公屋真係咁好,點解要買樓同租樓

989 回覆
566 Like 90 Dislike
講緊上車盤
我又唔會假設上車盤係二千個咁離地既
佢唔知 好多公屋車場 車
都係格離樓租
上一代十幾年前買層百幾萬私樓都升到5 6百萬
再買一兩層俾子女都過2千萬啦喎

當然有幾層私樓再+2千萬現金我覺得算富户
其實唔明點解兒登仔logic係住私樓一定要大洗
住公屋就只可以食茶記 咩logic

邊個話住公屋一定係窮 啲錢擺到周圍都係又話你知?
住私樓就唔可以慳家食茶記住家飯一定要下下靚車名牌幾十萬一個袋?

食千靚蚊餐飯都好係度打飛機 李嘉誠係屋企食鹹魚青菜唔通你又笑佢窮?
上一代 唔好咁on9 踏實做野 唔爛賭 粗粗地都有樓啦

上一代到而家都無樓 死攬層公屋 好多都係 爛賭 無責任心

柒頭 廢物來
屌咁多公屋仔吹奏公屋
利:公屋仔 咩都要計住計住
間隔又好呢
講真 唔計新樓
依定公屋啲大堂隨時靚過啲私樓
正正常常香港人會申請到公屋?咪撚玩啦清
好mean
一次鞭兩個post
其實係
97前好多香港人都好搵得
做地盤都幾皮野一個月
放低身段非港島九龍唔買
新界根本大把平樓任買

識好多老一輩都有種心態係有平租公屋做咩要買私樓
寧願用晒d錢去晒嫖賭飲吹 依家仲要吹奏自己當年如果唔大洗一早買到十間八間 聽完真係得啖笑
如果你肯認命 一世都住公屋嘅話
咁確實公屋又幾好住嘅
留意返重點
佢話住公屋啲人豪洗得起
我想問可以有幾豪洗呀
時不時去圓方名店shopping掃名牌?
定次次搭飛機坐頭等去旅行住五星級酒店
好明顯上面吹大左
你睇清楚啲重點先啦
2020年調查報告:
房署去年四月向約二十五萬公屋戶發入息及資產申報表,結果發現有約五百六十戶因家庭入息或資產分別超額五倍或一百倍、或在港擁有住宅物業,需要遷出並交回公屋單位,是前年十月修訂富戶政策後首次進行大規模審查,首批需遷走的富戶,數字較署方過去平均每年收回的公屋數量高出一倍。

即係有0.2%,多到呢不過你實話好多隱瞞資產啦
真係富果D 晨早買左樓啦
定係 覺得渣住 一兩百現金 資產叫有錢??
on撚79

你話公屋環境差,我心諗你都唔知係咪香港人,出面租樓咁貴,你租樓住緊劏房,畀你搵到最平都要2500,劏房係乜野質素,點同公屋比。

公屋環境可以好好
我諗樓上絲打意思係 唔係要比較公屋私樓
而係佢唔明點解連登仔認為私樓去唔起旅行食唔起貴野 覺得個logic唔make sense 從何而來
成堆公屋仔出黎護航笑撚死
有錢買得私樓會理你慳果幾千蚊咩人地享受緊自己屋苑gym房游泳池 你先去緊公共泳池同班公屋呀伯一齊游咋
根本上窮冇錢先會揀公屋 唔好話因為平先揀啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞