘅理由包括但不限於

1. 住客質素
公屋戶背景多元複雜
除咗新移民,仲有好多老弱殘兵,老夫少妻,disable (身/心)
要上到公屋無非都係生仔多就可以打尖
有常識都知貧窮與犯罪及社會問題係Causal
21世紀屯門/天水圍/ 將軍澳公屋最出名
少年犯罪問題(童黨+黑社會)
你問吓連登仔,有幾多老豆老母生出來唔理,唔識教,更甚自己都養唔掂
失敗家庭結構(生完仔離婚,單親,長期家暴,複雜家庭成員)etc

的確蝗蝻比較多。不過你住私樓,離開屋苑咪一樣。你係家裏,班蝗蝻都唔會入屋攪你。影響冇你想象中大

2. 管理質素
私樓嘅物管水準高你幾多?收貴管理費唔做嘢/做錯少少嘢俾業主投訴屌死,e.g. 公共空間唔准放雜物,私樓份大廈公契係會有人執正,你公屋出邊掉大型垃圾都冇人管,啲人偷狗比隻狗四圍屙尿屙屎,都未計深夜狗吠
仲有D變態佬/變態仔屋企有人冇得扑嘢,走去後樓梯打野戰,呃鳩啲靚妹後樓梯扑嘢一地精仲要讕係刺激放上網
我反而覺得私樓D保安太煩。巡樓見你無閉鐵閘門都可以屌你。又下下量體溫,口罩戴得唔好又屌。

3. 下一代成長
Babababa...
點解唔繼續住公屋
師兄係咪搞錯左 邊個屌邊個
你住私樓比保安屌過
奇聞
保安:你仲咩唔閉好個鐵閘。
保安:戴好過口罩,唔該晒。
未聽過依種語氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞