公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
又露底
你知唔知公屋富戶有3情況要交公屋
第1爆入息
第2爆資產
第3持有物業

上面已經講左咩叫持有物業
就算唔講物業你開公司,nav乘返你股權百份比咪又係你既資產
「唔係講緊佢係成個香港係富」
你明就得啦
咁請唔好再講「公屋有好多有錢人」或類似論調
樓主真心膠?
太和邨真係神邨黎...
有能力嘅就買 最慘係班充大頭鬼嘅
第一次置業 無論私樓同居屋都係要俾 scale 2avd
唔存在居屋唔使俾印花稅依個問題
我已經講左第三次
你唔信就自己去查
至於非首置,俾既15% stamp,居屋同私樓都無分別,亦都可以甩人頭,操作無分別
輕輕追左你2位既對話
開始唔知佢up乜鳩

咁誠哥一定好慘 因為佢唔可以俾5%首期買樓,但問題係私樓既人有幾多在意個5%
如果係在意 新增按揭借款比率就唔係5×%而一定俾一千萬樓依家上限既 8成 9成拉高
我不嬲都係講緊 上面有人講到公屋仔買唔到食唔到貴野
但其實公屋都係有好多人打緊正正常常工/富戶
lcci依啲咁低lv既野我就真係考過

我睇數多過你係間公屋入面打飛機呀
你知唔知公司資產唔一定要物業,同埋公司資產要洗多有幾難,最重要既係我話我FD 讀返POLY 呀,開公司咩?前文後理都唔跟,你真係笑撚死我呀。
又露底
你知唔知公屋富戶有3情況要交公屋
第1爆入息
第2爆資產
第3持有物業

上面已經講左咩叫持有物業
就算唔講物業你開公司,nav乘返你股權百份比咪又係你既資產
公司資產同負債你知唔知點COUNT,年年賺錢都可以計到窮到仆街都得LA,TRUMP 公司都破產幾次LA,佢有無變窮,唔好再露底LA,本身公司唔一定要物業架,大把野可以做到資產,資產既價值只係估值,係會折舊同低估架,要計低幾十萬根本易到飛起,讀返過LCCI 1先講野LA。
lcci依啲咁低lv既野我就真係考過

我睇數多過你係間公屋入面打飛機呀
我局部回覆緊你
例如 親戚開公司之類個d姐

我唔反對
正常公屋仔 買/食到貴嘢,去到旅行
留名等睇lcci公屋仔教會計師check數
同埋因為佢用學校比 其實band1學校好撚多
有d官中垃垃圾圾都band1啦
我先咁比 你話名校 國際學校又唔同啦
有得揀,邊個唔想住壽臣山
因為這些機會不是我
因為佢話完全唔同層次
我先講個例子 公屋富戶資產係可以比部分有私樓既人多
真...
公屋可以令到D錢鬆動D咁囉,但間屋始終唔係自己
租樓就最難搞,樓唔係自己,錢多數都難鬆動
買樓>有能力先得架

所以咪講緊供樓唔會搞到生活質素差既話就
供私樓好過公屋
如果供樓搞到生活質素差
=公屋好過私樓
就係咁先有可比性

如果下下都攞搵十萬住私樓
同搵一萬住公屋 再問邊個好

你老母都識答啦 鬼唔知你呀媽係女人咩
有錢實好啦
你估呢個世界得你知咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞