公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
唔中?有幾多間房呀講黎聽下 幾呎幾大呀
有冇會所呀?去公共gym room同游泳池啦
我就住公屋嘅,慶幸我果層未係集中營
私樓啲人麻煩起上嚟都好惡搞
有幾難搞私樓唔鐘意咪換樓囉
諗極都唔明公屋有咩好j
咪係租又可以搬
業主又可以換單位
唔好撚講話單位好難放 個個禮拜有AA打黎問我放唔放樓
公屋?你唔住咪訓街囉
你不如諗下本身做到份工 4,5萬 你走去辭工打散工,一年後仲搵唔搵得返之前咁上下既工
業主換樓其實都好高成本
租就容易既
上面啲人先話公屋好多人上人
好多富戶
鬼唔撚知有錢好咩
所以咪講緊供樓唔會搞到生活質素差既話
就供私樓好過公屋
如果供樓搞到生活質素差
就住公屋好過供私樓
就係咁先有可比性

如果下下都攞搵十萬住私樓

搵一萬住公屋 再問邊個好

你老母都識答啦 鬼唔知你呀媽係女人咩
有錢實好啦
如果做李家誠個仔好定做非洲窮兒童好呀?
如果問呢d問題仲洗撚答咩
你估呢個世界得你知咩
懶鳩叻
copy 上面

「我淨係見到身邊啲鄰居個個都幾有錢 有幾個都有車有私樓 仲要好幾個都外國讀書 對面係uk隔離係aus plus樓下停車場好多靚車

我有公屋親戚都自己有公司 幫三個仔女買曬一人一層樓

人地成層都係中產啊
利申:唔信
想知咩人勉強供得起私樓又符合到公屋入息限額
公務員囉
講真,公屋係狗竇,但就成日有瞓龍床嘅要嚟屌兩嘢
真心唔明狗竇係狗竇,唔會因為公屋仔吹捧變好
點解成日咁關心公屋仔姐
因為好多網上嘅資訊都會focus 落一d 捱麵包借足九成按揭唔去旅行去供一個300呎私樓嘅人身上

令到好多住公屋嘅人會覺得咁好戇鳩

我絕對同意香港樓價係貴,但亦都唔好以為個個人買私樓都係要咁極端去左慳右慳先買到

而事實上亦有人每個月供完樓都可以有多餘錢

好坦白講當你住開千幾呎有私人房嘅時候,仲會夠膽講住公屋會舒服d 咩

所以個結論永遠都係,買任何嘢都要量力而為

鬼唔撚知有錢好咩
所以咪講緊供樓唔會搞到生活質素差既話
就供私樓好過公屋
如果供樓搞到生活質素差
就住公屋好過供私樓
就係咁先有可比性

如果下下都攞搵十萬住私樓

搵一萬住公屋 再問邊個好

你老母都識答啦 鬼唔知你呀媽係女人咩
有錢實好啦
如果做李家誠個仔好定做非洲窮兒童好呀?
如果問呢d問題仲洗撚答咩
你估呢個世界得你知咩
懶鳩叻
咪開頭講咗囉事實上亦有人每個月供完樓都可以有多餘錢嘛

世界唔係個個因為供私樓就無晒生活同享受架嘛
事實就係依家每季新造按揭供款佔申請人月入只係35%
你諗下新造按揭都係佔得三成幾,供左十幾年個啲每個月供完樓係咪月月清啦
呢個post好多人真係弱智 懶鳩叻
鬼唔撚知凱旋門好住過天水圍廢老公屋咩
屌你老虎你要攞公屋同私樓黎比
就一定要攞d有討論價值 有可比性既黎比啦
如果唔攞有d掙扎既位既例子
例如
供私樓供到會令自己生活質素差
同租公屋保持好好既生活質素 成日去玩
咁去比
而係講
住凱旋門頂層幾千尺去同天水圍300尺公屋比
咁比條撚 有撚討論價值咩 係人都知有錢好啦on99
如果係咁 你咁咪即係問有錢同無錢邊樣好
咁洗撚搵人答咩
望住自己層樓繼續打飛機咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞